Що означає потяг до певної їжі

Буває, що на дуже хочеться якоїсь конкретної їжі. Не просто якось захотілося чіпсів, а організм буквально потребує їх щодня.

Жінка з бургером

Звісно, такі гострі бажання викликають у нас багато запитань, і є спокусу шукати відповіді на просторах Google. Але, як ми знаємо, пошукова система безжальна. Вона налякає вас швидкою ймовірною смертю внаслідок печінковою недостатності або схожих страшних діагнозів: інших на форумах не роздають.

Американський дієтолог Алісса Рамзі вважає, що наші гострі бажання у їжі - це не завжди показник дефіциту певних поживних елементів в організмі. Якщо б це було так, нам би всім дуже хотілося з’їсти листову зелень, броколі, куркуму та бобові. Втім, не слід ігнорувати сигнали власного тіла. Як мінімум ви зможете вибрати більш здорове джерело бажаного і перевірити реакцію організму на таку заміну.

Апельсин

Сир

Коли офіціант натирає вам пармезан у тарілку зі спагетті болоньєзе, ви не знаходите у собі сил сказати “достатньо, дякую”. Тому що вам завжди не вистачає сиру. Можливо, ви потребуєте жирні кислоти омега-3. Додайте до свого раціону грецькі горіхи, додайте насіння льону у супи, салати та смузі і їжте жирну рибу (наприклад, сьомгу).

Сир

Чіпси

Цим бажанням керує сіль. Якщо ви хочете солоної їжі, це може означати нестачу мінералів, зокрема, кальцію, магнію та цинку. Водночас бажання поїсти картоплю, добре посмажену в гарячій олії, може свідчити про те, що ви споживаєте занадто багато натрію. Ви можете відівчити свої смакові рецептори просити про сіль, якщо у вашому раціоні буде менше джерел натрію. Намагайтеся обмежити споживання ковбас, м’ясних і рибних напівфабрикатів, маринованих і консервованих продуктів, копченостей і готових соусів.

Чіпси

Солодощі

Аналогічно до солі: чим більше їмо солодкої їжі, тим більше хочеться. Якщо ви регулярно їсте прості вуглеводи - хлібні та кондитерські вироби - у великій кількості, вам ймовірно захочеться збільшити дозу. Прості вуглеводи різко піднімають рівень цукру у крові, після чого так само різко його опускають. Коли відбуваються такі стрибки, активізується апетит і ви хочете більше солодкого. Не дарма цукор називають цигарками нашого покоління.

Донат

Червоне м’ясо

Якщо вам сниться стейк або шашлик, це може свідчити про нестачу заліза в організмі. Приготуйте броколі, шпинат, дикий рис або сочевицю - раптом стане легше. Також протягом дня їжте горіхи, фініки, гарбузове насіння і чорний шоколад: ці продукти вас точно не зашкодять. Усе в розумних кількостях, звісно.

Стейк

Паста

Дивіться пункт про солодощі. Паста - це також прості вуглеводи, і процес засвоєння у них такий самий, як і в цукру. Прості вуглеводи обов’язково потрібно доповнювати білками та жирами, щоб забезпечити тривале відчуття ситості і стабільний рівень цукру у крові. Робимо акцент на білки, овочі та корисні жири.

Паста



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.