Як позбутися залежності від цукру

Кожен з нас хоч колись та й грішив додатковим печивом з коробки або зайвою ложкою морозива з відерця навіть після, того як знали, що вже точно досить. І хоча цукор відіграє важливу роль у забезпеченні організму енергією, необхідною для життєдіяльності, його надмірна кількість може привести до деяких серйозних побічних ефектів, і як наслідок - непереборного потягу до солодкого.

Іриски

“Надлишок цукру пов’язаний з постійною втомою, зайвою вагою, серцево-судинними захворюваннями, діабетом 2 типу, хворобою Альцгеймера та іншими деменціями, запаленням та загальним нездужанням”, — пояснює С’юзен Пірс Томпсон, доктор філософії, вчена, яка спеціалізується на психології харчування, засновниця Bright Line Eating та авторка книги “Rezoom: The Powerful Reframe to End the Crash-and-Burn Cycle of Food Addiction”. “Найбільша проблема з цукром полягає у тому, що він викликає таку ж залежність, як і кокаїн, позаяк чухання лише посилює свербіж”, — каже Томпсон.

Якщо ваша мета — свобода та максимальна користь від їжі, час подумати про те, щоб позбутися від зайвого цукру і потягу до солодкого, щоб жити довше та здоровіше.

Для цього можна назавжди відмовитися від доданого цукру у раціоні, або хоча б забезпечити період детоксикації.

Давайте дізнаємося поради доктора Томпсона, науково підкріплені та орієнтовані на результат, які допоможуть впоратися з потягом до цукру.

 Кубики цукру

Чіткі межі

Якщо ви хочете назавжди приборкати потяг до цукру, вам доведеться вдатися до жорстких методів. Людині, яка хоче позбутися тютюнової залежності навряд чи вийде зупинитися після першої затяжки і не викурити всю цигарку. Так само і з цукром - з’їсти одну ложечку і зупинитися часом не легше.

Створіть чітку межу, яку переступати не можна. І якщо ви серйозно поставитесь до свого рішення, не потрібно буде аж так багато часу і зусиль, щоб позбутися залежності від цукру.

Не хвилюйтеся, не потрібно відмовлятися від будь-яких солодких продуктів. Доктор Томпсон говорить про доданий цукор, а не про натуральний. “Природний цукор, наприклад, цілі свіжі фрукти — це добре. Клітковина сповільнює травлення та захищає систему від стрибків глюкози у крові та збоїв, які ми отримуємо, коли споживаємо фруктовий сік, коктейлі або сухофрукти”.

Яблука

Уникайте штучних підсолоджувачів

Позбавлення від потягу до цукру стосується не тільки доданого цукру. Доктор Томпсон каже, що також потрібно відмовитися від штучних підсолоджувачів.

“Наші смакові рецептори мають прямий зв’язок з центрами звикання у мозку, позаяк їх активація штучними підсолоджувачами (деякі з них у 600 разів солодші за цукор) тільки посилює залежність. Окрім того, штучні підсолоджувачі негативно впливають на регуляцію мікробіому кишківника, що може викликати багато проблем зі здоров’ям, порушення рівня глюкози та реакції на інсулін”, — каже спеціаліст.

Пакетики з замінниками цукру

Витримайте 2 тижні

Так, можна досягти мети всього за 14 днів. Гарна новина полягає у тому, що кожна окрема клітинка смакових рецепторів буде замінена на нову протягом 2 тижнів. Отже, після того, як ви відмовитеся від цукру і перестанете атакувати свої рецептори фальшивою солодкавістю, всього через 2 тижні звична їжа буде здаватися вам солодшою і яскравішою.

Овочі, фрукти та план харчування

Переконайтеся, що ваш раціон відповідає потребам організму

Зокрема подбайте про достатню кількість білка та овочів у раціоні. “Потреба у поживних речовинах може обернутися потягом до солодкого. А коли палива для організму достатньо, ви більш захищені від того, щоб стати жертвою непереборного голоду, стресу та спокуси поласувати десертом”. — каже доктор Томпсон.

Більшість людей їдять недостатньо овочів, тому при першій нагоді додавайте їх до кожної своєї страви.

Боули з рисом та овочами

Готуйте прості страви

Поки ви відмовляєтесь від цукру, натомість не перестарайтеся з важкими і складними рецептами. Прості, легкі та поживні страви - завжди найкращий вибір.

Споживання простих страв зменшить потяг до заборонених продуктів, позитивно вплине на фігуру та здоров’я. Доведено, що проста їжа спонукає мозок знизити задану точку ожиріння, і виробити адекватну гормональну реакцію на зниження ваги. Дослідники підтвердили, що спрощення дієти добровольців, щоб задовольняти потреби людей у поживних речовинах і калоріях, а не смакові забаганки, дозволило контролювати почуття голоду та потяг до цукру і схуднути.

Куряча грудинка та овочі

Дотримуючись цих порад, ви зможете позбутися залежності від цукру поступово протягом 8 тижнів, а потім настане точка неповернення, і ви більше ніколи не відчуватимете непереборний потяг до солодкого.

Різнокольорові кекси



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.