Який замінник цукру обрати

Надлишок цукру - на думку ВООЗ - це 25 г або 6 ч.л. цукру на добу. Цікаво, що багато людей споживає цю кількість тільки у перші пару годин після пробудження, під час сніданку (пластівці, печиво, солодкий йогурт, підсолоджений чай). Цукор підвищує вироблення інсуліну, а він, у свою чергу - кортизолу. Це приводить не лише до появи зайвих жирів, а й до діабету, руйнуванню емалі зубів, проблем зі шкірою та депресії, попри усі міфи про солодкі гормони щастя. Через цукор ми швидко втомлюємося і відчуваємо нестачу енергії протягом всього дня, навіть якщо добре виспалися.

Якщо для організму цукор - такий небезпечний шкідник, чому ж нам так важко від нього відмовитися? І чи існують корисні альтернативи цукру?

Різні види цукру та підсолоджувачів

Мед

Ще з дитинства нам відомо, що мед (особливо у поєднанні з лимоном) здатен творити дива - боротися із застудою, знижувати запальні процеси, зміцнювати імунітет. “Мед справді містить незначну кількість антиокислювачів та володіє антибактеріальними властивостями, але тіло при цьому сприймає його як цукор і реагує відповідно. Тобто ми досі говоримо про накопичення жиру”, - стверджує доктор наук Ніл Малік з Университету Бастір. Цукор змушує працювати підшлункову залозу, а мед - печінку. А що буде гіршим для вашого організму - індивідуальне питання. Більшість гучних заяв про чудодійні властивості меду - міфічні та недоведені, переконаний вчений: “Тільки 2% меду містить унікальні вітаміни! Два! А фруктоза і взагалі нейтралізує деякі корисні мінерали”. На додачу - давайте порахуємо калорії. У 1 ч.л. цукру міститься 16 ккал, а у такій же кількості меду - 22. Позаяк, про будь-які дієтичні переваги говорити не можна. А що стосується додаванню меду до гарчих напоїв - при нагріванні він втрачає більшість своїх корисних властивостей.

Мед

Коричневий цукор

Якщо під час вечері у ресторані ви ретельно вибираєте тільки коричневі шматочки цукру з мисочки - витрачаєте свій час дарма. В принципі, це такий же класичний підсолоджувач, ідентичний білому цукру і за кількістю калорій, і за впливом на організм. У тростинному цукрі майже немає вітамінів, і трохи калію та магнію навряд сильно вплинуть на загальну картину. Це досі найбільш швидкий спосіб забезпечити організм пустими вуглеводами.

Коричневий цукор

Агава

На смак агава є у 150 разів солодшою за традиційний цукор, а значить у якості додатку її потрібно менше. Це плюс. Однак, навіть у невеликих кількостях організм реагує на неї, як на фруктозу - фільтрує за допомогою печінки і потенційно може перетворювати у жир. Це мінус. Зверніть увагу, що у 1 ч.л. сиропу агави міститься 27 ккал, а це більше, ніж у меді та цукрі. Навіть приємний аромат і мінімальне дозування не дуже тягне на здоровий компроміс.

Сироп агави

Кокосовий цукор

Багато хто готовий безкінечно вихваляти кокос. І ось ще один факт на користь щирих почуттів. Цукор кокосової пальми має низький глікемічний індекс та високу концентрацію поживних речовин порівняно зі звичайним, білим, що робить його кращою альтернативою для приготування десертів. Однак, кількість корисних компонентів у кокосовому цукрі все одно є недостатньою, щоб споживати його, не рахуючи кількість.

Кокосовий цукор

Кленовий сироп

По-перше, у чистому кленовому сиропі міститься всього 14 ккал у 1 ч.л. По-друге, він багатий на антиокислювачі, і, як показують канадські дослідження, може сприяти боротьбі з раком. Додайте до цього більш низький глікемічний індекс (54 проти 65), завдяки якому сироп підтримує рівень цукру у крові в межах норми. Отож, час подбати про постачання чудо-підсолоджувача прямо з Канади до вашої кухні. Єдиний мінус - дуже часто кленовий сироп використовується в якості додатку до інших десертів, наприклад, панкейків, що зводить нанівець усі плани щодо ЗСЖ.

Кленовий сироп

Стевія

Парагвайське диво у 250-300 разів солодше за цукор - під час приготування десерту шеф-кухарі додають всього 1-3 краплі сиропу. При такому чудовому потенціалі для солодкоїжок стевія не містить калорій, не приймає участі у синтезі інсуліну і легко фільтрується печінкою. Окрім того, вона збагачує організм вітамінами A і С, фосфором та кальцієм. Єдиний мінус у цієї супер-рослини виявили вчені з Університету Сан-Паулу, які довели, що надмірне споживання стевії впливає на вироблення тестостерону у чоловіків. У багатьох європейських країнах до екстракту стевії ставляться насторожено і, по причині потенційного токсикологічного впливу, встановлюють добову норму споживання близько 8 мг на 1 кг ваги (наприклад, на 70 кг допустима норма становить 560 мг). Але у науковому світі стверджують, що спожити допустиму норму навіть на ⅕ нереально, тому передозування не слід боятися.

Сироп стевії



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.