Чи має значення час споживання їжі для схуднення

Сісти їсти у чітко запланований час не завжди виходить, особливо під час насичених буднів. Однак, час, коли ви їсте, має важливе значення для підтримки здоров’я. Наука продовжує доводити, що час споживання їжі може вплинути на ефективність схуднення, а дуже пізня вечеря, навпаки, часто сприяє зайвій вазі.

Люди їдять

Під час одного невеликого дослідження, опублікованого в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, було виявлено, що ті, хто вечеряв о 9 вечора, мали вищий рівень цукру у крові наступного ранку, порівняно з тими, хто востаннє їв о 6. Інше дослідження у Nutrients показало, що споживання їжі пізно ввечері може вплинути на схуднення, оскільки здатність тіла спалювати калорії вночі зазвичай є нижчою, ніж протягом дня.

Ще одне дослідження виявило, що пізня вечеря впливає на метаболізм і гормони голоду, що, у свою чергу, впливає на вагу. А у новому дослідженні, опублікованому в Cell Metabolism, вчені провели рандомізоване перехресне дослідження, що вивчало вплив, який час споживання їжі мав на відчуття голоду та збільшення або втрату ваги. Вони виявили, що пізня вечеря посилює відчуття голоду, а також зменшує кількість енергії, що витрачається під час неспання.

Відповідно до Medscape, споживання їжі на 4 години пізніше, ніж зазвичай, впливає на рівень апетиту та швидкість спалювання калорій, а також на накопичення жиру та схуднення. Час споживання їжі є одним з важливих факторів у контролі ваги. Результати цього дослідження показують, наскільки важливо підтримувати стабільну швидкість метаболізму, регулярно харчуючись через однакові проміжки часу. На відміну від зростаючої популярності інтервального голодування, регулярні перерви між споживанням їжі у 3-4 години все ще є гарним варіантом для підтримки стабільного рівня цукру у крові та нормального метаболізму.

Жінка їсть суп

Пізня вечеря впливає на передбачувану природну функцію гормонів організму. Зокрема на гормони грелін та лептин.

Що стосується першого, то він відомий як гормон голоду, оскільки стимулює апетит. Коли шлунок порожній, рівень гормону греліну зростає. Споживання їжі пізніше може сприяти підвищенню відчуття голоду та апетиту і приводити до зайвої ваги.

Лептин, з іншого боку, відповідає за відчуття ситості. Дослідження свідчать про те, що пізня вечеря знижує рівень лептину, а це означає, що зменшується відчуття ситості. Коли це відбувається, природною реакцією організму є прагнення більшої кількості їжі за коротший час.

Чоловік їсть вночі

Зрештою, кожна людина має різну швидкість метаболізму. Позаяк, кожен потребує різної калорійності раціону та співвідношення нутрієнтів, а також режиму харчування. Окрім збалансованого раціону, найкращий спосіб підтримувати здорову вагу полягає у регулярному харчуванні через рівні проміжки часу, щоб забезпечити стабільний метаболізм.

Чоловік їсть бургер



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.