Що потрібно знати про інтервальне голодування

Боротьба із зайвою вагою давно перетворилася у масову ціль. Таким чином, в області дієтології з’явився новий метод - Eat Stop Eat, Intermittent Fasting, або ж інтервальне голодування. У його основі лежить принцип аутофагії, відкритий японським нобелевським лауреатом з медицини, тобто утилізації організмом внутрішньоклітинного сміття, який перетворюється у джерело енергії та омолодження.

Принцип інтервального голодування полягає у тому, що добу або тиждень потрібно розділити на 2 часові проміжки: протягом одного з них можна їсти, протягом другого - голодувати і пити воду. Чергування цих фаз повинно привести до бажаного результату. Втім, не лише до схуднення: є ще декілька бонусів для організму.

Годинник на тарілці

Схуднення

Перший і найбільш очевидний ефект інтервального голодування - втрата зайвої ваги та сантиметрів на талії. Результат, згідно з дослідженням, стає помітним на 3-ій тиждень. Перевага методики Eat Stop Eat у тому, що, попри її здавалося б радикальність, зайва вага йде поступово, забезпечуючи стабільний результат.

Радісна жінка на вагах

Омолодження

Такий ефект виходить не лише за рахунок стрункого тіла. Більшу роль відіграє саме аутофагія, завдяки якій підвищується секреція гормону росту, що сприяє оновленню тканин та омолодженню. Окрім того, інтервальне голодування підвищує стійкість до окислювального стресу - стану, при якому в організмі занадто багато вільних радикалів, що впливають на механізми старіння.

Овочі, фрукти та горіхи

Відсутність депресії

Цілком очікувано безладне споживання їжі впливає і на роботу мозку. Вчені щодо цього налаштовані оптимістично і переконані, що інтервальне голодування здатне слугувати не тільки профілактикою депресій і подібних розладів, а й знижувати прояв уже наявних серйозних захворювань на кшталт Альцгеймера. Більше того, зараз дослідники намагаються довести, що спосіб харчування Eat Stop Eat сприяє росту нових нервових клітин у мозку та загалом покращує здатність до навчання.

Чоловік п'є воду

Молодість серця і судин

За рахунок інтенсивного оновлення клітин та виведення сміття зменшується кількість факторів ризику для серцево-судинної системи. Гарна новина для гіпертоніків: інтервальне голодування допоможе нормалізувати тиск і, відповідно, зміцнити судини.

Схема про інтервальне голодування

Профілактика онкологічних захворювань

Пам’ятаєте про вільні радикали, які провокують страшні хвороби? Харчування за схемою Eat Stop Eat сповільнює їх поширення в організмі. У випадку наявної хвороби - допомагає сповільнити ріст уражених клітин, що підвищує шанси на перемогу над хворобою. Наукове підтвердження даного факту, кажуть, не змусить на себе чекати.

Підводячи підсумки, слід зазначити, що ступати на цей непростий шлях краще з дозволу лікаря. Також важливо пам’ятати, що зберегти досягнуті результати вийде при умові постійного дотримання режиму інтервального голодування.

Боул з нутом та овочами

Протипоказання до Eat Stop Eat

Не всі можуть випробувати на собі останній хіт дієтичної моди. Інтервальне голодування протипоказане при хронічних проблемах з печінкою, вирізці шлунку, сечокам’яній хворобі, при вагітності, а також дітям і людям похилого віку. Для людей, які страждають на знижений тиск, система Eat Stop Eat може загрожувати втратою свідомості. При діабеті, захворюваннях легень та серця, щитовидної залози, а також при дефіциті маси тіла, інтервальне голодування становить ризик для здоров’я.

Годинник і зелень на тарілці



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.