Що потрібно знати про детокс

Чи всім потрібний детокс

Детоксикація відіграє дуже важливу роль у підтриманні та покращенні здоров’я. Наш спосіб життя та навколишнє середовище за останні роки сильно змінились, тому скоректувались і наші потреби у харчуванні. Розвиток харчової промисловості, глобалізація, постійний брак часу, перманентний стрес -  все це неминуче веде до порушення внутрішнього балансу організму. Наші природні метаболічні процеси зазнають колосальних перевантажень і не завжди самостійно можуть впоратися з проблемами, що виникають, оперативно відновлювати та підтримувати здоров’я. Позаяк правильні стратегії харчування і розумний вибір  продуктів мають вирішальне значення для підтримки внутрішнього балансу. Детоксикацію потрібно розглядати перш за все як процес очищення та поповнення запасів необхідних для здоров’я поживних речовин. Оздоровче харчування - основна мета будь-якої детокс-дієти, а зовсім не зниження ваги, як багато хто помилково вважає.

Помаранчевий смузі

Детоксикація важлива для очищення наших тканин і органів, зниження окислювального стресу, зменшення запальних процесів, зміцнення імунної системи та покращення метаболізму.

Не існує чітко встановленого графіку для чистки. Для деяких людей оптимально проводити детокс раз на рік, комусь двічі, а хтось почувається добре при сезонній чистці. Найкращий спосіб - слухати своє тіло. Серйозно слід задуматись про детоксикацію, якщо відчуваєте важкість, нестачу сил, вигорання і загалом ведете нездоровий спосіб життя. Інтоксикація викликає часті проблеми зі здоров’ям і пригнічення імунної системи. Якщо ви часто хворієте або відчуваєте слабкість, ймовірно, детокс - це краще, що можна зробити для свого організму.

Зелені смузі

Чи правда, що детокс тільки на соках немає сенсу і необхідний білок

Програма детоксу протягом декількох днів тільки з соками і чаями не є програмою детоксикації. Можна проводити день на соці (рідка дієта) - але лише один день і не більше, тому що метаболічні шляхи для детоксикації печінки потребують присутності декількох амінокислот, інакше кажучи, білки (рослинні і тваринні джерела) мають вирішальне значення у програмі детоксикації. Рекомендовано дотримуватися 2 фаз очищення печінки, кожна з яких потребує спеціальних поживних речовин і ензимів для забезпечення правильного процесу детоксикації.

Боби та овочі

Які є заборони і протипоказання в детоксі

Кожний, хто живе сучасним життям, може пройти грамотну програму детоксу (краще всього - у клініках і під наглядом спеціалістів). Тільки вагітні або годуючі мами не можуть дотримуватися програми детоксикації, оскільки токсини можуть надходити в організм дитини через рідини матері: плаценту або молоко.

У таких випадках, наприклад, починають програму з обмежувальної дієти: дозволено харчування без кофеїну, цукру, алкоголю, глютену, лактози, тваринного жиру, з обмеженою кількістю тваринних білків. Ця дієта має вирішальне значення для забезпечення правильної та ефективної детоксикації. Виключення кофеїну та цукру може бути дуже проблематичним і важким для сприйняття, можуть виникнути абстиненція і головні болі. Також всі штучні підсолоджувачі не допускаються, сіль присутня в обмеженій кількості.

Лимонна вода

Як часто потрібно проходити детокс-програми

Профілактичну детоксикацію можна проводити кожні 6 місяців. Зрештою, ви можете пройти дектоксикацію після періодів надмірного споживання рафінованих продуктів або алкоголю. Весна - ідеальна пора року для детоксу. Після періоду підвищеної фізичної потреби або емоційного напруження, через певний час після хвороби, коли організм більш уразливий через виснаження поживних речовин - також слід пройти детоксикацію.

Овочі та насіння

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.