Вплив харчування на рівень холестерину

Розмови про зв’язок між дієтою та високим рівнем холестерину, а також найкращі харчові звички для підтримки холестерину, постійно змінюються, і часом дуже важко встигати за всіма науковими відкриттями. Дослідження, опубліковані протягом останніх років, свідчать про те, що харчування є одним з важливих факторів у запобіганні захворюванням серцево-судинної системи та багатьом іншим хронічним хворобам.

Можливо, колись люди вважали, що усе, що потрібно для того, щоб утримувати рівень холестерину — це їжа з низьким вмістом холестерину та утримання від червоного м’яса. З тих пір вивчення високого холестерину достатньо просунулось вперед, щоб зрозуміти, що не менш важливим є поживність продуктів, режим харчування та рівень фізичної активності загалом. Американська кардіологічна асоціація наголошує, що важливіше зосередитися на покращенні режиму харчування та загальної якості дієти, ніж на окремих продуктах.

Давайте дізнаємося більше про те, що говорять спеціалісти і вчені, коли мова йде про взаємозв’язок харчування та рівня холестерину.

Вегетаріанська їжа

Справа не у холестерині з їжі

Поширена помилкова думка про високий рівень холестерину полягає в тому, що основний спосіб його знизити — споживати менше холестерину з їжі. Однак, все не так просто.

Тіло людини самостійно виробляє набагато більше холестерину, ніж ми отримуємо з продуктів харчування. Таким чином, споживання відповідної їжі може дещо вплинути на рівень холестерину, але не настільки сильно, як може здаватися. Натомість вчені прийшли до висновку, що основна проблема полягає у зловживанні продуктами та схемами харчування, які підвищують рівень так званого поганого, і знижують рівень хорошого холестерину.

Центри з контролю та профілактики захворювань США та Американська кардіологічна асоціація погоджуються, що продукти, багаті як насиченими, так і трансжирами, можуть мати значний вплив на рівень холестерину, але проблема може бути дещо складнішою.

Яловичий стейк

Що потрібно знати про насичені жири

Одна з найбільш палких дискусій, коли мова йде про їжу та холестерин, полягає у тому, чи варто виключати насичені жири зі свого раціону.

Насичені жири можуть підвищити рівень холестерину, позаяк обмеження продуктів харчування з високим вмістом насичених жирів — червоне м’ясо та молочні продукти — може допомогти підтримувати рівень холестерину у здоровому діапазоні. У цьому твердженні є частка правди, але є й інша точка зору.

Дослідження 2020 року показало, що відмова від усіх насичених жирів може привести до того, що у раціоні стане набагато менше здорових джерел інших поживних речовин. Люди, які повністю уникають насичених джерел, поряд з тим втрачають поживні речовини, що містяться у натуральному червоному м’ясі, цільних молочних продуктах і навіть чорному шоколаді. Натомість вони можуть споживати більше порожніх цукрів чи рафінованих вуглеводів з альтернативних джерел харчування.

Огляд, опублікований у Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases за 2021 рік, показує, що споживання червоного м’яса, яке часто містить більше насичених жирів, може мати набагато менший вплив на рівень холестерину, ніж раніше вважалося. Однак, також існують висновки про те, що заміна червоного м’яса на рослинне може допомогти знизити рівень холестерину у деяких людей.

Через наявність і поширеність настільки складних і різних точок зору, спеціалісти вважають, що навіть попри те, що насичені жири можуть впливати на рівень холестерину, найбільш ефективним способом тримати його під контролем є більша увага до загальної дієти та насичення раціону продуктами з більшою кількістю поживних речовин.

Приготування з овочів

Їжте більше овочів

Є один момент, який фактично не викликає суперечок — користь регулярного споживання овочів, фруктів та цільного зерна як частини здорової збалансованої дієти та засобу ефективного контролю рівня холестерину.

Дослідження 2020 року показало, що споживання овочів щодня, а не лише 1 чи 2 рази на тиждень, позитивно впливає на зниження рівня так званого поганого холестерину. Вчені також дійшли висновку, що продукти з високим вмістом клітковини — овочі, фрукти, бобові та цільне зерно — позитивно впливають на контроль рівня холестерину в організмі.

Втім, більшість людей споживає недостатньо їжі, багатої на харчові волокна. Додавання кількох порцій овочів у щоденне меню може бути гарним початком.

Як бачимо, тема харчування і холестерину є дещо складнішою, зокрема тому, що постійно з’являються нові дослідження. Хоча не завадить бути в курсі останніх новин, не слід забувати, що збалансована різноманітна дієта і достатня фізична активність — одна з основних запорук гарного самопочуття та здоров’я. Розробляти правильний раціон слід на основі індивідуальних особливостей організму та способу життя, адже їжа, корисна для одних, може бути шкідливою для інших.

Чоловік їсть бургер



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.