Уся правда про холестерин

Війну холестерину оголосили років 10 тому. І попри те, що ця сполука ніби-то реабілітована, багато хто досі продовжує звинувачувати її у всіх гріхах. Давайте дізнаємося, чому ця боротьба немає сенсу та які суперечні переконання про холестерин не зовсім відповідають дійсності.

Холестерин є важливим для будівництва мембран клітин, стероїдних гормонів, виробництва жовчі та синтезу вітаміну D. Усі ці процеси відбуваються в нашому організмі кожного дня, без перебою, позаяк потреба у холестерині є завжди. При цьому, багато медиків вважає за краще знижувати, у тому числі медикаментозно, будь-яке підвищення рівня холестерину у крові, не з’ясувавши причини цього стрибка. І часто це приводить до погіршення стану людини. Чому так відбувається? І як харчуватися, щоб рівень холестерину залишався стабільним?

Смажені яйця та бекон

Нашому організму потрібний і хороший, і поганий холестерин

Так звані хороший і поганий холестерин - це комплекс холестерину та білків, який синтезується в печінці. Називаються ці речовини ліпопротеїнами.

  • Ліпопротеїни низької щільності - у них мало білка та багато холестерину. Їх функція полягає у транспортуванні холестерину за місцем його потреби. І попри таку важливу місію цієї речовини, його називають поганим.

  • Ліпопротеїни високої щільності - складаються з більшої кількості білка та малої кількості холестерину. Вони виводять невикористаний холестерин з клітин і з вже утворених атеросклеротичних бляшок. Далі він переноситься у печінку та використовується для утворення жовчі. Ці ліпопротеїни називають хорошими.

Малюнок судини з відкладеннями холестерину

Жирна їжа підвищує рівень холестерину

Це дуже велика помилка. Наш організм може самостійно синтезувати холестерин. Його називають ендогенним, та утворюється він у печінці. Холестерин, який ми отримуємо з їжею, називають екзогенним. Нормою вважається вміст цієї речовини у крові 25 г на 1 л, отже у 6 л крові може міститись близько 150 г холестерину. З їжею ми отримуємо близько 1,5 г цієї сполуки протягом доби. Це тільки 10% від допустимої концентрації в плазмі. Наша печінка виробляє в рази більше холестерину, ніж ми отримуємо з їжею.

Бургер

Рівень хорошого холестерину при дефіциті білка зменшується

Так, і це цілком логічно. Для будівництва даного ліпопротеїну потрібен і білок, і холестерин. Якщо у дієті не вистачає білка, то будуть у великих кількостях утворюватись ліпопротеїни з його малою кількістю, а точніше, так званий поганий холестерин. І в цьому випадку він буде безперебійно постачатись у клітини, але з поверненням його залишків у печінку виникнуть проблеми. Як наслідок, менше буде синтезуватись жовчі та гірше будуть засвоюватись жири. З такими проблемами нерідко зіштовхуються ті, хто дотримується вегетаріанства і не споживає ізоляти білка додатково.

Салат з креветками

Чи знизиться рівень холестерину при зменшенні в раціоні жирної їжі

Різке скорочення тваринних жирів, навпаки, підвищує рівень холестерину, зокрема, поганого. Як це відбувається? Зі зменшенням отримуваного з їжею холестерину клітини по максимуму починають використовувати вже наявний. Позаяк рівень хорошого ліпопротеїну падає. Інакше кажучи, печінка отримує сигнал, що холестерину мало, і вона його починає синтезувати з подвійною швидкістю. Це природний механізм, який забезпечує нас цінною для організму речовиною. Тваринна їжа спочатку не була настільки доступною. Ось і виходить парадокс: жирів ви їсте менше, а рівень поганого холестерину зростає. До речі, саме з цим нерідко зустрічаються лікарі, що виписують людині дієту зі зниженим вмістом жирів, але виявляють підвищення ліпопротеїнів низької щільності через певний час.

Хліб з маслом

Чи є прямий зв’язок між рівнем холестерину та атеросклерозом

Насправді рівень холестерину не може бути ключовим у розвитку серцево-судинних захворювань. У 60-70% людей, які потрапляють в лікарню з такими діагнозами, рівень холестерину є нормальним. І навпаки, у більшості людей з підвищеним рівнем холестерину - здорове серце. Ліонське дослідження (Lion Diet Heart Study) показало, що у зниженні ризиків розвитку серцево-судинних захворювань велику роль відіграє зміна харчування загалом (наприклад, дотримання середземноморської дієти, яка багата на ліпопротеїни) та способу життя. У цьому випадку ризики знижувались на 75%, а рівень холестерину залишався незмінним.

Зараз відомо, що атеросклеротичні зміни у судинах виникають внаслідок інтоксикації, зловживання простими цукрами, трансжирами та омега-6 жирними кислотами. Усі ці речовини пошкоджують їх стінки. Імунні клітини, намагаючись відновити їх цілісність, підштовхують до місця пошкодження поганий холестерин. У результаті цього й утворюється бляшка, яка може повністю або частково перекрити судину.

Чоловік їсть салат

Рівень холестерину зростає з віком

Як би дивно це не було, лікарів повинне насторожувати не підвищення холестерину у людей похилого віку, а його зниження. Протягом життя кількість пошкоджених клітин в організмі збільшується. Потреби у холестерині зростають, і печінка повинна виробляти його більше. Адже організму потрібен будівельний матеріал для відновлення та оновлення клітин. І загалом, зниження холестерину в такій ситуації говорить про те, що тіло руйнується. Позаяк, якщо лікар у цьому випадку призначає ліки, що знижують холестерин, він тим самим прискорює процеси старіння конкретної людини.

Донат



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Мені 69р.ЗАГАЛЬНИЙ ХОЛ. 7.6. Практично не вживаю м'яса(30-50гр),..жир рослинний(олії). Сахар в крові 6.2 Призначили пити роксеру і від цукру метформін???...


Вхід на сайт

Дана стаття носить ознайомчий характер. Якщо ви вже зверталися зі своєю проблемою до лікаря, то слід дотримуватися його рекомендацій.