Як харчуватись восени

Прийшла осінь. А це значить, що час змінили не лише свій гардероб, додавши у нього теплих речей, а й задуматись про деякі поправки у дієті. Зміна пір року спонукає нас переглянути своє харчування, що зумовлено не лише сезонністю продуктів, а й різними потребами організму залежно від погодних умов.

Давайте поговоримо про особливості харчування восени.

Осінні плоди

Сезонні продукти

І хоч найбільш багатим сезоном на свіжі плоди з грядки вважається літо, осінь практично не поступається йому в цьому. Осінь приносить багатий врожай смачних і корисних продуктів. Додайте до свого раціону сезонні плоди, такі як гарбуз, капусту, картоплю, яблука та груші, тощо. Овочі та фрукти багаті на вітаміни, антиоксиданти та важливі мінерали. І, мабуть, ні для кого вже не є таємницею, що найкращі смак і користь мають саме сезонні місцеві продукти.

Запечені овочі

Запаси на зиму

Осінь — ідеальний час для консервування. Варіть варення з яблук та груш, робіть гарбузову ікру, консервуйте огірки та помідори. Це не лише дозволить зберегти врожай, а й додасть смаку, користі та різноманіття до зимового раціону, коли свіжі фрукти та овочі вже не є такими доступними.

Консервовані огірки

Білок 

Зима наближається, і вашому організму потрібно все більше енергії для зберігання тепла. Додайте до раціону білкові продукти: м'ясо, рибу, яйця, тофу та горіхи. Вони забезпечать необхідні амінокислоти та допоможуть залишатися енергійними та повними сил.

Куряча грудинка

Гарячі страви та супи

У прохолодну погоду апетит часто зростає. Гарячі овочеві страви та супи - ідеальний вибір для осені. Вони не лише зігріють, а й наситять вітамінами та мінералами.

Крем-суп з батату

 

Солодощі

Осінь часто асоціюється з солодощами: теплі пироги та печиво, пряне лате, гарячі какао та шоколад, тощо. Збалансоване харчування передбачає помірність у споживанні цукру та солодощів. Надавайте перевагу природним солодощам, таким як мед, пастила або фрукти, та обмежте споживання солодких напоїв та десертів.

Гарбузове лате

Вода

Не забувайте про значення води в будь-яку пору року. Осінь не є винятком, хоч більшість людей і відчуває набагато меншу спрагу, ніж влітку. Вода допомагає підтримувати належний рівень гідратації, підвищує ефективність роботи організму та зберігає здоров'я шкіри.

Склянка води

Фізична активність

У прохолодні пори року фізична активність є важливою. Не слід потурати бажанню залізти під ковдру і без кінця дивитися серіали. Прогулянки на свіжому повітрі, велосипедні поїздки чи тренування у спортзалі підтримують здоров'я та допомагають відчувати себе бадьорими.

Чоловік гуляє

Правильне харчування восени — це поєднання сезонних продуктів, білків, гарячих страв, гідратації та фізичної активності. Дотримуючись цих простих принципів, ви зможете насолоджуватися осінніми барвами на повну і підтримати своє здоров'я, зважаючи на більшу кількість захворювань у холодні пори року.

Фаршировані гарбузи



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.