Які продукти слід додати до раціону восени

Сьогодні на полицях магазинів можна знайти найрізноманітніші фрукти, ягоди та овочі протягом цілого року. Знайти стиглу полуницю в січні або соковиті помідори на початку березня нескладно. Та чи значить це, що сезонність продуктів - застарілий критерій, який можна не брати до уваги при складанні щоденного меню?

Насправді ні. Адже, вибираючи сезонні фрукти та овочі, можна отримати максимум смаку та користі для здоров’я при мінімальних витратах. А на думку дослідників Кембриджського університету, врахування сезонності продуктів стане також чудовим кроком до оздоровлення планети. Давайте згадаємо про основні продукти осені та спробуємо додати їх до щоденного раціону, щоб наситити організм всіма необхідними мікроелементами, не забуваючи про усвідомлене споживання.

Страви з сезонних осінніх продуктів

Коренеплоди та гарбуз

Топінамбур, солодка картопля, буряк та інші коренеплоди мають позитивний вплив не тільки на фізичне, а й на психічне здоров’я, заспокоюючи нервову систему. Що особливо важливо восени, коли ми більше відчуваємо дефіцит енергії та частіше піддаємося меланхолії. Додавання до раціону овочів, які ростуть під землею, забезпечить організм корисними елементами, які увібрали коренеплоди протягом теплого літа. Вони ж додадуть сил на енергетичному рівні.

Ще одна неочевидна користь коренеплодів полягає у тому, що вони допомагають вгамувати потяг до солодкого. Згідно з дослідженням нутриціолога Центру здоров’я у Чикаго Шени Швальб, морква, ріпа та їх найближчі родичі є значно солодшими за інші овочі. При цьому, вони не підвищують рівень цукру у крові, не викликають відчуття важкості у шлунку та засвоюються набагато краще за солодощі.

Родзинка програми харчування восени - гарбуз. Цей продукт відомий не лише завдяки Гелловіну, а й через свої корисні властивості. В одному з досліджень Кембриджського університету було встановлено, що наявність у складі овочу великої кількості бета-каротину допомагає у боротьбі з зайвою вагою, а також знижує ризик розвитку ракових захворювань. Не менш корисним є і гарбузове насіння. Воно містить магній, покращує роботу серцево-судинної системи і навіть покращує якість сну.

  • Більше коренеплодів: дайкон, селера, ріпа, пастернак.

  • Як їсти: сирими - у салат, тушкованими - в якості гарніру, а з гарубза можна приготувати смачний та корисний крем-суп на обід.

Гарбуз

Зелені овочі

Зелені овочі повинні становити не менше 50% вашого добового раціону цілий рік. До такого висновку прийшли вчені Сільськогосподарського коледжу при університеті Кентуккі. У капусті, шпинаті, спаржі та мікрозелені міститься фолієва кислота, багато клітковини та каротиноїдів. Дефіцит цих мікроелементів може привести до розвитку серцево-судинних та онкологічних захворювань. Особливо корисною буде зелена дієта восени та взимку. А при впливі холоду та навіть невеликих заморозків листові овочі втрачають гіркоту та стають солодшими.

Найпростіший рецепт для осені - зелений салат. Наприклад, зі шпинату, кейлу та руколи. Для кольору та соковитості можна додати помідори. Також, будь-яка зелень чудово доповнить ранковий омлет або солоний пиріг, а огірки можна їсти просто так, у якості перекусу.

  • Більше зелених овочів: броколі, брюссельська капуста, зелена цибуля, щавель, ревінь.

  • Як їсти: у сирому вигляді - додавати в салат, тушкувати - для подачі як гарнір або основна страва.

Зелені овочі

Бобові

Нут, сочевиця, квасолі та інші бобові не дарма вважаються рівносильною альтернативою м’ясу. Ці продукти є багатим рослинним джерелом білка, містять достатньо клітковини, вітамінів та майже не містять жирів. Бобові культури корисні не лише для тих, хто дотримується вегетаріанської дієти. Прихильникам червоного м’яса не лише можна, а й потрібно час від часу замінювати стейк на каррі з нутом або консервовані боби. Згідно з дослідженням нутриціологічної організації British Nutrition Foundation, бобові допомагають зменшити споживання насичених жирів і є більш екологічним продуктом, ніж м’ясо та риба.

Якщо ваш організм все ж вимагає порції тваринного білка, спробуйте провести експеримент. Фарш для спагетті болоньєзе або котлет навпіл змішайте з нутом - відмовлятися від м’яса повністю не доведеться, а важливих для організму мікроелементів ви отримаєте більше.

  • Більше бобових: стручкова квасоля, горох, червона сочевиця, соя, маш.

  • Як споживати: консервовані боби не потребують додаткової обробки, сирі - варити відповідно до рецепту чи рекомендацій на упаковці.

Квасоля

Фрукти

Із настанням холодів та опалювального сезону повітря у приміщеннях стає більш сухим, що може вплинути на стан шкіри і дихальної системи. Впоратися з цією проблемою допоможе не лише зволожувач повітря, а й правильна дієта з достатнім вмістом сезонних фруктів. Осінь - пора яблук, хурми і груш. Ці фрукти знімають запалення шлунку, яке може з’явитися після спекотного літа та частого споживання сирої їжі. Запікайте осінні плоди в духовці разом з медом і горіхами - їх можна подавати як окрему страву на сніданок, в якості десерту, додатку до домашнього сиру або топінгу до млинців чи вафель.

  • Більше фруктів: інжир, гранат, персик, грейпфрут.

  • Як споживати: у печеному вигляді як десерт, сирими - замість перекусу.

Осінні фрукти

Трави та спеції

Роль сушених трав і спецій в щоденному раціоні часто недооцінюють. Адже вони не лише допомагають розкрити смак страв, а й мають позитивний вплив на імунітет. А восени та взимку це актуально як ніколи. Хочете уникнути сезонних застуд? Зверніть увагу на трав’яні відвари чи настої з додаванням куркуми та імбиру. Ці продукти боряться з нудотою, знімають запалення та підтримують організм у протистоянні вірусам.

Корицю можна знайти у магазині цілий рік, але особливою популярністю вона користується саме в сезон яблучних пирогів та пряної кави. До речі, ця приправа зменшує рівень цукру, холестерину і тригліцеридів у крові. Звісно, вона не змінить ліки людям, які страждають на діабет. Але може допомогти підтримати здоров’я серцево-судинної системи загалом. Позаяк, наступного разу, коли роздумуєте, чи додавати корицю в гарячі напої, йогурт чи пряні страви, згадайте про її корисні властивості. Ваш організм буде вдячний.

  • Більше трав: базилік, розмарин, зіра, м’ята, меліса.

  • Як споживати: додавайте у чай або будь-яку їжу в сирому вигляді.

Трави та спеції



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.