Яке масло корисніше

У нашій країні (та й не лише у нашій) вершкове масло є дуже популярним продуктом. Його мастять на хліб, додають до картоплі та вареників, не шкодують у випічку. Зараз можна знайти багато варіантів продукту на полицях супермаркетів, а також його замінники та аналоги.

Часто виникає питання, що краще і корисніше: масло чи маргарин, а нові бренди додають ще більше питань, пропонуючи топлене масло та рослинні немолочні спреди. Давайте спробуємо розібратися в основних відмінностях між вершковим маслом та його аналогами, щоб визначити, який продукт обрати.

Різні види масла

Вершкове масло

Улюблений оригінал, вершкове масло, відоме людству вже протягом століть. Цей традиційний, ароматний напівтвердий молочний жир виготовляється шляхом збивання молока чи вершків і продається у формі брикетів.

Як і багато інших масел та олій, вершкове має високий вміст жиру та калорій: продукт містить майже 12 г загального жиру та 102 ккал у 1 ст.л. Якщо це солене масло, то воно може містити ще 80 г солі в 1 ст.л. У такій кількості вершкового масла міститься 7 г насичених жирів, а це 35% від добової рекомендованої норми. Цей тип жирів представлений в основному у вигляді пальмітинової кислоти, яка має тенденцію підвищувати як загальний холестерин, так і ліпопротеїди низької щільності, а це пов’язано з підвищеним ризиком серцевих захворювань.

Майте на увазі, що коли у ресторані чи кафе масло подають у маленьких кульках чи кубиках, там може міститись від 1 ч.л. до 2 ст.л. продукту.

Вершкове масло

Маргарин

Маргарин, який часто можна знайти поруч з вершковим маслом, зазвичай продається у пластикових упаковках, і часто у його складі немає молочних продуктів на першому місці. Провідні позиції займає суміш води та різних рослинних олій, зокрема пальмової, пальмоядрової та соєвої, іноді ріпакової, кокосової та оливкової.

У минулому маргарин був джерелом повністю або частково гідрогенізованих жирів, отриманих в результаті виробничого процесу гідрогенізації, який додає водень до ненасиченої сполуки. Це робить маргарин більш твердим при кімнатній температурі.

Однак гідрогенізація олій пов’язана з менш сприятливими наслідками для здоров’я. На щастя, сьогодні гідрогенізація все рідше зустрічається при виробництві маргарину.

Вміст жиру та калорій у маргарині може бути досить різним, від 35 ккал і 4 г загального жиру (1 г насиченого) в 1 ст.л. до 70 ккал і 8 г загального жиру (2,5 г насиченого).

Також, маргарин можна зустріти у формі кулінарних спреїв, які можна розпилити на салат, овочі при приготування, чи на пательню для смаження страв.

Хліб з маслом

Топлене масло (гхі)

Топлене масло, гхі, дуже популярне в індійській та близькосхідній кухнях. Таке вершкове масло виробляється шляхом відділення сухих частинок молока від масла, а потім залишається лише рідкий масляний жир. Це створює більш ароматний та стабільний продукт, який має вищу температуру димлення — близько 375 градусів чи більше, що є добре для методів приготування при високій температурі, наприклад, тушкування чи смаження.

Хоч масло гхі і може здаватися чудовим варіантом для приготування їжі, воно містить ще більше жиру, зокрема, насиченого і калорій в 1 ст.л. — близько 14 г, 10 г і 120 ккал відповідно. Це означає, що 1 ст.л. масла, розміром з великий палець від кісточки до кінчика, становить 50% рекомендованої добової норми насичених жирів.

Топлене масло (гхі)

Веганське масло

Світ рослинної їжі поширюється на дедалі більше куточків продуктових магазинів, пропонуючи безліч нових варіантів. Веганське масло сьогодні не є вже такою дивиною. Багато брендів використовують слово “веганський”, щоб отримати більшу прихильність споживачів.

Веганське масло можна зустріти у формі брикетів, у банках чи пластикових коробочках, і воно може містити кокосову, соєву, пальмову, ріпакову, лляну або оливкову олію як основні інгредієнти. Також, багато продуктів мають тенденцію додавати невелику кількість білка з кеш’ю, вівса, квасолі чи гороху.

Веганське масло може містити від 80 ккал, 8 г загального і 4 г насиченого жиру до близько 100 ккал, 11 г загального і 5 г насиченого жиру в 1 ст.л.

Веганське масло

Яке масло обрати

Основна відмінність різних видів масла полягає у кількості калорій та жиру. У цьому плані топлене масло має найвищі показники. А якісний і добре підібраний маргарин може містити найменшу кількість калорій та жирів.

Обирайте масло, основними інгредієнтами якого є вода та оливкова олія, олія авокадо, лляна чи ріпакова, щоб отримати найкращий набір інгредієнтів для здоров’я. Маргарин чи спред з таким складом міститиме ідеальний тип жиру для підтримки серця і, ймовірно, буде менш жирним та калорійним, що не становитиме загрозу для фігури.

Намащування хліба маслом



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.