Чи є рослинне м'ясо кориснішим за тваринне

Протягом останніх років з’являється все більше рослинних альтернатив м’ясу: від рослинних гамбургерів та фаршу до нагетсів і сосисок. Порівняно з тваринним м’ясом ці продукти часто містять майже однакову кількість білка та необхідних поживних речовин, зокрема заліза та вітамінів групи B. І хоча рослинне м'ясо збагачує та додає різноманітності до веганської дієти, якщо ви не маєте фізіологічних та психологічних підстав, щоб не їсти м’ясо, це може бути не найкращим варіантом. Давайте дізнаємося чому.

Бургер

Рослинні альтернативи м’ясу вважаються обробленими продуктами

У той час як деякі замінники м’яса рослинного походження містять необхідні поживні речовини, яких немає у м’ясі тварин, наприклад, клітковину, вони зазвичай містять більше інгредієнтів, ніж натуральне м’ясо, і вважаються обробленими продуктами.

Наприклад, можна побачити у складі такі компоненти, як метилцелюлоза і карагенан. Ці інгредієнти не мають обмежень щодо споживання, тому допустимі як частина здорової дієти. Однак, через суперечливі результати досліджень, пов’язаних із цими речовинами, і їх неоднозначний характер, слід обережно додавати їх до раціону.

Окрім того, багато рослинних альтернатив м’ясу виготовлені із сої — продукту, який може важко засвоюватися і виликати алергію. Також вони містять глютен, з яким також можуть виникнути проблеми.

Бургер від Beyond Meat

Поживність рослинних альтернатив проти поживності м’яса

Ще одним аспектом, який слід розглянути при споживанні замінників м’яса — біодоступність поживних речовин. Попри те, що такі продукти часто містять багато вітамінів і мінералів, наявних і в натуральному м’ясі, вони мають рослинне походження, а тому засвоюються і використовуються в організмі не так само, як ті ж нутрієнти з продуктів тваринного походження. Наприклад, організм людини може засвоювати 25-30% заліза з тваринних джерел, у той час, як з рослинних — лише 1-10%. Подібно до заліза, цинк рослинного походження має меншу біодоступність, ніж тваринного.

Так, рослинні альтернативи м’ясу є джерелом необхідних поживних речовин для тих, хто не може їсти м’ясо. Однак, порівняно з продуктами тваринного походження, нутрієнти з рослинних джерел засвоюються гірше.

Втім, є один інгредієнт, якого достатньо у рослинному м’ясі і мало у тваринному — сіль. Слід бути уважними: часто рослинні замінники містять до 25% від рекомендованої добової норми цієї речовини.

Рослинні альтернативи м'ясним продуктам

Чи варто їсти рослинні альтернативи м’ясу

Наявність замінників м’яса — це добре, оскільки вони забезпечують організм поживними речовинами для тих, хто має обмежені можливості у харчуванні через психологічні чи фізіологічні причини. Але тим, хто не має ніяких заперечень проти продуктів тваринного походження, краще отримувати необхідні поживні речовини з м’яса.

Повноцінна дієта, яка містить продукти тваринного і рослинного походження, які проходять мінімальну обробку, забезпечує широкий спектр нутрієнтів з мінімальною кількістю сумнівних інгредієнтів. 

Хоч рослинне м'ясо можуть бути джерелом поживних речовин для збалансованого веганського раціону, не слід вважати їх кращими за натуральне м’ясо.

Смаження рослинних бургерів



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.