Як зробити страви кориснішими та смачнішими ч.1

Якщо ви будете готувати вдома, то, скоріш за все, отримаєте страви набагато корисніші за ресторанні. Готувати вдома - один з простих способів зменшити кількість калорій, навіть коли мова йде про ситні страви, наприклад, бургер чи макарони. Якщо ви шукаєте більше способів зробити приготування їжі здоровішим та простішим, візьміть до уваги кілька кулінарних хитрощів, які точно стануть у нагоді наступного разу.

Запікайте в духовці

Смаження і тушкування є більш популярними способами приготування овочів та м’яса, але ці методи часто потребують використання більшої кількості олії. Легкий спосіб контролювати кількість олії, використаної для приготування їжі - запікати у духовці. До того ж, якщо застелити деко чи форму для запікання фольгою або пергаментним папером, доведеться мити набагато менше посуду.

Запечені овочі

Додайте воду у банку від соусу до макаронів

Готувати власний соус до макаронів часто буває цікаво і весело, але якщо часу на приготування вечері обмаль, на допомогу приходять готові соуси у банках або просто помідори у власному соці. Зверніть увагу на етикетку, але багато консервованих соусів з помідорів та перцю не містять непотрібних додатків і є досить низькокалорійними та корисними. Та частіше всього, коли ми викладаємо соус у каструлю, велика частина залишається на дні та стінках банки. Простий спосіб отримати решту - додати невелику кількість води, закрити кришку та збовтати, після чого вилити воду у каструлю чи пательню. Це додасть до соусу трохи рідини, але в кінцевому результаті буде непомітно.

Томатний соус у пательні

Тушкуйте шпинат

Шпинат відомий тим, що містить чутливі до тепла поживні речовини, а це значить, що якщо його довго готувати, то він втратить багато корисних властивостей. Варіння найсильніше впливає на поживні властивості шпинату. Найкраще швидко потушкувати шпинат на пательні і смакувати, поки він теплий - і смачно, і корисно.

Тушкований шпинат

Робіть канапки замість сендвічів

Безперечно, хліб у сендвічі є дуже важливим інгредієнтом, і допомагає тримати всю начинку разом. Але часто все можна вмістити на одній половинці хліба, тож зникає потреба використовувати іншу. Таким чином можна скоротити частину калорій: підсмажити скибочку хліба і викласти на неї улюблену начинку.

Канапки з різними начинками

Запікайте картоплю фрі

Чи знаєте ви, що картопля є гарним продуктом для контролю апетиту. Цей коренеплід є дуже ситним і містить багато поживних речовин. Однак, якщо ви готуєте картоплю у великій кількості олії (що, ймовірно, містить багато насичених жирів), вона одразу втрачає більшість своїх корисних властивостей. Втім, це не значить, що потрібно забути про картоплю фрі назавжди. Наріжте коренеплід соломкою і запечіть її в духовці з невеликою кількістю олії, солі та перцю. Ви отримаєте хрустку закуску або гарнір, який дасть відчуття ситості без зайвих калорій та жирів.

Печена картопля фрі

Споживайте більше овочів

Здорове харчування не означає, що потрібно їсти лише салати. Можна далі насолоджуватися улюбленими стравами на кшталт макаронів, піци і навіть гамбургерів. Хитрість полягає в тому, щоб додавати у страви овочі, це дозволить зробити їх більш корисними. Додайте овочеву начинку у піцу та бургери. Приготуйте пасту з тушкованими овочами. Це додасть їжі багато поживних речовин та клітковини, і дозволить ще довго відчувати ситість.

Овочева піца

Додайте борошно при приготуванні соусу

Страви з вершковим соусом можуть здаватися не дуже здоровою їжею, але тільки якщо ви перестараєтеся з кількістю вершкового масла і вершків. Щоб приготувати густий вершковий соус, можна додати борошно. Для цього розтопіть вершкове масло, додайте трохи борошна, збийте до однорідності, потім поступово додайте молоко (не вершки), готуйте соус до загустіння. Додайте трохи сиру - ідеальний вершковий соус готовий. Можна використовувати його для подальшого приготування пасти, курки, закусок і навіть крем-супів.

Приготування соусу на основі борошна, масла та молока

Подавайте гарячі страви з гарніром із зелені

Правильний розмір порції є однією з ключових умов здорового харчування, але часом буває так важко вчасно зупинитися з улюбленими стравами. Простий спосіб зменшити розмір порції - наповнити половину тарілки зеленню. Це можуть бути будь-які овочі чи салат, заправлені невеликою кількістю оливкової олії, солі та перцю. Одну половину тарілки наповнюємо зеленню, іншу - улюбленою стравою. У результаті отримуємо більше клітковини і правильний розмір порції без мудрованих розрахунків.

Стейк і салат

Додавайте насіння чіа

Чи знаєте ви, що насіння чіа надвичайно багате на харчові волокна? А клітковина є однією з найважливіших поживних речовин, яка сприяє схудненню та запобіганню аутоімунних захворювань. Простий спосіб отримати більше клітковини - посипати насінням чіа страви, зокрема сніданок. Посипте ним тост з арахісовою пастою, додайте до йогурту чи вівсянки або приготуйте чіа-пудинг, щоб збільшити кількість клітковини у раціоні.

Чіа-пудинг

Готуйте гранолу власноруч

Гранола у магазині коштує недешево, до того ж вона часто містить багато доданого цукру. Можна вирішити обидва ці питання одразу, приготувавши гранолу вдома. В інтернеті можна знайти безліч простих рецептів, які не потребують багато часу та зусиль. Домашня гранола - гарне доповнення не лише до йогурту, а й до кульки морозива в якості десерту, або як основа для фітнес-батончика в якості корисного перекусу.

Домашня гранола

Додайте до раціону більше цільнозернових продуктів

Ще один спосіб споживати більше клітковини - замінити звичайні вуглеводи на цільнозернові продукти. Сьогодні не так важко знайти цільнозернові хліб, булочки, хлібці, крекери, макарони, тісто, тощо.

Цільнозернові булочки



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.