Чим відрізняються масло, маргарин і спред

Сьогодні давайте дізнаємося, чим відрізняються вершкове масло, маргарин і спред.

Хліб з маслом

Масло

З маслом все просто - це збиті вершки. Пам’ятаєте байку про двох мишенят, які впали у глечик з вершками? Одне одразу здалось і потонуло, а інше так довго борсалось, що збило своїми лапками масло, вилізло на нього та вибралося з глечика. Історія досить повчальна, так. І добре описує як гасло “ніколи не здавайся”, так і принцип приготування вершкового масла.

У 21 столітті, звісно, ніхто вершки вручну не збиває, щоб отримати шматок масла, на заводах є спеціальні агрегати-сепаратори. Втім, факт залишається фактом: масло - це вершки. Зазвичай, з коров’ячого молока. І нічого більше. У натуральному вершковому маслі, крім молока та солі, більше не повинно бути ніяких інгредієнтів.

Масло

Маргарин

Якщо вершкове масло - це тваринні жири, то з маргарином зовсім інша історія. Суть маргарину в тому, що при виробництві тваринні жири змішуються з рослинними. Грубо кажучи, якщо вершки змішати з рослинною олією, вийде маргарин. Це дуже грубо кажучи, але суть, гадаємо, зрозуміла.

У рекламі маргарин часто називають маслом (наприклад, легке масло), однак у більшості країн вказувати слово “масло” - хоч легке, хоч важке - на упаковках з маргарином заборонено на законодавчому рівні. Позаяк, нема чого, як то кажуть, вводити людей в оману.

Маргарин зазвичай додають у кондитерські вироби та випічку - замішують його в тісто у процесі приготування. А ось у 90-ті була популярною реклама маргарину Rama, який виробники рекомендували намазувати на хліб та їсти у вигляді канапки. Гасло цієї реклами було таким: “Хліб і Rama. Створені один для одного”. При цьому Раму ніхто маргарином не називав.

Маргарин

Спред

Спреди - це та ж суміш тваринних і рослинних жирів. В англійській мові слово “spread” означає “намазувати” або “розмазувати”, і на Заході цим словом позначається будь-який продукт, який можна за допомогою ножа намазати на хліб або печиво.

У нас же спредами називають аналоги вершкового масла та маргарину. Відмінність спреду від маргарину в тому, що у спредах обмежене застосування гідрогенізованих жирів. Гідрогенізований  - значить, що рослинний жир обробили воднем при високому тиску, після чого він перетворився у насичений жир. Інакше кажучи, в процесі такої обробки водень насильно заштовхують на пусті паркувальні місця у молекулах жиру. А це, як ви розумієте, не дуже добре і корисно для здоров’я. Використання таких жирів, як нам вже відомо, у спредах є суворо обмеженим.

Також у спредах нормативно контролюється вміст трансізомерів жирних кислот (не будемо вдаватися у нудні подробиці, скажемо тільки, що це теж шкідливо). У маргарині ж подібних обмежень практично немає.

Як і у випадку з маргарином, на упаковці зі спредом не повинно бути присутнім слово “масло”. І повинно бути чітко написано, який це продукт, і яке у ньому співвідношення рослинних і тваринних жирів.

Спред

Що корисніше

Насправді, чіткої відповіді не це питання немає. Якщо масло, маргарин і спред зроблені з якісних інгредієнтів, то ніякої шкоди для здоров’я вони не несуть. А ось якщо виробники додають у склад різні барвники, емульгатори та інші незрозумілі додатки, то про жодну користь не може бути й мови.

Колір натурального вершкового масла може змінюватись від білого до жовтого, але масло однієї партії повинно мати однорідний відтінок. У холодильнику таке масло завжди твердне. Колір маргарину і спреду є більш насиченим, у холоді вони не тверднуть, а при кімнатній температурі тримають форму гірше, ніж масло.

І так, для смаження вершкове масло краще не використовувати. Прогрітий рослинний жир приносить набагато менше шкоди, ніж масло тваринного походження, яке пройшло термічну обробку.

Різні види масла



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.