Які симптоми свідчать про хронічне запалення

Сьогодні такий термін як запалення можна почути усе частіше серед діагнозів. У той час як запалення природним чином виникає після того, як стороння або шкідлива речовина потрапляє в організм, наприклад, через, поранення чи поріз, хронічне запалення може викликати кілька захворювань і станів.

Різні страви

Гостре запалення і хронічне запалення

Гостре запалення — це спосіб захисту організму, коли ви захворіли, або навіть невелике почервоніння навколо прища. Але іноді прояви запалення в організмі залишаються і продовжуються після гострого періоду до місяців і років, і тоді воно перетворюється на хронічне запалення.

Хронічне запалення може стати причиною більш серйозних проблем зі здоров’ям, якщо його не лікувати, зокрема діабету 2 типу, аутоімунних захворювань, раку і навіть хвороби Альцгеймера.

Що викликає запалення? Дієта є однією з основних факторів хронічного запалення, поряд з іншими звичками, наприклад, курінням, споживанням алкоголю та неконтрольованим стресом.

Давайте дізнаємося про те, які симптоми можуть свідчити про хронічне запалення в організмі, а також кілька порад, як з ним впоратися.

 Бургери

Закрепи

Якби банально і непривабливо це не було, але регулярність травлення може багато чого сказати про стан організму. Регулярні закрепи є одним з ключових показників того, що тіло бореться з хронічним запаленням.

Випорожнення менше 3 разів на тиждень є приводом для занепокоєння.

Діарея

Протилежний випадок — незрозуміла діарея — теж може бути ознакою запального захворювання кишківника. Окрім діареї, запальні захворювання кишківника, такі як хвороба Крона та виразковий коліт, можуть викликати біль у животі, надмірну втому та втрату ваги.

 Запечений гарбуз з рисом

Коливання ваги

Ще однією ознакою хронічного запалення є постійні коливання ваги.

Це означає, що людина нехарактерно набирає або втрачає вагу. Цей симптом може супроводжуватися проблемами з травленням. Надмірна вага також може бути ознакою запалення.

Зайва вага часто пов’язана з інсулінорезистентністю, ще одним рушієм хронічного запалення. Коли розвивається запальний стан інсулінорезистентності, людина часто відчуває надмірну втому, посилення голоду та зміни настрою. Часто проблема розвивається непомітно і спочатку без серйозних побічних ефектів, але у довготривалій перспективі наслідки хронічного запалення є значними і помітними.

Задишка

Задишка є поширеним симптомом хронічних захворювань легенів. Також, люди з хронічними хворобами легенів часто мають постійний кашель і хрипи.

 Люди їдять

Втома

Почуття надмірної втоми, яка не проходить після відпочинку, може бути ознакою хронічного запалення. Втома є загальним симптомом, який може свідчити про кілька хронічних запальних захворювань, позаяк нехтувати нею не слід.

Біль у тілі

Біль у тілі також часто свідчить про хронічне запалення. Багато запальних захворювань вражають м’язи, суглоби чи хребет, а тому викликають біль у тілі.

 Овочева страва у булочка бао

Як зменшити хронічне запалення

Споживайте більше рослинної їжі

Лікування хронічного запалення є дуже індивідуальним, але одним з перших кроків, який можна спробувати — додати до свого раціону достатню кількість продуктів з високим вмістом клітковини. Більшості людей піде на користь збагачення дієти продуктами рослинного походження, які містять багато поживних речовин — фрукти, овочі, бобові, тощо.

Відмовтеся від оброблених продуктів

Раціон з низьким вмістом рафінованого цукру, транс- і насичених жирів допомагає зменшити запалення. Достатнє споживання омега-3 жирних кислот з риб’ячого жиру чи жирної риби може зменшити білки, які викликають запалення.

Подбайте про якісний сон

Не нехтуйте якісним відпочинком, адже організм потребує відновлення. Недостатній сон часто є рушієм хронічного запалення. Не менш ефективним буде зменшення рівня стресу.

 Паста

Пам’ятайте, що наведені симптоми не є підставою для однозначної постановки діагнозу, але є причиною звернутися до спеціаліста, щоб визначити проблему. Не займайтеся самолікуванням і не ігноруйте сигнали власного організму.

 Жінка їсть бургер



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.