Симптоми авітамінозу

Традиційним сезоном авітамінозу вважається весна, однак багато в кого це недомагання починається ще з кінця зими. Давайте дізнаємося, як можна самостійно визначити, чи вистачає організму вітамінів.

Авітаміноз - недомагання, що розвивається під впливом несприятливих факторів навколишнього середовища і внаслідок тривалого одноманітного та незбалансованого харчування, позбавленого необхідних для організму вітамінів і корисних речовин. Наприклад, якщо ми приймаємо рішення відмовитись від продуктів тваринного походження, організму швидко починає бракувати вітамінів A, D і E. Якщо в раціоні недостатньо фруктів та овочів, то спостерігається дефіцит вітамінів C і групи B, тощо.

Якщо вірити спеціалістам, організму рідко коли не вистачає якогось одного вітаміну. Зазвичай він потребує додаткового живлення одразу з декількох фронтів і саме про це сигналізує за допомогою чітких симптомів.

Кошик з овочами

Втома

Симптоми авітамінозу мають видимі і невидимі форми. Найбільш очевидний з них - хронічна втома, яка проявляється постійною сонливістю, слабкою концентрацією уваги, апатією, підвищеною дратівливістю і поганим настроєм. Часто разом з ними приходять і розлади сну. Влітку, коли світловий день довгий, а на вулиці сонячна погода, ці симптоми повинні насторожити і стати приводом для невідкладного візиту до лікаря.

Втомлена жінка

Проблеми зі шкірою

Другий симптом авітамінозу, який швидко дає про себе знати - це різноманітні висипання на шкірі і помітна зміна шкірного покриву. На обличчі може з’явитися вугровий висип, викликаний нестачею вітамінів A, C і E, у куточках губ можуть з’явитися неприємні тріщини, шкіра на руках може почати лущитись, під очима можуть з’явитися темні кола. Авітаміноз швидко відображається на стані волосся та нігтів - одних із найважливіших індикаторів здоров’я організму. При нестачі вітамінів нігті починають змінювати рельєф і ламатися, а волосся - тьмяніти, втрачати щільність і випадати.

Таке поширене явище, як розтяжки на шкірі, також, як виявляється, є одним з очевидних симптомів авітамінозу. Це значить, що організму слід якнайшвидше відновити запас вітаміну E, урізноманітнивши дієту.

Дівчина мажеться кремом

Гастрит

Загострення гастриту та розлади травної системи, особливо у літній період - яскрава ознака нестачі в організмі рибофлавіну, або вітаміну B2. Життєво важливий вітамін є необхідним для утворення еритроцитів, утворення антитіл, для регуляції росту і репродуктивних функцій. Саме він визначає ріст волосся, він відповідає за здоров’я щитовидної залози і за загальний стан організму. При своєчасному діагностуванні нестачу рибофлавіну можна компенсувати додаванням в раціон капусти, помідорів, вівсяної каші, риби, абрикосів і яєць.

Гастрит

Застуди

Насторожити повинні і часті застуди, які супроводжуються болем у горлі та чханням. До середини літа більшість алергій вщухає, а тонус організму об’єктивно повинен наблизитися до максимального, позаяк закладений ніс і біль у горлі сигналізують про явну нестачу вітамінів.

Чай з лимоном, серветки і таблетки

Кровоточивість ясен

Ще одним симптомом авітамінозу є часта кровоточивість ясен при чищенні зубів. Зазвичай цей симптом супроводжує один з тих, що зазначені вище, але саме завдяки його наочності авітаміноз іноді набагато легше діагностувати. Як правило, це означає, що організму не вистачає вітаміну C і що потрібно налягти на цитрусові.

Посмішка

Слабкість м’язів

На дефіцит вітамінів у організмі може також вказувати і м’язова слабкість, яка супроводжується раптовими набряками суглобів, нападами оніміння, поколюванням у кінчиках пальців, несподіваними судомами і поганою координацією рухів. При таких симптомах необхідно здати аналізи, проконсультуватися з лікарем і обов’язково збалансувати раціон, додавши у нього продукти, багаті на вітаміни різних груп.

Жінка робить вправи

Зниження лібідо

Безперечно, авітаміноз впливає і на інтимне життя. Зниження лібідо, відсутність бажання, вечірня апатія та байдужість до протилежної статі - яскрава ознака авітамінозу, що потребує невідкладної допомоги спеціалістів.

Чоловік та жінка



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.