Які симптоми свідчать про зневоднення

Зневоднення — коли рівень води в організмі падає нижче рівня, необхідного для нормального функціонування — це не просто відчуття спраги. У спекотну погоду чи при інтенсивних фізичних навантаженнях це може стати проблемою, яка впливає на життєво важливі системи організму, зокрема на мозок і серце. Позаяк, важливо розпізнати сигнали, які свідчать про зневоднення організму.

Почервоніння шкіри

Ранньою ознакою зневоднення може бути почервоніння шкіри — ознака того, що організму потрібно більше рідини, щоб впоратися з запаленням.

Склянка води у руці

Підвищення температури тіла

Без достатньої кількості природного охолоджувача — водизневоднення може привести до підвищення температури тіла. Якщо це так, випийте води, зволожте шкіру та подбайте про охолодження. Прохолодний душ, ванна чи вологі компреси можуть допомогти знизити температуру. Якщо температура сягає 39 градусів, краще звернутися до лікаря.

Судоми м’язів

Так звані теплові судоми можуть бути викликані навантаженнями у спекотному середовищі. Надмірне потовиділення приводить до виснаження запасів електролітів, що і стає причиною заїдання м’язів. Такі судоми найчастіше відчуваються у руках, ногах, животі та спині.

Жінка п'є воду

Відчуття спраги

У міру виснаження рідини тіло може посилати сигнали про необхідність поповнення запасів у вигляді спраги, спонукаючи просто випити води. Втім, це не завжди так: зневоднення може підкрастися непомітно, проявляючись іншими симптомами. Гарне правило, особливо у спеку чи при інтенсивних фізичних навантаженнях: пити воду, не чекаючи доки здолає спрага.

Потемніння сечі

У нормі сеча повинна бути прозорою чи світло-жовтою. Це ознака того, що нирки отримують достатньо рідини для належного виконання своєї роботи. Якщо сеча стає темно-жовтою, це може бути симптомом зневоднення.

Склянка води

Слабкість чи запаморочення

Зневоднення може спричинити падіння артеріального тиску та зменшення надходження крові та кисню до мозку. Це викликає відчуття слабкості чи навіть запаморочення. Не забувайте, що у випадку втрати свідомості, слід звернутися до лікаря, щоб дізнатися причину.

Нудота

Зневоднення часто викликає розлади шлунку, зокрема нудоту і блювання. Це виводить з організму ще більше рідини, що лише погіршує ситуацію. З іншого боку, захворювання, які викликають блювання і діарею, можуть стати причиною зневоднення, ця проблема є частою у дітей.

Дитина п'є воду з-під крану

Сухість у роті

Сухість у роті є одним із найперших симптомів зневоднення.

Головний біль

Коли організм зневоднений, мозок втрачає рідину, що змушує його стискатися. Ця напруга може викликати головний біль (одна з причин, чому це поширений симптом похмілля, адже алкоголь зневоднює). Також, зневоднення може бути тригером мігрені.

Склянки з водою

Закрепи

Достатня кількість рідини необхідна і для стабільної роботи травного тракту. Коли води не вистачає, кишківник може рухатися рідше або взагалі не рухатися, що і викликає різні проблеми з травленням.

Неприємний запах з роту

Зневоднення приводить до нестачі слини, що збільшує кількість бактерій у ротовій порожнині. Як результат — неприємний запах з роту.

Жінка п'є воду з пляшку

Відсутніть поту

З виснаженням запасів рідини в організмі, ви можете перестати потіти, і навіть за високих температур чи сильних фізичних навантажень шкіра залишатиметься сухою. Це ознака сильного зневоднення. Без потовиділення тіло не зможе охолоджуватися і почне перегріватися.

Прискорення пульсу

Коли в організмі стає менше води, кількість крові, яка циркулює, також зменшується, а сама кров стає густішою. Це означає, що серце має працювати інтенсивніше, щоб перекачувати кров усюди, куди потрібно. Як результат — прискорене серцебиття.

Склянка газованої води

Розгубленість

Іншим симптомом сильного зневоднення є сплутаність свідомості або галюцинації. Це відбувається внаслідок недостатнього надходження крові чи кисню до мозку. Такі симптоми вимагають негайного звернення до лікаря.

Шок

Тепловий улар — стан, який виникає, коли тіло перегрівається — може привести до зниження артеріального тиску до небезпечно низького рівня, що призведе до шоку. Цей симптом виникає в особливо складних випадках, але може привести навіть до смерті.

Уникайте теплового удару та зневоднення, пийте багато води, особливо у спекотну погоду чи при інтенсивних фізичних навантаженнях. Пийте достатню кількість рідини протягом дня, не чекайте, доки відчуєте сильну спрагу.

Наливання води у склянку



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.