Чому важливо знати pH води

Рейтинги продуктів для здоров’я та краси ніколи не обходяться без простого та разом з тим геніального засобу - води. Правильний питний режим - це приблизно 2 л рідини на добу, норма може змінюватися залежно від індивідуальних потреб організму. Споживання достатньої кількості рідини є дуже важливим для організму. Покращується робота мозку, живлення та регуляція клітин, швидкість обміну речовин. Мова, звісно, не про будь-яку рідину. Автори досліджень про користь води стверджують, що здоров’ю допомагає тільки чиста від мікроорганізмів та насичена корисними мікроелементами вода.

Здоровий сенс і без вчених підказує нам, що тьмяна, несмачна або дистильована вода - не найкращий вибір. Позаяк, на список мінералів, смак та колір напою і сертифікати якості ми зазвичай звертаємо увагу. Але мало хто задумується про такий показник, як кислотність. Виробники води його також не афішують: у безпечні для організму людини рамки pH 6-9 вписуються всі види води, яка офіційно продається у магазинах. Однак, з точки зору користі для здоров’я рідина з pH 6 і pH 7 - велика різниця.

Дві склянки води

Що таке pH води

У хімії pH - це ступінь кислотності водних розчинів. Вона пов’язана з концентрацією іонів водню в розчині на водній основі. Більш низький pH означає, що в рідині більше іонів водню, тоді як більш високий pH вказує на меншу кількість іонів водню.

pH - це шкала від 0 до 14, яка характеризує рівень кислотності або лужності рідини. 0 означає найбільш кисле середовище, 7 - нейтральне, а 14 - найбільш лужне.

Температура води та її взаємодія з повітрям додатково впливає на pH води. Наприклад, якщо у закритій пляшці показник водню буде 7, то з потраплянням діоксиду вуглецю значення знизиться до 5,2. Якщо взяти приклади з повсякденного життя, то pH яблучного оцту дорівнює 2,5, оскільки він володіє великою кислотністю. І навпаки, відбілювач (хлорка) є дуже лужним, а його водневий показник знаходиться на рівні 12,5-13,5.

Перевірка pH води

Як працює організм людини

Будь-яка рідина з pH менше 7 вважається кислою, понад 7 - лужною. Деякі живі організми можуть жити і при pH 4 або 10, але людина фізично не може існувати ні в занадто лужному, ні в занадто кислому середовищі. Але якщо з максимальним показником все зрозуміло -  pH дорівнює 9, то мінімальний є неоднозначним. У трохи кислому середовищі (pH 6) з клітинами організму людини не відбувається нічого фатального: працювати над відновленням кислотно-лужного балансу організму доводиться більше, але про порушення життєдіяльності, несумісні з життям, мова не йде. Вода з низьким значенням pH добре підійде для вмивання, оскільки вона ефективно видаляє забруднення з шкіри. 

Однак, згідно з дослідженням Всесвітньої організації охорони здоров’я, пити таку воду не бажано, так як вона містить недостатню кількість мінералів і карбонатів. Якщо ж лужний баланс людини вже було зміщено в бік кислотності, споживання нейтральної води з pH 6 не тільки не оздоровить, а й може погіршити проблему. Враховуючи, що закислення організму викликають такі звичні речі, як білкова їжа, стрес та нервова напруга, несприятлива екологічна ситуація, більшості місцевих мешканців пити воду з pH нижче 7 не рекомендовано.

Неприємна сухість у роті навіть після кількох ковтків води, швидше всього, означає, що баланс організму зміщено в бік кислотності і слід перейти на воду з показником pH 7,5-8,5.

Жінка п'є воду

Жива вода

В Японії придатною для пиття вважається вода з pH не нижче 7,5 і не вище 8,6 - ці показники контролюються на державному рівні. Країна, в якій довгожителі не є рідкістю, а нормою, встановила такі правила, орієнтуючись на показники крові: pH основної рідини людини становить 7,5. Вода з відповідним pH покращує процеси обміну, сприяє довголіттю та навіть може сприяти профілактиці онкологічних захворювань. Результати невеликого дослідження також демонструють користь води з водневим показником на рівні 8,8 для людей, які страждають на рефлюксну хворобу. На думку дослідників, лужна вода здатна деактивувати фермент, який відіграє ключову роль при виникненні печії, тим самим зменшуючи неприємні симптоми.

Також, було проведено експеримент з метою з’ясувати, чи допомагає питна вода з pH 8,5-10 людям, які страджають на синдром подразненого кишківника, основним симптомом якого є діарея. Пацієнтів розділили на 2 контрольні групи. Одні пили звичайну воду, інші - воду з високим водневим показником. У результаті, через 8 тижнів, було помічено істотне покращення самопочуття у тих, хто пив рідину з вищим показником, ніж pH 8, що значить, що лужна вода справді може бути корисна для профілактики деяких захворювань.

Кисле середовище не лише затрудняє транспортування кисню до тканин та клітин тіла, а й є сприятливим середовищем для паразитів, вірусів і грибків. Усі разом вони поступово ослаблюють імунну систему, роблячи людину вразливою до різноманітних захворювань.

Наливання води у склянку

Як дізнатися pH води

Як і чим перевірити pH води самостійно, щоб переконатися у безпеці споживаної рідини? На жаль, часто перевіряти слід навіть ту бутильовану воду, що офіційно сертифікована як безпечна або зазначає на упаковці про pH 8,2. Неправильні умови зберігання води, зокрема, різкі зміни температури та вплив прямого сонячного проміння, можуть серйозно змінити показники pH питної води. Мабуть, найбільш достовірний спосіб дізнатися pH води та з’ясувати, що саме ви п’єте - скористатися портативним приладом для вимірювання показника. Такий пристрій може бути побутовим і лабораторним, і допоможе виміряти рівень кислотності води навіть до сотих.

Лакмусовий папірець - ще один варіант вимірювання pH води, який можна втілити в домашніх умовах. Цей індикатор, знайомий всім ще зі шкільних уроків хімії, надасть лише приблизну оцінку рівня лужності чи кислотності води, зате є доступним. Лакмусовий папірець має властивість змінювати свій колір, контактуючи з рідинами. При потраплянні у кисле середовище він червоніє, а в лужному - синіє.

Хлопчик п'є воду з крану



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.