Чому не слід пити алкоголь щодня

Про алкоголь можна говорити довго і багато. Хтось вважає його чи не всесвітнім злом, а хтось вважає, що розслабитися ввечері за келихом вина чи пива — краще за похід до психолога.

Не будемо судити, хто правий, а хто ні, пити чи не пити — вибір особистий, але важко заперечити, що алкоголь більше за інші продукти харчування та напої впливає на наш організм. Позаяк, спеціалісти радять ставитися до його споживання розумно та помірно. Давайте дізнаємося більше про те, як реагує наше тіло, якщо споживати алкоголь щодня і чим це загрожує.

Наливання вина у келихи

Проблеми з травленням

У нашому шлунку є бактерії, які забезпечують стабільне травлення. Згідно із дослідження, опублікованим в журналі Alcohol Research, алкоголь безпосередньо впливає на цю систему, зменшуючи кількість здорових бактерій.

Позаяк, щоденне і надмірне споживання спиртних напоїв викликає тривале пошкодження шлунку і травної оболонки. До того ж, травна система і кишківник часто відповідає не лише за травлення їжі безпосередньо, а й мє вплив на інші функції організму.

Чоловік купує вино

Зайва вага

Вино та сир, пиво та гамбургер, шампанське і пізній сніданок — здавалося б, існує стільки ідеальних поєднань алкоголю та їжі. Але постійне і надмірне споживання спиртних напоїв приводить до сповільнення травлення поряд зі збільшеним споживанням калорій. До того ж, організм використовує алкоголь як джерело палива, внаслідок чого інші поживні речовини — жири, вуглеводи — накопичуються у вигляді жиру.

Люди п'ють алкоголь

Неефективність занять спортом

Якщо ви працюєте над побудовою м’язів, водночас споживаючи алкоголь щодня, то навряд чи побачите результат походів у спортзал. Споживання алкоголю впливає на швидкість відновлення м’язів (під час тренування м’язи розриваються, а потім відновлюються, що приводить до зростання). Це особливо важливо після тренувань та під час відпочинку між ними, коли відбувається посилений синтез білка.

Дослідження 2014 року у журналі PLOS One показало, що споживання спиртних напоїв через 4 години після тренування, навіть на додачу до протеїну, зменшило ріст м’язів у чоловіків, які брали участь в експерименті. Чим більше часу пройде між заняттями спортом і випивкою, тим краще.

Пляшки з різним алкоголем

Проблеми зі сном

Окрім шкоди для корисної мікрофлори кишківника, щоденне споживання спиртних напоїв прискорює серцебиття. Це ускладнює розслаблення організму, позаяк сон стає неміцним і з частими перервами. Фактично, згідно з даними Harvard Health, алкоголь може бути причиною 10% випадків хронічного безсоння.

Хоч алкоголь і перешкоджає розслабленню решти тіла, м’язи горла він якраз змушує розслаблятися надміру, частково закриваючи дихальні шляхи, тим самим спричиняючи такі проблеми з диханням під час сну, як апное та хропіння.

Наливання віскі у келих

Перевантаження печінки

Якщо ви п’єте спиртні напої щодня, печінка мусить постійно фільтрувати шкідливі накопичення в організмі. Згідно з даними Healthline, у тих, хто споживає алкоголь кожного дня збільшується ризик розвитку захворювань печінки на 15%. Причому, більшість людей спочатку навіть не усвідомлює небезпеки, коли печінка починає обростати жиром. Серед симптомів, які можуть свідчити про проблеми з печінкою — постійна нудота, надмірна втома, набряки ніг і живота, тощо.

Люди п'ють коктейль

Збільшений ризик інфаркту та інсульту

При постійному споживанні алкоголю, жир накопичується не лише навколо печінки, а й в інших місцях, зокрема, в артеріях навколо серця. Це підтверджує Американська асоціація серця. Жирами, відповідальними за це, є тригліцериди, і поєднання високого рівня ліпопротеїдів низької щільності (поганий холестерин) з низьким рівнем ліпопротеїдів високої щільності (хороший холестерин) значно збільшує ризик серцевого нападу та інсульту.

Пляшка пива

Зниження імунітету

Споживаючи спиртні напої щодня, можна почати хворіти частіше. Як стверджують спеціалісти, це відбувається тому, що алкоголь знижує ефективність імунної системи, що підвищує ймовірність підхопити інфекцію.

Якщо дуже хочеться випити келих вина чи коктейлю, і ви робите це час від часу — не бійтеся, що одразу підхопите вірус. Але обов’язково давайте своєму організму відпочити і відновитися від алкоголю, щоб уникнути негативних наслідків.

Люди п'ють вино



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.