Чим відрізняються галушки та кльоцки

Цього разу давайте з’ясуємо, чим відрізняються між собою галушки та кльоцки. На перший погляд може здатися, що це одне і те ж. Втім, все трохи складніше.

Галушки, запечені з грибами

Галушки

Галушки - традиційна українська страва. Популярна вона, до речі, не тільки у нас, а й в Чехії, Польщі, Словенії, Угорщині, а також на території Чечні та Інгушетії. З вигляду це звичайні шматочки тіста, яке частіше всього готується з пшеничного або гречаного борошна. Також не менш популярними є галушки з манного борошна. Галушки можуть бути як пустими, так і з додаванням різноманітних інгредієнтів: картоплі, домашнього сиру, цибулі або яблук.

Чіткого рецепту галушок немає - зазвичай він у кожній родині є особливим та передається з покоління в покоління. Однаковим залишається тільки принцип приготування: тісто для галушок розкочують в пласт до 1,5 см товщини, після чого розрізають на пластини або квадратики. Потім нарізане тісто повинно полежати та відпочити, після чого нарізані шматочки опускають у киплячу воду, молоко або бульйон. Варять, поки галушки не спливуть на поверхню. Готові галушки подають тільки у гарячому вигляді з додаванням сметани. Іноді їх викладають у тарілку разом з бульйоном.

Тісто для галушок

Кльоцки

А ось кльоцки більше популярні в Росії. Готують їх традиційно з борошна та яєць. Спочатку, як і галушки, кльоцки готували з тіста щільної консистенції. Тісто нарізали на шматочки, і з нього формували невеликі акуратні кульки. Нерідко всередину цих кульок накладали начинку у вигляді сала, м’яса або грибів. Трохи пізніше у Білорусі кльоцки почали готувати з картоплі та дрібної крупи, а тісто стало більш рідким.

Сьогодні тісто для кльоцок готують на основі базових інгредієнтів - борошна, яєць і молока. Тісто вже не розкочують і не нарізають, а просто опускають ложкою у киплячу воду або бульйон, а після цього додають в суп. У багатьох країнах кльоцки їдять або як самостійну страву, або подають у якості гарніру до м’яса.

Суп з кльоцками

Різниця

Незважаючи на те, що обидві страви, в принципі, представляють собою шматки вареного тіста, між ними існує немало відмінностей. Головна різниця галушок та кльоцок полягає в консистенції тіста. В останньому випадку воно є більш рідким, нагадує основу для млинців. Для кльоцок тісто не розкочується у пласт, а зразу кладеться у воду або бульйон.

Окрім того, порівняно з галушками кльоцки мають більш просту та швидку рецептуру приготування: всі інгредієнти потрібно тільки з’єднати в мисці і ретельно перемішати. Кльоцки, зазвичай, мають круглу або овальну форму і виступають достойною альтернативою макаронам, за рахунок чого часто включаються до складу супу.

Галушки ж готуються з щільного тіста, яке нарізається на пластини або квадратики. Сформовані вироби повинні полежати близько півгодини, потім їх варять у підсоленій воді або бульйоні, після чого викладають на тарілку зі сметаною.

Галушки зі сметаною



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.