Какао допоможе впоратися зі стресом

Якщо ви перенервувались, випийте какао або з’їжте шматок гіркого шоколаду. Таку пораду дають дослідники з Бірмінгемського університету (Великобританія), стаття яких опублікована в журналі Nutrients.

Какао-порошок

Добре відомо, що в ситуації сильного стресу навіть у здорових людей різко пришвидшується серцебиття, тимчасово порушується функція кровоносних судин і піднімається артеріальний тиск. У результаті зростає ризик інфаркту, інсульту або інших гострих серцево-судинних порушень. Водночас доведено, що флавоноли - біологічно активні рослинні пігменти, від яких залежить яскраве забарвлення овочів, фруктів та ягід - покращують функцію ендотелію (шару клітин, які вистилають внутрішню поверхню кровоносних судин) і нормалізують артеріальний тиск. На флавоноли багаті какао, гіркий шоколад, зелений чай, червоний та чорний виноград, червоне вино, ожина, вишня, малина, тощо.

Горнятко гарячого шоколаду

Дослідники вивчили ефект, який чинять флавоноли какао на ендотелій судин після перенесеного стресу. В експерименті приймали участь 30 здорових чоловіків, яким запропонували випити або напій з високим вмістом флавонолів какао, або напій зі смаком какао, але з низьким вмістом флавонолів. Через 1,5 години всі учасники протягом 8 хвилин виконували важкі завдання, спеціально націлені на те, щоб люди відчули психологічний стрес. За змінами, які відбувалися з функцією кровоносних судин учасників, стежили до, під час і після перенесеного стресу.

У результаті виявилося, що в тих учасників, які отримали напій з високим вмістом флавонолів какао, функція ендотелію та кровообіг загалом постраждали через стрес значно менше, ніж у тих, хто випив напій з низьким вмістом флавонолів.

Чорний шоколад

На основі отриманих результатів, автори дослідження рекомендують - якщо ви перенесли сильний стрес, випийте горнятко густого, насиченого какао або зеленого чаю, з’їжте шматочок гіркого шоколаду або жменю яскравих ягід, фруктів чи овочів.

Таким чином можна допомогти у захисті свого серця та судин від негативних наслідків стресу.

Какао-боби і порошок



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.