Корисні властивості меду

Мед ще в давнину вважався дієвими ліками - сам Гіппократ закликав споживати його у їжу щодня для поповнення сил. А сьогодні не лише народна, а й наукова медицина звертається до застосування меду при лікуванні різних недомагань. Чудодійний нектар відновлює, піднімає імунітет та мобілізує захисні функції організму. Давайте більше дізнаємося про корисні властивості меду.

Мед

Медики давно сперечаються про те, який мед корисний, а який - не дуже. Безсумнівно, цілющими властивостями володіє тільки натуральний мед, який не проходив теплової або іншої технологічної обробки. Нагрівання меду руйнує його мікрочастинки, а разом з тим вбиває і велику частку корисних властивостей. Натуральний мед рекомендовано купувати у фермерських господарств або фермерів, а різнокольорові баночки у супермаркеті добре перевіряти. Адже окрім корисних властивостей мед має і протипоказання, а мед, який пройшов термічну обробку, може мати негативний вплив на стан організму.

Основні корисні властивості меду - його антибактеріальна, протигрибкова та антивірусна дії. Мед містить багато калію - саме він відповідає за високу здатність знищувати бактерії. Також мед багатий на залізо та мідь, позаяк він може бути ефективним при лікуванні анемії та для нормалізації рівня гемоглобіну у крові. Медом лікують кашель, особливо дитячий, додаючи його у молоко та теплу воду.

Медові соти

Мед підвищує енергетичний рівень та життєвий тонус, допомагає позбутись втоми, позитивно впливає на емоційний стан при втраті сил та депресіях, а також покращує сон. Мед у поєднанні з імбирем та лимонним соком може позбавити від нудоти та нормалізувати роботу шлунку.

Мед часто використовують косметологи. Вважається, що натуральна маска із меду з мигдалевою чи оливковою олією здатна творити дива буквально за пару використань, значно покращуючи колір обличчя та тонізуючи шкіру. Саме тому у лінійках по догляду за обличчям багатьох косметичних брендів можна зустріти маски, сироватки та креми з медом.

Мед у банці та сотах

Регулярне споживання меду, попри його калорійність та високий вміст цукру, сприяє схудненню, оскільки ефективно розщеплює жир. Солодкоїжкам буде приємно почути, що випита зранку склянка теплої води з чайною ложкою меду та декількома краплинами лимонного соку - чудовий напій для будь-якої дієти. До речі, цим можна пояснити і той факт, що до винайдення інсуліну саме медом лікували діабет. Лікарі просто рекомендували хворим їсти мед замість цукру, і цей спосіб приводив до дивовижних результатів.

Мед за своїм складом буває різним. Наприклад, темний мед містить більше міді, заліза та марганцю, ніж світлий. Позаяк, для лікування різних захворювань серцево-судинної системи і для антибактеріальної дії слід надавати перевагу саме темному меду. А світлий краше розщеплює жири та допомагає збалансувати рівень кислотності у шлунку, позаяк його застосовують при захворюваннях травної системи і дієтах.

Різні види меду



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.