Рожеві напої підвищують ефективність тренувань

Група вчених з Коледжу Лафборо та Вестмінстерського університету опублікувала результати наукового дослідження в журналі Frontiers in Nutrition  - вони прийшли до висновку, що фарбовані у рожевий колір напої допомагають людям докладати більше зусиль та сприяють додатковій мотивації під час фізичних вправ. Їх експеримент є унікальним - вперше колір напою розглядають як фактор впливу на продуктивність у спортивних навантаженнях.

Жінка з рожевим волоссям п'є рожевий напій

Вчені прийшли до висновку, що солодкі, некалорійні напої рожевого кольору можуть допомогти людям тренуватися швидше і довше, а також збільшити відчуття задоволення під час бігу порівняно з іншими.

Один з авторів, доктор Санджой Деб, викладач та практикуючий спеціаліст зі спортивного та фізичного харчування у Вестмінстерському університеті, заявив: “Вплив кольору на спортивні результати і раніше викликав інтерес. Наприклад, на рівень тестостерону та м’язову масу. Аналогічним чином, роль кольору у гастрономії отримала широкий інтерес, і були опубліковані дослідження про те, як візуальні сигнали або колір можуть впливати на сприйняття смаку під час їжі та пиття”.

Спортсмен на стадіоні

Вчені обрали рожевий колір через його асоціації. Спрацьовує так званий ергогенний ефект - ми сприймаємо рожевий як солодкий і, відповідно, передбачаємо споживання вуглеводів. Причому, це сприйняття “є ідентичним у європейській, азійській та американській культурі”. Рожевий також активує область винагороди та рухливих функцій мозку, підвищуючи збудження та задоволення під час тренування.

У пілотному дослідженні, яке було проведене перед експериментальними, автори показали, що добровольці надавали перевагу рожевому розчину, а не прозорому. І хоча вміст підсолоджувача у прозорому та рожевому напоях у ході дослідження був однаковим, всі учасники без винятку сприймали розчин рожевого кольору як більш солодкий та смачний.

Жінка п'є напій

У результаті ті, хто пив рожевий напій, пробігли на 213 метрів далі та збільшили свою швидкість на 4,4%. Вони повідомили, що відчувають посилене відчуття задоволення - з 3,4 із прозорим розчином до 3,8 з рожевим.

На відміну від багатьох попередніх досліджень, у яких вивчався вплив міри зволоження організму на продуктивність, ці результати наголошують, як колір може впливати на ефективність вправ.

Пляшка з рожевим напоєм

Автори виділяють декілька обмежень. Головне, що у дослідженнях приймала участь лише невелика кількість звично активних людей. Учасники також знаходились в обмеженому віковому діапазоні (так званих молодих дорослих), позаяк отримані результати можуть не стосуватись інших вікових груп.

Ще одним потенціальним недоліком є відсутність контролю за менструальним циклом у жінок, які приймали участь у дослідженні. Деякі дослідники виявили залежність ефективності виконання вправ від певних моментів циклу. Автори мають надію, що майбутні дослідження будуть додатково вивчати кореляції між кольором напою та психофізичними результатами.

Чоловік та жінка п'ють спортивні напої



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.