Що таке дієта TLC

Дієта TLC вже багато років вдало практикується у всьому світі, а не так давно авторитетний американський журнал U.S. News & World Report поставив цю методику на 5 місце рейтингу “Найбільш ефективних дієт у світі”. Давайте більше дізнаємося про методику, яка дозволяє не тільки позбавитись від зайвої ваги, а й оздоровити організм.

Овочі

Основні принципи

Дієта TLC розшифровується як Therapeutic Lifestyle Changes Diet (терапевтична зміна рівня життя). Вона дозволяє знизити рівень поганого холестерину (саме він утворює на стінках судин склеротичні бляшки, які викликають захворювання серцево-судинної системи) на 8-10% протягом 6 тижнів. Ефект позитивно впливає не тільки на організм загалом, а й сприяє схудненню.

Дієту розробили спеціалісти з Американської асоціації профілактики серцево-судинних захворювань. В основі принципу роботи дієти - різке скорочення жирів (зокрема це стосується насичених).

Боули

Що можна їсти

Під час дієти рекомендується харчуватись наступними продуктами:

  • Фрукти та овочі - клітковина допомагає блокувати поглинання холестерину з травного тракту.

  • Цільнозернові продукти - хліб, крупи, рис, макарони з твердих сортів пшениці.

  • Нежирні молочні продукти - 2-3 порції в день.

  • Риба, птиця без шкіри.

Продукти на тарілці

Що їсти не можна

Продукти з насиченими жирами важливо скоротити до мінімуму: на них приходиться не більше 7% загальної кількості щоденних калорій. Наприклад, якщо ви зазвичай їсте 2 000 ккал на добу, то можете дозволити собі з чорного списку продукти на загальну суму 140 ккал. До насичених жирів належать: жирні сорти м’яса, молочні продукти з високим вмістом жирів, вершкове масло, маргарин, сало, сир.

Млинці з фруктами

Результат

Початково метою дієти було оздоровлення організму та зниження рівня поганого холестерину. У ході дослідження добровольці в середньому втрачали 9 кг зайвої ваги за півроку без зміни калорійності раціону. Однак для тих, хто поставив за мету саме схуднення, автори дієти трохи змінили основні правила: жінкам пропонують обмежити калорійність раціону до 1 600 ккал на добу, щоб позбутися за 6 тижнів від 3-8 кг зайвої ваги.

Зелень

Алкоголь на дієті TLC

Автори методики попереджають, що алкоголь підвищує рівень тригліцеридів у крові, які чинять негативний вплив на серцево-судинну систему. При цьому дієта не забороняє помірні порції алкоголю хоч щодня (одна - для жінок, дві - для чоловіків). Основний принцип дієти - помірність, при цьому раціон є не дуже обмеженим і навіть алкоголь потрапляє до списку дозволеного.

Фрукти, овочі та склянка вина

На що слід звернути увагу

Насичені жири часто ховаються у безпечних на перший погляд продуктах, позаяк за раціоном все ж потрібно стежити. Наприклад, яйця не входять до списку того, що потрібно виключити під час дієти, але при цьому не можна їсти на тиждень більш 2 жовтків. При купівлі готових продуктів читайте етикетки: виробники практично завжди вказують вміст насичених жирів (на іноземних продуктах є примітка saturated fats). Також зверніть увагу на соуси, більшість з них містять насичені жири.

Ланчбокс 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.