Що відбувається з організмом, коли ми їмо огірки ч.2

Літо — ідеальна пора для свіжих овочів і фруктів, які можна знайти майже скрізь: на городі, на базарі, у найближчому магазині. До того ж у спеку якраз хочеться з’їсти щось легке та освіжаюче, наприклад, овочевий салат.

Гарним вибором для літнього раціону є огірки. Овочі дуже добре смакують у салаті або просто як закуска разом із хумусом. Огірки мають багато корисних властивостей для організму, втім, із ними слід бути обережним, якщо ви маєте проблеми зі шлунком. Давайте дізнаємося більше про огірки, щоб знати, як і коли їх споживати, щоб отримати максимум користі.

Шматочки огірка

Огірки сприяють профілактиці діабету

Щоб зменшити ризик діабету, слід переглянути раціон — уникати оброблених вуглеводів, відмовитися від солодких напоїв та обмежити кількість червоного м’яса: такі рекомендації дає Harvard Health. Також, корисно додати до раціону більше продуктів з низьким глікемічним індексом — це показник, який варіюється від 0 до 100. Чим вищим є ГІ, тим більше підвищується рівень цукру у крові після споживання того чи іншого продукту. Огірки мають ГІ = 15, що означає, що овочі є безпечними щодо стрибків рівня цукру у крові.

Салат з огірка

Огірки підтримують гідратацію

Усе думаєте, як це втиснути в себе рекомендовані 1,5-2 л води на добу? Частину рідини можна отримати з огірків — додавши їх до основних страв чи в якості перекусу. Овочі містять дуже багато води, а тому допомагають зволожити організм.

Згідно з дослідженням, проведеним Nutrients, огірки на 95% складаються з води, позаяк ви отримуєте не лише смачний хрусткий перекус, а й значно більше води, якщо регулярно додаєте їх до свого раціону.

Огірки допомагають отримати добову норму рідини та підтримують потрібний рівень гідратації, що дозволяє організму працювати максимально ефективно.

Вода з огірком та лимоном

Огірки сприяють схудненню

Люди використовують багато способів, коли прагнуть схуднути. Втім, як ми знаємо, найбільш ефективними методами є коригування раціону та активності. Додавання огірків до щоденного меню — гарна ідея не лише тому, що овочі додають приємної свіжості стравам, а й тому, що вони є корисною їжею, яка допомагає підтримувати вагу у нормі.

1 склянка огірків містить всього 16 ккал, тобто цей продукт має низьку енергетичну цінність. А, згідно з дослідженням Nutrients, існує прямий зв’язок між споживанням продуктів з меншою калорійністю та схудненням.

Завдяки тому, що огірки містять багато води, вони забезпечують більше відчуття ситості при меншій кількості калорій. Це робить овочі чудовою закускою для тих, хто хоче схуднути, особливо, якщо поєднати їх з натуральним хумусом чи гуакамоле.

Хумус зі скибочками огірка

Огірки стимулюють травлення

Завдяки високому вмісту клітковини та води у овочах, огірки стимулюють травні процеси. Завдяки високому вмісту води, огірки забезпечують потрібний рівень гідратації, що сприяє усуненню затримки рідини в організмі, а отже не викликає здуття після споживання огірків.

Також, огірки багаті на специфічні поживні речовини, які допомагають усунути запалення та затримку рідини. Також, овочі є корисними для профілактики багатьох інших проблем зі шлунком.

Рулетики з огірка

Огірки можуть викликати метеоризм

Позитивним моментом є те, що огірки стимулюють травлення, а негативним те, що вони можуть викликати надмірне газоутворення.

Згідно з даними UC Davis, огірки містять кукурбітацин — сполуку, яку можна знайти і в інших фруктах та овочах, наприклад, гарбузах, кабачках та кавунах. Кукурбітацин викликає гіркий смак, який часом можна зустріти у шкірці огірків, а також є причиною метеоризму та інших розладів травлення. Втім, ці неприємні симптоми можуть виникнути, якщо ви з’їсте забагато огірків. Якщо у вас здоровий травний тракт і ви не зловживаєте кількістю овочів (адже ми знаємо, що забагато — то нездорово), то жодних негативних побічних ефектів виникнути не повинно.

Салат з огірка



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.