Що відбувається з організмом, коли ми їмо огірки

Огірок належить до родини гарбузових та є родичем як гарбуза безпосередньо, так і кабачка та дині. Здавалося б, настільки популярний овоч не може бути ліками, однак  традиційній індійській медицині огірки використовуються з давніх-давен. Втім, парадокс у тому, що в давнину цілий огірок вважався дуже отруйним, адже весь час був дуже гірким. Позаяк, застосовували овоч у мікроскопічних дозах як ліки.

Попри серйозний список досліджень огірків у сільському господарстві, існує порівняно мало опублікованих наукових даних про хімічний профіль та терапевтичний потенціал цих овочів. Загалом: окрім колосальної гідратації організму, огірок володіє потенційною протидіабетичною та антиоксидантною активністю, а також доброю очищувальною дією, видаляючи накопичені осередки старих відходів та хімічних токсинів. Його свіжий сік використовується для живлення шкіри, чинячи охолоджуючу та заспокійливу дію та зменшуючи набряки. А ще, що важливо влітку: огірок знімає біль від сонячних опіків.

Слайси огірка

Огірки замість води

Частково правда. Ті, хто не може змусити себе пити воду, справді можуть частково замінити необхідну кількість воду на салати з огірків. Адже кожний овоч на 95% складається з води - це допомагає не лише підтримувати гідратацію організму, а й виводити зайву рідину, і попереджувати утворення каменів у нирках. Позаяк дослідники рекомендують їсти огірки у спеку або одразу після тренування, щоб поповнити сили. За рахунок води в огірках мало калорій (15 ккал на 100 г), жирів (0,1 г) і холестерину. Однак такий водянистий склад впливає й на інші корисні властивості овочу. Огірки сильно програють своїм колегам у салаті щодо вітамінів - їх концентрація тут є неймовірно низькою.

Огіркова вода

Огірки допомагають попередити рак

З огірка вченими було виділено декілька біологічно активних сполук, у тому числі найбільш характерний для цього овочу - кукурбітацин. Ця речовина допомагає організму знищувати атипові клітини, тобто ті, які потенційно можуть привести до утворення злоякісних пухлин. Захист від онкологічних захворювань - головна користь від споживання кукурбітацину. Однак, цей елемент має один побічний ефект - він може викликати здуття живота у людей з розладами травлення. Саме тому огірки не рекомендують їсти перед сном.

Огірки та насіння

Огірки зміцнюють кістки

Доктор медичний наук, американський професор та експерт з клінічної фармакології Айк С. Аракелян. один з небагатьох, хто у наш час займається вивченням огірків і випустив декілька наукових статей. І довів - все-таки деякі вітаміни в овочі збереглись. Наприклад, вітамін К, який пов’язаний зі здоров’ям кісток, зокрема з меншою схильністю до переломів. Правда його тут дуже мало - одна склянка огірків містить всього 8,5 мкг вітаміну К, у той час як його рекомендована добова доза становить 90 мкг для жінок і 120 мкг для чоловіків.

Салат з огірків

Огірок для здоров’я серця

Американська асоціація досліджень серця закликає людей споживати більше клітковини, оскільки це може допомогти попередити накопичення холестерину, що, в свою чергу, зменшує ризик виникнення серцево-судинних проблем. Огірки є чудовим джерелом клітковини, особливо багато її міститься у шкірці овочів.

Шматочки огірка у формі серця

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.