Що відбувається з організмом, коли ми їмо шоколад

Гарна новина: шоколад може бути корисним для здоров’я. Однак, ключове слово тут — може. Це залежить від виду шоколаду і, звісно, від того, скільки десерту ви їсте.

Шукайте чорний шоколад з принаймні 70% какао. Чим більший вміст какао, тим поживнішим є десерт. Окрім того, уважно перевірте склад продукту на наявність доданого цукру та інших шкідливих додатків. Назва “чорний шоколад” ще не гарантує того, що у складі десерту будуть відсутні цукор, молоко та все інше, що краде користь. Втім, можна вибирати шоколад з горіхами — вони додають поживності та ситності.

Давайте дізнаємося більше про поживні речовини, які можна отримати з чорного шоколаду, а також переваги для здоров’я, які їх супроводжують. Ну і, звісно, згадаємо, чому десертом не слід зловживати.

Різний шоколад

Зниження ризику хронічних захворювань

Шоколад багатий на флавоноїди — потужні антиоксиданти. Позаяк, продукт допомагає розcлабити кровоносні судини, тим самим знижуючи артеріальний тиск. Також, це приводить до підвищення рівня ліпопротеїдів високої щільності (так званого хорошого холестерину) і зниження — низької (поганого), що є корисним на здоров’я серця.

Дослідження підтверджують цей позитивний вплив демонструючи, що споживання шоколаду (до 6 порцій на тиждень) може допомогти знизити ризик пришвидшеного пульсу, тим зменшуючи ризик проблем із серцем та інсульту. Інше дослідження свідчить про те, що шоколад має здатність знижувати ризик ішемічної хвороби серця інсульту та діабету, якщо споживати 6 або менше порцій десерту на тиждень.

 Гарячий шоколад

Зменшення запалення

Запалення може привести до багатьох проблем зі здоров’ям, від головного болю та болю у м’язах і суглобах до хронічних захворювань. Шоколад чинить протизапальну дію на організм, допомагаючи запобігти хворобам за зберегти здоров’я.

Одне з досліджень показало, що поліфеноли какао позитивно регулюють склад кишківника, збільшуючи кількість корисних бактерій, що чинить протизапальну дію.

Кіт нюхає шоколад 

Профілактика утворення тромбів

Дослідження, опубліковане в журналі Американської кардіологічної асоціації, свідчить про те, що поліфеноли шоколаду покращують кровообіг. Розширюючи кровоносні судини та збільшуючи кровотік, це може сприяти зниженню ризику утворення тромбів.

Шоколадні мафіни

Підтримка розуму та настрою

Окрім того, що шоколад викликає усмішку, він також позитивно впливає на мозок. Десерт допомагає регулювати гормони серотонін та дофамін, що сприяє гарному настрою. Згідно з оглядом 8 досліджень шоколаду у Nutrition Reviews, споживання шоколаду може допомогти покращити настрій та увагу завдяки потужним флавоноїдам у какао. Тобто, трохи якісного шоколаду точно не завадить.

У оглядовій статті Frontiers in Nutrition дослідження показують, що флавоноїди в какао можуть допомогти покращити увагу, швидкість обробки інформації та робочу пам’ять — усе, що потрібно для продуктивної роботи. Окрім того, дослідження показує, що ці сполуки можуть підтримувати роботу мозку у кращому стані, постачаючи більше крові до гіпокампу — частини мозку, де формуються спогади. Більше того, дослідження The American Journal of Clinical Nutrition показує, що флаваноїди какао можуть допомогти зупинити вікове погіршення когнітивних функцій.

 Шоколад і шоколадні цукерки

Контроль ваги

Що стосується ваги, шоколад може відігравати роль у зниженні резистентності до інсуліну та підтримці стабільного рівня цукру у крові.

Одне дослідження показало, що шоколад може зменшити масу тіла та ІМТ у здорових людей, якщо споживати десерт по 30 г на день протягом 4-8 тижнів. Інше каже, що какао може допомогти людям з ожирінням, яким загрожує інсулінорезистентність, зменшуючи окислювальний стрес та запалення. Головне не зловживати десертом і вибирати продукт з великим вмістом какао і малим вмістом цукру.

Жінка їсть шоколад 

Заряд енергії

30 г чорного шоколаду з 70% какао містить близько 25 мг кофеїну (250 мл кави містить близько 95 мг). Хоч це і не здається дуже багато, але навіть така кількість кофеїну має вплив на організм, позаяк, якщо ви хочете поласувати шоколадом перед сном, будьте обережні.

 Брауні

Більше калорій

Чорний шоколад має багато переваг для здоров’я, але якщо зловживати десертом, дуже легко спожити надмірну кількість калорій. Зазвичай, шоколад містить близько 170 ккал у 30 г. Калорійність молочного та білого шоколаду може перевищувати 200 ккал на порцію. А з шоколадними цукерками із фруктовою чи вершковою начинкою взагалі слід дотримуватися суворих обмежень.

 

Шоколадний соус

Потяг до цукру

Якщо ви надаєте перевагу молочного, білого шоколаду чи цукерок, а не справжнього какао, то це не матиме користі для здоров’я. Велика кількість цукру завдає шкоди здоров’ю, зокрема, збільшуючи жир на животі, псуючи настрій та підвищуючи ризик хронічних захворювань. Зловживання десертами також тільки посилює потяг до них, створюючи замкнене коло.

 Шоколад і какао боби

Потяг до какао

Потяг до шоколаду — це не жарти. Він може бути результатом хімічної реакції у мозку.

Дослідження Physiology & Behavior показує, що шоколад може викликати реакцію у мозку, схожу на наркотики, яка змушує повертатися до десерту знову і знову. Позаяк, тримайте себе у руках і контролюйте розмір порції.

 Дитина їсть шоколад



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.