Міфи про шоколад

Які думки у вас викликає шоколад? Це дуже смачний десерт, з яким, до того ж, можна приготувати безліч страв. Можна їсти шоколад просто шматочками, можна посипати ним вівсянку чи йогурт, ну і, звісно, приготувати печиво чи іншу випічку.

Шоколад є десертом, про це не слід забувати, позаяк і зловживати ним не слід. Втім, це є досить корисний варіант солодощів, якщо звертати увагу на склад продукту і вибирати максимально натуральні варіанти.

Давайте сьогодні згадаємо основні міфи про шкоду шоколаду, яким не потрібно беззаперечно вірити. Звісно, це не значить, що можна почати їсти солодощі жменями, але якщо дозволити собі кілька шматочків натурального шоколаду — це не завдасть шкоди, а, можливо, навіть навпаки.

Дві плитки шоколаду

Шоколад — поганий для вас

Не хочеться вірити, що щось, що має такий приголомшливий смак, є настільки шкідливим. І можна цього не робити, якщо мова йде про шоколад.

Шоколад, особливо темний, містить достатньо поживних речовин, що підтримують здоров’я, зокрема антиоксиданти, які борються з окислювальним стресом, та залізо.

Брауні

Шоколад — ворог схуднення

Є дуже гарна новина для тих, хто прагне схуднути. За словами дієтологів, насправді, можна їсти що завгодно і худнути. Усе зводиться до того, у яких кількостях і як часто.

Кілька шматочків шоколаду в якості десерту після обіду чи у складі підвечірку цілком може вписуватися у здоровий план схуднення. Звісно, за умови того, що ви все ще не перевищуєте рекомендовану добову калорійність, і не замінюєте солодощами інші важливі групи продуктів — овочі, фрукти, білки та корисні жири.

До того ж, невелика кількість їжі, яка вам подобається, допомагає залишатися задоволеними і запобігати переїданню та зривам.

Топлений шоколад

Шоколад викликає підвищення рівня цукру у крові та ризику діабету

Так, шоколад справді містить доданий цукор, який може підвищувати рівень глюкози у крові, але також десерт містить клітковину і антиоксиданти, які, навпаки, сприяють профілактиці діабету.

Якщо ви хвилюєтеся про рівень цукру у крові та діабет, вибирайте темний шоколад з низьким вмістом цукру. І не забудьте збалансувати раціон достатньою кількістю харчових волокон, жирів, нежирного білка та овочів, які стабілізують рівень цукру у крові. У такому випадку можна задовольнити свою душу шматочком десерту без шкоди для здоров’я.

Шоколад і шоколадні цукерки

Шоколад викликає прищі та висипання

Відмовляєтеся від шоколаду, оскільки вважаєте його головним винуватцем погіршення стану шкіри? Дарма, взаємозв’язок між цими факторами є дуже спірним.

На сьогодні немає досліджень, які би підтверджували, що шоколад викликає висипання. Хоч дієта з високим вмістом цукру і може погіршити стан схильної до вугрів шкіри, часто це не є єдиною та основною причиною появи прищів.

Поганий стан шкіри зазвичай зумовлений безліччю факторів. До них належать тип шкіри, гормони, вік, генетика, стан навколишнього середовища та догляд за шкірою. Тим не менш, протизапальна, багата на антиоксиданти дієта може допомогти покращити стан шкіри.

Але знову ж таки, якщо кілька шматочків шоколаду є частиною здорового та збалансованого раціону — немає про що хвилюватися.

Темний шоколад

Шоколад і довголіття

Одна з найстарших жінок у світі — Жанна Кальман — споживала майже 1 кг шоколаду на тиждень. Як розповідає журнал All That’s Interesting, до 116 років вона закінчувала усі свої страви десертом, який зазвичай складався з шоколаду. Хоч такий її раціон і змінився після 116 років, вона все ще їла солодощі час від часу, поки не померла.

Її щоденна їжа складалася з тушкованої яловичини, жінка уникала так звані більш здорові опції страв з риби на користь більш поживних. Часто Жанна казала, що її їїжа занадто м’яка, і вимагала смажених та гострих страв. Також, любила додавати до їжі оливкову олію.

Слід зазначити, що Жанна Кальман вела досить активний спосіб життя, і навіть у поважному віці зазвичай прокидалася о 6:45 і розпочинала свій день з молитви. Потім займалася гімнастикою і приймала душ без сторонньої допомоги. Вона жила одна до 109 років, а потім переїхала до будинку для літніх людей. Жінка брала участь у кількох дослідженнях, під час яких лікарі помітили, що Жанна рухалася швидше, мала кращі розумові здібності та була загалом здоровішою, ніж багато людей, які були навіть на 10 чи 20 років молодші. Єдине, що з віком жінка майже повністю втратила зір.

Проведені на сьогодні дослідження показують, що користь від помірного споживання какао чи шоколаду переважає ризики. Усе це завдяки какао, яке містить багато фенольних антиоксидантів — сполуки, що допомагають боротися з вільними радикалами. Какао містить їх більше, ніж безліч інших продуктів харчування.

Звісно, не можна вважати шоколад панацеєю і зловживати десертом. Також, не можна казати, що таємниця тривалості життя Жанни Кальман саме у шоколаді. Але її приклад доводить, що помірна кількість солодощів у поєднанні зі збалансованою дієтою та здоровим способом життя — це безпечно і навіть корисно.

Плитка шоколаду



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.