Корисні властивості какао

Кілька шматочків шоколаду або горнятко гарячого какао - завжди дієвий спосіб підняти собі настрій в кінці важкого дня. І це не навіть не просто звичка, а науково доведений факт. Какао підвищує витривалість, допомагає впоратися з меланхолією і навіть зменшує хронічний стрес. Не дарма індійці майя вірили, що в його плодах міститься кров богів, яка дає людям надзвичайну силу та енергію.

Якщо вірити міфології, чудові червоно-коричневі боби народила земля для раненого у бою бога Юма Кааша. З’ївши їх, він відновив сили, переміг бога смерті Ах-Пуча, а плоди залишив як дар людям. Сучасна наука переконана: дар цей є справді безцінним.

У помірних кількостях какао та гіркий шоколад корисні для здоров’я серця, когнітивних функцій мозку і навіть профілактики передчасного старіння шкіри. І на цьому їхня користь не закінчується. До вашої уваги вагомі причини, щоб додати до свого раціону какао, окрім, звісно, тієї, що воно просто є дуже смачним.

Какао-боби і порошок

Скарб майя та ацтеків

У божественному походженні какао-бобів були впевнені не лише індійці майя, а й ацтеки. Вони вважали, що плоди какао є нічим іншим, як частинками душі богині Тлальтекутлі. Частину своєї душі вона віддала для створення небесних зірок, а іншу - для любовного напою з чудових бобів. “Коли люди вип’ють цей напій, вони зрозуміють, що не самотні у світі, їх серця зігріються та наповняться коханням”.

Какао-боби цінували настільки високо, що Монтесума II, легендарний правитель ацтеків, розпорядився, щоб піддані платили податки саме ними, а не золотом. Із зібраних плодів він варив напій для воїнів, “щоб вони були здоровими, сильними та витривалими”.

Плоди какао

Афродизіак та дурман

Сьогодні це всього лиш гарні легенди, але нам відомо, що у будь-якій казці є частка правди. Наприклад, той факт, що гіркий шоколад - природний афродизіак, був підтверджений ще у 18 столітті. Кажуть, сам Казанова любив пригощати шоколадним напоєм свої пасії, а він, як відомо, мав певний успіх в амурних справах.

Недивно, що церква прагнула заборонити споживання продуктів з какао-бобів, пояснюючи це тим, що “напої з коричневих плодів поневолюють людину та затуманюють її розум”, тобто викликають звикання. Насправді цей факт не був підтверджений ні часом, ні медициною. І потрібно подякувати лікарям епохи Відродження, які відстояли какао, вказуючи на його значну користь для здоров’я людини. І в цьому сучасна наука з ними солідарна.

Шоколад ручної роботи

Поповнення нестачі мінералів

Какао-боби містять близько 380 відомих хімічних речовин та елементів, серед яких важливі та досить рідкісні мінерали: магній, мідь, залізо. Магній не лише захищає нас від пагубного впливу стресу, а й стимулює багато біологічних процесів в організмі, в тому числі синтез білка та утворення енергії.

Нестача міді приводить до сповільнення метаболізму глюкози і проблем із засвоєнням заліза. Дефіцит заліза, в свою чергу, може привести до зниження імунітету. Регулярне споживання какао допомагає уникнути залізодефіцитної анемії, за якою слідують проблеми з печінкою і серцева недостатність. Калій, на який також багаті какао-боби, відповідає за здоров’я м’язів, серця, судин та нервової системи.

Шоколад з сіллю

Зміцнення імунітету

Какао-продукти містять цінну олію, яка впливає на організм людини як імуностимулятор. За рахунок великого вмісту насичених жирних кислот, олія какао, на кшталт чарівного щита, захищає організм людини від вірусів та запальних процесів у легенях.

Дослідження, проведене у 2012 році іспанськими вченими, підтвердило, що “у пацієнтів, які споживають какао-продукти, багаті на поліфеноли, більш низькі рівні лейкотрієнів у плазмі. Це значить, що какао знижує запальні процеси в організмі і допомагає впоратися з оксилювальним стресом, знижуючи ризик розвитку ракових захворювань.

Шоколадні вафлі

Користь для серця

У масштабному дослідженні англійських вчених за участі близько 160 000 людей було виявлено, що регулярне споживання шоколаду пов’язане з більш низьким ризиком серцево-судинних захворювань. Справа в тому, що флавоноїди, наявні у какао, знижують рівень шкідливого холестерину та володіють рядом захисних властивостей для серця і судин.

Позаяк споживання якісного шоколаду у розумних кількостях може стати гарною профілактикою атеросклерозу, ішемічної хвороби серця та інсульту. Втім, не забувайте, що корисним можна назвати тільки шоколад з низьким вмістом цукру, оскільки останній зводить нанівець всі корисні властивості какао.

Топлений шоколад і какао-напій

Запобігання старінню шкіри

Антиоксиданти, що містяться в какао у великій кількості, нейтралізують окислювальний стрес - основну причину тьмяного кольору шкіри та появи ранніх зморшок. “Захищаючи клітини дерми зсередини, какао має великий потенціал не лише для лікування захворювань шкіри, а й для їх профілактики, а також для захисту від передчасного старіння шкіри”, - стверджують вчені з Італії, Колумбії та США. До того ж, локальне застосування екстрактів какао нівелює фотопошкодження, запобігає утворенню зморшок і сприяє накопиченню колагену.

Брауні

Покращення роботи мозку

Мабуть, всім відома порада їсти шоколад перед екзаменом, щоб активізувати роботу “маленьких сірих клітин”. Цей народний лайфхак має наукові підстави: флавоноли зміцнюють судини головного мозку та покращують когнітивні здібності молодих здорових людей. Правда, для цього споживання продуктів, що містять какао, повинне бути регулярним.

Схоже дослідження проводилося і для групи респондентів похилого віку. Італійські вчені склали спеціальну дієту для старших людей, які мають захворювання головного мозку. Дієта містила велику кількість какао-продуктів. У результаті у всіх добровольців було відмічено значне покращення кровообігу головного мозку. На основі цього медики прийшли до висновку, що флавоноли какао можуть захистити людей від когнітивного старіння і є корисними для профілактики деменції.

Шматки шоколаду

Нормалізація артеріального тиску

Дивовижний факт: у індійців куна, які живуть на віддалених островах Панами, навіть серед людей похилого віку практично відсутні проблеми, пов’язані з високим артеріальним тиском. Після ретельного вивчення способу життя та харчування цих людей, вчені зробили припущення, що цей факт пов’язаний з достатнім споживанням какао-бобів. Справді, дослідження, проведене в Австралії у 2017 році, показало зниження тиску у людей похилого віку, в раціоні яких були присутні напій з какао та шоколад.

Каструля з топленим шоколадом

Користь для зубів

Ми не раз чули, що надмірне споживання солодкого сприяє утворенню карієсу. Однак, гіркий шоколад, в якому вміст цукру є мінімальним, навпаки, може покращити здоров’я зубів. Дослідження вчених у Валенсії показало, що фенольні речовини, що містяться у какао-порошку, захищають від карієсу. Головне - вибирати якісний шоколад з правильним складом: без цукру, молока та підсилювачів смаку.

Какао-напій



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.