Корисні властивості насіння

Згідно зі статистичними даними, люди рідко додають до раціону насіння рослин. Винятком є соняшник, який у нас є найбільш популярним. А, між іншим, у монастирських літописах 10 століття “насіння, що несе життя” згадується як лікарський засіб. І застосовували його і при застуді, і при болях у шлунку, і при виснаженні, і навіть при душевних хворобах.

Насіння, попри свою калорійність, до вподоби і сучасним дієтологам. Усе завдяки тому, що ця категорія продуктів швидко відновлює сили, підвищує працездатність, покращує настрій та активізує захисні функції організму. До вашої уваги доступні та прості види насіння, які можуть претендувати на звання суперфудів.

Різне насіння

Насіння коноплі

Перші згадки про цей продукт зустрічається ще в літописах 946 року. Наші предки вирощували цю рослину та виготовляли з її насіння олію, а з інших частин - полотно для одягу та канати. Спеціалісти зі здорового харчування радять відродити давню звичку. Ні, не плести канати, а почати споживати насіння коноплі у їжу.

Зерно коноплі містить рекордну кількість білка, який засвоюється більше, ніж на 90%. Похвалитися цим не може більше жоден продукт. Також, насіння коноплі має ідеальне для добової потреби співвідношення кислот омега-3 і омега-6. Ці речовини організм людини не може синтезувати самостійно, тому дуже важливо підтримувати їх баланс ззовні. Багате зерно і на вітаміни групи B, які відповідають за стан нігтів, волосся і зубів.

Насіння коноплі

Насіння кунжуту

Якщо б казку “Алі-Баба та 40 розбійників” переклали дослівно, то паролем до заповітної печери був би вислів: “Кунжут (а не сім-сім), відчинися!” Сенс у тому, що коробочки кунжуту з насінням є дуже крихкими і лускають бувально від будь-якого дотику.

А ось користь цей продукт має справді казкову. Зерно містить велику кількість фітостерину - речовини, яка запобігає утворенню тромбів та руйнує вже наявні холестеринові бляшки. У кунжуті міститься багато речовин під назвою сезаміни, які регулють рівень естрогену. А він, як відомо, впливає не лише на роботу жіночої репродуктивної системи, а й на здоров’я серця та стан шкіри. Також, кунжут прискорює метаболізм і стимулює процес спалювання жиру. Позаяк, усім, хто хоче схуднути, слід звернути увагу на казкове насіння або гіркувату пасту, приготовану з цього продукту - тахіні.

Насіння кунжуту

Насіння льону

У 8 столітті Карл Великий видав незвичайний наказ: усі піддані повинні додати до свого раціону “золоте насіння”, виконувати наказ обов’язково, незалежно від статусу і доходів. Мова йшла про насіння льону, яке ніби-то врятувало короля франків від виснажливих болів у шлунку та загальної втрати сил. Чи могло це бути правдою? Так, адже льон чинить обволікаючу та протизапальну дію на стінки шлунку.

Темно-коричневе насіння льону нічим не гірше за золотисте. Сучасна медицина знає про чудодійні властивості обох цих продуктів. Вони допомагають зміцнити серце і судини, оскільки містять альфа-лінолеву кислоту. Зменшують рівень цукру у крові, знижують тиск та сприяють профілактиці раку грудей. Також, регулярне споживання насіння льону має позитивний вплив на роботу нервової системи, пам’ять і активність мозку.

Але є один нюанс. Волокниста частина зерна льону важко перетравлюється, позаяк краще споживати продукт у подрібненому чи меленому вигляді. Можна самостійно розім’яти насіння і додавати у тости чи салати, або використовувати лляне борошно для випічки.

Насіння льону

Насіння гарбуза

Гарбузове насіння може претендувати на королівський статус у царстві насіння. За антиоксидантною активністю (здатністю вбивати вільні радикали) продукт не поступається навіть ягодам, а за кількістю цінних нутрієнтів у складі може позмагатися з будь-якими фруктами.

Насіння гарбуза містить і каротиноїди (вони володіють антиканцерогенним ефектом), і цинк, і фосфор, і мононенасичені жири, і велику вибірку вітамінів. Наприклад, K - рідкісний вітамін, який відповідає за згортання крові. А також вітаміни E та С - відомі антиоксиданти.

Насіння гарбуза - багате джерело магнію, дефіцит якого є у більшості людей. А цей мінерал, між іншим, впливає на роботу всього організму: кісткової тканини, серця, мозку, м’язів і судин. Нові дослідження, проведені у 2020 році, довели ще й потенційну ефективність продукту у лікуванні депресивних станів та хронічного стресу. А це вагома причина посипати ранковий авокадо-тост жменею насіння або приготувати домашнє гарбузове-молоко.

Насіння гарбуза

Насіння соняшника

Насіння соняшника не потребує додаткової реклами. Першими рослину почали вирощувати американські індійці, які вважали соняшник даром Тонатіу, бога неба та сонця. У Європу сонячну квітку привезли іспанські мореплавці у 15 столітті, і спочатку вирощували у садах як декоративну рослину. На території слов’янських країн соняшник потрапив тільки у 17 столітті, і через пару десятків років став справжнім хітом.

Споживання соняшникового насіння може стати корисною звичною, якщо робити це розумно. По-перше, насіння краще брати чищене, щоб не шкодити зубній емалі, і споживати у свіжому вигляді, щоб зберегти максимум корисних речовин. По-друге - знати міру. Соняшник є дуже калорійним, позаяк слід обмежитися 1-2 ст.л. продукту на добу. До речі, цієї норми бажано дотримуватися і при споживанні іншого насіння.

Що стосується користі, то її багато. У складі зерна соняшника можна знайти чи не всю таблицю Менделєєва. Кальцій, калій, цинк, залізо, магній, натрій, фосфор, а також вітаміни групи B, A, D, E. Також, соняшникове насіння багате не селен - дуже важливий елемент, який нормалізує роботу гормонів та щитоподібної залози.

Насіння соняшника



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.