Корисні властивості кориці

Кориця - спеція, яка за популярністю не поступається жодній іншій в кулінарії. Саме ця східна приправа надає випічці та десертам неповторного солодко-дерев’янистого аромату. Втім, не слід розглядати її виключно у якості пікантної пряності. У 1 ч.л. меленої кориці стільки ж антиоксидантів, скільки у 150 г чорниці, а за насиченістю поліфенолами мелена кориця переважає всі інші спеції. Давайте більше дізнаємося про корисні властивості кориці, а також можливу шкоду, яку вона може завдати організму.

Палички кориці

Кориця - це сушена кора коричного дерева cinnamonum. При висиханні смужки кори закручуються в трубочки. Ці коричні палички перемелюють до консистенції борошна або використовують для приготування глінтвейну, страв з м’яса та птиці у цілому вигляді.

Історичною батьківщиною кориці вважається Шрі-Ланка, де спеція культивується і в наш час. Найбільш корисною вважається справжня цейлонська кориця. Її менш корисний, але дешевий аналог - коричник китайський - росте в Австралії та Південно-Східній Азії. Суміш ефірних олій, дубильних речовин та смол створює відомий нам унікальний терпкий та теплий аромат кориці.

Корисні властивості кориці відомі з давніх-давен. У давньокитайський лікувальних працях вона часто фігурує як універсальний засіб для позбавлення від різноманітних недомагань. Також, кориця згадується у давньому індійському трактаті про здоров'я “Аюрведа” і навіть у Старому Завіті.

Мелена кориця

Кориця багата на калій, марганець, залізо, мідь, селен та цинк, вітаміни групи A, B1, B2, B9, C, E, K. Антиоксидант поліфенол впливає на рецептори інсуліну та знижує рівень цукру у крові, позаяк лікарі рекомендують додавати у їжі корицю пацієнтам з діабетом 2 типу.

Медичні дослідження показали, що споживання цієї спеції позитивно впливає на роботу всіх життєво важливих систем організму. Кориця підвищує загальний тонус, зміцнює імунітет, допомагає у концентрації уваги, здатна покращити зорову пам’ять, володіє протизапальною та кровоспинною властивостями.

Лікувальна суміш із кориці з медом є одним з найбільш ефективних та смачних способів лікування застудних захворювань. Кориця у кілька разів підсилює користь меду - антибактеріальні властивості цих 2 природних компонентів підвищують життєві функції, активізують процеси обміну, допомагають у боротьбі з вірусами. Змішайте ¼ ч.л. кориці та 1 ст.л. натурального меду, споживайте суміш 3 рази на добу під час застуди або для профілактики. Протипоказанням до лікування корицею з медом є висока температура. Кумарин, що міститься у кориці, може викликати головний біль. Також, пряність не можна споживати тим, хто страждає на підвищений тиск та серцево-судинні захворювання. Спеція провокує пришвидшене серцебиття.

Кориця та мед

Порошок кориці завжди слід завжди мати на кухні. Він знадобиться не лише для приготування яблучного штруделя та пряних напоїв. У давнину кориця була головним антисептиком. Якщо насипати порошок на свіжу рану, то коричний альдегід буде перешкоджати проникненню у кров інфекцій та пришвидшить відновлення пошкоджених тканин. Цей спосіб знезараження досі активно використовується на Сході. Корицю часто додають у жувальні гумки, зубні пасти та ополіскувачі. Пряність вбиває бактерії у ротовій порожнині, не шкодячи зубам та не змінюючи колір емалі.

Кориця є лідером серед народних засобів у профілактиці та лікування складних захворювань. Пряна спеція є токсичною для злоякісних ракових утворень. Кориця здатна зменшити ріст ракових клітин та викликає їх загибель. Спеція мінімізує ризик серцевих захворювань за рахунок зниження рівня холестерину у крові. Для цього слід щодня споживати 120 мг порошка кориці.

Ця ароматна пряність позитивно впливає на роботу кишківника, усуває неприємні відчуття у шлунку, є корисною при метеоризмі. А жінкам страви та напої з корицею допоможуть усунути больові відчуття під час ПМС. Кориця багата на мінеральні речовини, які поповнюють дефіцит марганцю, хрому та кальцію.

Булочки з корицею

Кориця у чистому вигляді активно допомагає у боротьбі з зайвою вагою. Запашний порошок кориці не знижує апетит, проте прискорює процеси обміну та уповільнює травлення. Кориця у складі випічки приносить організму більше шкоди. Однак, завдяки корисним властивостям спеції для схуднення, всього 1 ч.л. кориці на добу допоможе знизити глікемічний індекс їжі до 30%. Щодня додавайте пряність у каші, смузі, йогурти. Ввечері приготуйте чай з кориці: у гарячій воді розчиніть по ложці меду та кориці і дайте напою настоятися протягом ночі. Напій для схуднення слід випивати у 2 прийоми - вранці та ввечері.

Якщо немає алергії на корицю, то сміливо додавайте пряність в улюблені напої та страви. Кориця надасть пікантного аромату свіжим фруктам, десертам, вегетаріанським соусам і супам, стравам з баранини та птиці. А у сушеному вигляді кора коричного дерева зменшує потяг до солодкого та випічки.

При всіх численних перевагах кориці зі спецією слід бути обережними під час вагітності. У великих кількостях вона може привести до скорочення матки. Також, кориця розріджує кров, позаяк вона протипоказана людям з низькою згортуваністю, а також при підвищеному тиску. Слід пам’ятати, що кориця є токсичною, її добова норма не повинна перевищувати 6 г.

Лате з корицею



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Підскажіть. будь ласка. 6гр. кориці. ск. це буде. якщо користуватися чайною ложкою?


Вхід на сайт

Середньостатистична чайна ложка має ємність 10 г, отже це буде приблизно половина.