Соняшникове насіння - новий попкорн

Ми розуміємо, що це шкідливо, але руки чомусь самі тягнуться до чіпсів, сухариків та шоколаду. Доступною альтернативою могли би стати фрукти з овочами та насіння, але перші зберігаються менше, ніж хотілося б, а другим дуже підпсували репутацію містяни (і не лише вони), які залишають лушпиння на тротуарах біля лавочок. Втім, соняшникове насіння час реабілітувати, а прав на місце у нашому раціоні у нього не менше (якщо не більше), ніж у інших швидких перекусів.

Миска з соняшниковим насінням

Що є в насінні

Насіння соняшника - джерело тих вітамінів і мікроелементів, які необхідні нашому організму і які ми часто купуємо окремо, причому іноді за великі гроші. Всього 3,5 ст.л. (28 г) насіння містить 6,4 г жирів омега-6, ½ добової норми вітаміну Е і ¼ норми магнію. А також вітаміни A, C, групи B і клітковину, яка допомагає контролювати відчуття голоду та підтримувати стабільну роботу травних органів.

Соняшникове насіння

Чого немає у насінні

На відміну від сухариків або чіпсів, насіння не потребує хімічної переробки, доданого смаку сиру, пальмової олії та інших сумнівних покращень. Його можна їсти хоч одразу з соняшника. Для повноти смаку виробники тільки смажать насіння (іноді з сіллю).

Соняшники

Психологічна цінність насіння

Є у нечищеного соняшникового насіння й інша позитивна властивість: заспокоювати та знімати стрес, якого у житті стало несподівано багато. Запитання, чому так важко зупинитися та перестати їсти насіння, є актуальним вже давно. Виявилося, що монотонний процес його чищення розслабляє сам по собі, а якщо у вас є компанія, то додається ще й фактор соціалізації. Спільне споживання насіння дозволяє йти розмові майже без перерв.

Мишка їсть соняшникове насіння

Коли краще їсти насіння

Як і горіхи, насіння - джерело енергії, позаяк деякі дієтологи радять починати з нього день. Кілька жмень на сніданок збагатять раціон потрібними мікроелементами. Насипте трохи насіння соняшника у миску і поставте поряд з комп’ютером - це дозволить швидко перекусити між прийомами їжі та за рахунок цього знизити відчуття голоду. А процес чищення насіння сповільнить перекус, дозволяючи наїстися його меншою кількістю. Ввечері насіння (особливо солене) стане гарною закускою до напоїв, снеком до серіалу або альтернативою десерту після вечері.

Смаження соняшникового насіння

Наскільки корисним є насіння

Соняшникове насіння є досить калорійним: у 100 г може міститись 584 ккал. Це рівносильно шоколаду. Різниця у походженні цих калорій. Насіння не містить доданого цукру (який є безпечним сам по собі, але шкідливим у великих кількостях). Вважається, що насіння псує зубну емаль, але правильне можна легко лущити пальцями. Також користь насіння напряму залежить від його зберігання: якісна упаковка, що не пропускає світло та повітря, може зберегти смак та користь надовго.

Миска з чищеним соняшниковим насінням



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.