Корисні властивості фініків

У кожного з нас свої вподобання у їжі. Хтось любить м’ясо, хтось надає перевагу ягідним смузі, хтось не уявляє своє життя без пасти. Любов до фініків також справа особиста. Однак, останнім часом все більше спеціалістів погоджуються з тим, що фініки - не лише східні солодощі, а й корисний поживний продукт.

Перші згадки про фініки зустрічаються в історичних пам’ятках Месопотамії і датуються 15 ст. до н.е. У ті часи люди вірили, що фінікова пальма - дерево богів, і тому зображали її на стінах храмів. У Біблії є згадка про “сімдесят фінікових дерев”, які нагодували єврейський народ, що йшов з Єгипту. Недарма у Давньому Єгипті ці плоди називали “хлібом пустелі”, оскільки під час тривалих мандрівок вони швидко насичували навіть у невеликих кількостях і надавали сил.

До вашої уваги кілька вагомих причин, щоб додати фініки до свого раціону.

Миска з фініками

Фініки покращують настрій

Фініки ефективно справляються із завданням регулювання настрою завдяки високому вмісту магнію та вітаміну B6. При достатній кількості цих нутрієнтів організм активно виробляє серотонін та норадреналін. Перший позитивно впливає на настрій, другий - захищає від стресу.

Саме тому спеціалісти радять замість цукерок пити чай з фініками: так же смачно і так же піднімає настрій, але набагато корисніше. Дослідження, проведене вченими з Данії, підтвердило, що регулярне споживання у їжу плодів фінікової пальми допомагає відчувати прилив сил та енергії, а також легше справлятися зі стресовими ситуаціями.

Закуска із фініків з рікоттою та мигдалем

Фініки покращують травлення

Ще в кінці 19 століття лауреат Нобелівської премії в області медицини Ілля Мечников радив пацієнтам, що страждали від закрепів, споживати 2-3 фініки на добу. Плоди містять велику кількість харчових волокон, які нормалізують роботу кишківника та знижують ризики виникнення захворювань органів травлення.

Сучасні дослідження підтвердили позитивний вплив фініків не лише на процес травлення, а й на формування правильного мікробіому. А саме він відповідає за якісне засвоєння всіх поживних речовин, які отримує наш організм.

Фінікова паста

Фініки підтримують організм під час вагітності

Східна медицина вже у 9 столітті знала, що фініки - незамінний продукт для вагітних жінок. Плоди рекомендували додавати в раціон майбутніх мам під час першого триместру, коли вони часто відчували запаморочення та напади нудоти. Сьогодні лікарі пов’язують цей стан із виснаженням запасів калію в організмі, оскільки саме цей елемент відповідає за доставку кисню до клітин головного мозку.

Фініки містять дуже багато калію. Приємним бонусом є також те, що мікроелемент позитивно впливає на шкіру, роблячи її більш пружною та запобігаючи появі розтяжок. Також, фініки містять рекордну кількість фолієвої кислоти, яка приймає участь у побудові нових клітин, і потреби організму в якій зростають у декілька разів під час вагітності.

Фініки

Фініки підвищують імунітет

Дослідження Університету Кентукі показало, що пребіотичні волокна фініків посилюють імунну функцію організму. Це значить, що плоди захищають від запальних процесів та знижують ризик виникнення алергічних реакцій. Окрім цінних харчових волокон, фініки багаті на вітамін A, фтор та селен. Ці нутрієнти ефективно допомагають організму протистояти вірусам і бактеріям, а також зміцнюють зуби і захищають від карієсу.

Фініки у беконі

Фініки зміцнюють кістки

Джулі Гарден-Робінсон, доктор медичних наук, стверджує, що з віком у кістковій тканині збільшується кількість мінеральних солей, які роблять кістки пористими та крихкими. Зупинити цей процес неможливо, однак підтримати щільність кісткової тканини допоможуть продукти з високим вмістом бору. Окрім яблук та горіхів, до першої трійки таких продуктів потрапляють плоди фінікової пальми. Також фініки містять фосфор, калій і магній, що захищають кістки від остеопорозу.

Люди їдять фініки

Фініки сприяють схудненню

Це відбувається за рахунок 3 факторів. По-перше, фініки - низькокалорійний продукт. По-друге, як ми вже знаємо, плоди багаті на харчові волокна, завдяки яким можна швидко втамувати голод і стимулювати травлення, прискорюючи таким чином обмін речовин. По-третє, фініки тримають під контролем рівень глюкози у крові, різкі стрибки якої провокують надмірне відчуття голоду. Позаяк, фініки можна спокійно додавати до раціону всім, хто прагне схуднути.

Печиво з начинкою із фініків

Фініки відновлюють сили

Численні дослідження показали, що фініки мають тонізуючий та зміцнюючий ефект на організм людини. Їх можна розглядати як “ідеальну їжу, що забезпечує широкий спектр необхідних поживних речовин для здоров’я”.

Ізраїльський професор Міхаель Азерам стверджує, що з’їдаючи всього 2-3 фініки на добу, можна задовольнити добову потребу організму у вітамінах групи B, необхідних амінокислотах, а також рідкісних мінералах: сірка, кальцій, цинк, фтор, мідь. Більше того, фенольні кислоти, на які багаті плоди, сповільнюють процеси окиснення холестерину, що є профілактикою серцевого нападу.

Таліка з фініками

Чи можна їсти фініки при діабеті

Багато хто вважає фініки недоступним продуктом при захворюванні на діабет. Однак, дослідження, проведене у 2011 році вченими з ОАЕ, не виявило в учасників експерименту різких стрибків глюкози після споживання 5 різних видів фініків. Діабетики споживали по 7-10 штук, та їх рівень цукру у крові не відрізнявся від рівня контрольної групи. Автори дослідження вважають, що отримані ними результати “вказують на потенційну користь фініків для хворих на цукровий діабет при використанні у здоровій збалансованій дієті”.

Виявляється, плоди фінікової пальми мають низький глікемічний індекс. Це підтверджує дослідження, опубліковане в 2018 році у журналі “Nutrition and Diabetes”. 4 види сухофруктів - фініки, абрикоси, родзинки та кишмиш - оцінювали за їх впливом на рівень цукру у крові. У результаті спостереження з’ясувалося, що сушені плоди не лише мають більш низький глікемічний індекс порівняно з білим хлібом, вони навіть знижують глікемічну реакцію організму на білий хліб.

Звісно, це не значить, що діабетикам можна їсти фініки без обмежень. Спеціалісти вважають порцію у 2-3 штуки допустимою при захворюванні на діабет. А якщо сухофрукти споживати разом з продуктами, багатими на білок (наприклад, горіхами), засвоєння буде відбуватися повільніше.

Фініковий сироп

Як вибирати фініки

Вибір якісних сухофруктів включає в себе 3 послідовних етапи: оцінити на вигляд, спробувати на дотик, оцінити на смак. Якщо шкірка фініка дуже блищить, а структура схожа на парафін, швидше всього, продукт оброблений цукровим сиропом. Це роблять для того, щоб сухофрукти довше зберігалися та мали товарний вигляд. Майте не увазі, що така обробка значно підвищує кількість цукру у плодах.

Вибирайте фініки з рівною шкіркою, без тріщин та неприродного блиску. Якщо є можливість спробувати сухофрукти - зробіть це. У якісних плодів смак шкірки та м’якоті повинен бути однорідним, а текстура помірно соковитою і не пересушеною.

Фініки з різними начинками

Відомі сорти фініків

Слід згадати і про сорти фініків. Найбільш смачними вважаються “Аджва”. Це темні, крупні, м’ясисті та ароматні плоди. Однак, вони мають суттєвий недолік - висока ціна, яка пояснюється тим, що цей сорт росте в околицях Мекки, священного місця для мусульман. Мусульмани вірять, що з’їдаючи кожного ранку 7 таких фініків, вони захищають себе від бід та злих духів. 

Більш доступним варіантом хороших фініків є сорт “Меджул”. Ці фініки дуже крупні, соковиті, солодкі, але не занадто, з ніжною текстурою. У 2020 році в Ізраїлі біологам вдалося проростити 6 насінин фінікової пальми віком понад 2 000 років, які були знайдені при розкопках палацу Ірода Великого на горі Масада. Вчені сподіваються, що незабаром їм вдасться зібрати врожай з найдавніших фруктів на планеті, а в людства з’явиться новий сорт плодів фінікової пальми. Ще у 1 столітті Пліній Старший описував фініки з Іудейської пустелі як “крупні та неймовірно солодкі”.

Фінікова пальма у горщику



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.