Що відбувається з організмом, коли ми їмо фініки

Фініки - це плоди фінікової пальми, яку вирощують у багатьох тропічних регіонах світу. Фініки стали досить популярними в останні роки. Майже всі плоди, які продаються у західних країнах, сушені. Залежно від сорту свіжі фініки мають невеликий розмір і колір, що змінюється від яскраво-червоного до яскравого-жовтого. Фініки є смачними та корисними. Але головна їх цінність - в унікальному складі вітамінів. Фініки мають найвищий відсоток вмісту вуглеводів серед інших сухофруктів - понад 60%, але ці цукри не завдають великої шкоди організму, оскільки у фініках містяться і кислоти: ніацин, рибофлавін і пантотенову кислоту. Вони сприяють засвоєнню вуглеводів, регулюють рівень глюкози у крові. У плодах присутні ще 23 види різноманітних амінокислот, яких немає у більшості інших фруктів.

Давайте більше дізнаємося про переваги споживання фініків для здоров’я та як найкраще додати сухофрукти до раціону.

Миска з фініками

Фініки містять важливі вітаміни та мінерали

Оскільки фініки сушені, їх калорійність є вищою, ніж у більшості свіжих фруктів. За калорійністю фініки аналогічні іншим сухофруктам, таким як родзинки та інжир. Більшість калорій у фініках забезпечується за рахунок вуглеводів. Інше - з невеликої кількості білка. Попри калорійність, фініки містять клітковину, а також вітаміни та мінерали. Високий вміст калію сприяє виведенню натрію з організму, і, як наслідок, знижують тиск.

Окрім того, споживання фініків покращує стан шкіри. Не дарма мешканці Північної Африки та Близького Сходу, які їдять фініки кожного дня, зберігають чудову шкіру та зуби до глибокої старості.

Фініки, начинені горіхами

У 100 г плодів містяться наступні поживні речовини:

Фінікова пальма

Фініки містять багато клітковини

Харчові волокна необхідні для здоров’я травної системи. Окрім того, клітковина в фініках корисна для контролю рівня цукру у крові. Плоди мають низький глікемічний індекс, а це значить, що вони також допомагають знизити рівень холестерину.

Цукерки з фініків

Високий вміст антиоксидантів

Антиоксиданти захищають нашу імунну систему і клітини від вільних радикалів, нестабільних молекул, які можуть привести до різноманітних захворювань. Порівняно з аналогічними видами сухофруктів, такими як інжир та сушена слива, у фініках містить найбільше антиоксидантів. А вони здатні забезпечити не лише здоров’я мозку, а й підтримати молодість всього організму.

Три найпотужніших антиоксиданти, наявні у фініках: флавоноїди (зменшують запалення, знижують ризик розвитку хвороби Альцгеймера і деяких типів раку), каротиноїди (захищають серце та судини), фенольна кислота (знижує ризик раку і серцевих захворювань).

Фініки на дошці

Фініки покращують роботу мозку

Лабораторні дослідження показали, що фініки запобігають нейродегенеративним захворюванням, таким як хвороба Альцгеймера. Окрім того, дослідження на тваринах показали, що фініки є корисними для зниження активності бета-амілоїдних білків, які можуть утворювати бляшки у головному мозку. Бляшки порушують зв’язок між клітинами мозку, що у результаті може привести до загибелі клітин мозку та хвороби Альцгеймера. Одне з досліджень показало, що миші, яких годували їжею, змішаною з фініками, володіли значно кращою пам’яттю та здатністю до навчання, а також менш тривожною поведінкою порівняно з мишами, які не їли сухофрукти.

Фініки а шоколаді

Неперевершений натуральний підсолоджувач та джерело енергії

Фініки - джерело фруктози, натурального цукру, який міститься у фруктах. З цієї причини плоди мають дуже солодкий, карамельний смак. Це чудовий здоровий замінник білого цукру. Використовуйте замість цукру фінікову пасту - для цього змішайте м’якоть фініків з водою у блендері. Якщо у рецепті потрібна 1 склянка цукру, замініть її 1 склянкою пасти з фініків. Але не забувайте, що хоч фініки і багаті на клітковину та поживні речовини, вони все ж досить калорійні.

Печиво з фініковою начинкою

Фініки корисні для кісток

Фініки містять декілька мінералів, включаючи фосфор, калій, кальцій і магній. Усі вони здатні попереджувати захворювання, пов’язані з кістками, такі як остеопороз.

Приготування цукерок з фініків

Фініки легко поєднувати з іншими продуктами

Наприклад, такими як мигдаль або сир. Також фініки добре використовувати у випічці. Можна поєднати фініки з горіхами та насінням, щоб зробити корисну закуску. Можна використовувати сухофрукти для підсолоджування соусів, заправок і маринадів, додавати у смузі та вівсянку. Але краще не забувати, що споживати фініки слід у помірних кількостях.

Фініки з начинкою

Скільки фініків можна їсти

Споживаючи всього 2 фініки на добу, можна покращити здоров’я кісток, травної системи, попередити захворювання серцево-судинної системи, зменшити ризик раку товстої кишки, захистите мозок, будете виглядати молодше.

Фініки різного кольору



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.