Корисні властивості тапіоки

Тапіока - новий найпопулярніший продукт у адептів ЗСЖ. Продається у вигляді порошку, борошна, пластівців або їстівних кульок, які можна додавати у смузі, кашу, салати, боули та багато інших страв.

Зазвичай тапіоку використовують для приготування пудингу або Bubble Tea - напою з бульбашками. Із тапіоки можна варити каші, готувати крекери, пудинги, випікати хліб, використовувати як загусник для соусів, пирогів, та всього, що потрібно загущувати.

Порошок, гранули і кульки тапіоки

Тапіока повністю складається з крохмалистих вуглеводів. Тим, хто дотримується дієти і контролює споживання вуглеводів, і тим, кого турбує вплив крохмалю на рівень цукру у крові, краще утриматись від споживання даного продукту. Для всіх інших - він є досить корисним. Давайте дізнаємося чому.

Тапіока підходить алергікам. Легко засвоюється. Майже не містить білків і жирів, у ній відсутній глютен, вона досить калорійна. Людям, яким потрібно швидко набрати вагу, корисно додати до раціону тапіоку. Одна миска кульок тапіоки містить близько 544 ккал і 135 г вуглеводів. Пару порцій пудингу з тапіоки на добу підвищує ймовірність набору ваги, не збільшуючи при цьому ризик виникнення побічних ефектів від споживання надмірної кількості жирів та холестерину. Позаяк, можна набрати вагу без шкоди для здоров’я.

Багато спортсменів та зірок їдять саме тапіоку. Але у ній міститься мало клітковини, тому наповнити шлунок однією лиш тапіокою досить складно.

Морозиво з кульками тапіоки

Звідки береться тапіока

Отримують тапіоку з кореню маніоки - рослини, поширеної у Бразилії та Південно-Східній Азії (основний постачальник тапіоки - Таїланд). Корінь у сирому вигляді є отруйним, тому його спочатку чистять, перетирають, витискають та висушують - це дозволяє випарувати отруту. А в результаті виходить тапіока - їстівна та поживна.

Окрім численних страв, тапіока додається у напій Bubble Tea, популярність котрого зростає по всьому світу. Як відомо, Bubble Tea з’явився завдяки Лю Хан Чі, працівнику китайської чайної, який на початку 80 років минулого століття зробив експеримент з чаєм, додавши у нього  молоко, фрукти та кульки тапіоки. Унікальність цього напою полягає саме у кульках, які мають консистенцію жувального мармеладу. Вони осідають на дні коктейлю. У наш час, крім азійських країн, від Bubble Tea у захваті Америка, Канада та Австралія.

Корінь маніоки і порошок тапіоки

Що відбувається, коли ми їмо тапіоку

Крохмаль, що міститься у тапіоці, багатий на холін, який, у свою чергу, є важливим для нормалізації рівня холестерину у крові, а також вітаміни B, необхідні для роботи нервової системи.

Тапіока багата на фосфор та кальцій - мінерали, важливі для кісткової тканини. Згідно з даними Національного фонду остеопорозу, ми щодня втрачаємо кальцій через шкіру, піт, сечу. Організм не може поповнити втрату кальцію без допомоги зовнішніх джерел. Позаяк, ми повинні споживати мінерал з їжею.

У складі тапіоки також є калій, який виводить зайву рідину, нормалізує тиск та покращує роботу серцево-судинної системи.

У тапіоці низький вміст натрію. За статистикою більшість людей їдять занадто багато солі. Рекомендована добова доза становить до 2300 мг. Загалом люди споживають 3440 мг на добу. Харчова сіль - це не лише сіль, якою ми посипаємо свої закуски та страви - виробники приховують її в оброблених продуктах, супах і приправах. Тапіока містить всього 1,52 мг натрію на 1 порцію.

Гранули тапіоки

Тапіока - багате джерело заліза, яке особливо потрібне жінкам. 1 склянка кульок тапіоки забезпечує 2,4 мг від рекомендованої добової норми, яка коливається від 7 до 18 мг залежно від віку та статі. Щоб оптимізувати засвоєння заліза з тапіоки, найкраще споживати його разом з вітаміном C. Таке поєднання збільшує кількість засвоюваного організмом мінералу. Залізо - важливий компонент гемоглобіну, білка, який переносить кисень у всі частини тіла. Якщо заліза у крові недостатньо, виникає ризик розвитку залізодефіцитної анемії. Цей стан, у свою чергу, може викликати серйозні побічні ефекти, такі як задишка, втома та біль у грудях.

Користь тапіоки у тому, що вона майже не містить жирів і глютену, тому вона підходить для дитячого харчування та для людей з непереносимістю глютену.

Якщо додати невелику кількість порошку тапіоки, наприклад, у кашу, можна швидко наїстися на досить тривалий час.

У помірних кількостях тапіока є чудовим інгредієнтом раціонального харчування. Втім, не забувайте, що пудинг з тапіоки і Bubble Tea містять додаткові калорії та жир за рахунок додавання цукру, молока або вершків. При бажанні замініть коров’яче молоко на рослинне, а цукор - на рідку стевію.

Кульки тапіоки

Як приготувати Bubble Tea

На 1 частину кульок тапіоки потрібно взяти 7-8 частин води. Закип’ятіть у каструлі воду, додайте у неї тапіоку, постійно помішуючи, поки кульки не спливуть на поверхню. Варіть на маленькому вогні без кришки хвилин 30, час від часу помішуючи. Після варіння білі або коричневі кульки тапіоки стають чорними. Потрібно зняти їх з вогню, накрити кришкою і дати настоятися протягом 15 хвилин. Готовий продукт може зберігатися протягом 10-12 годин при кімнатній температурі (не в холодильнику). Кульки тапіоки можна залити будь-яким коктейлем: молочним або алкогольним. Подавати у келихах з широкими соломинками.

Bubble Tea

Готуємо пудинг з тапіоки

Якщо на упаковці з тапіокою написано, що її потрібно попередньо замочити в воді, слід дотримуватися інструкції виробника.

На 2 порції потрібно:

  • 50 г тапіоки.

  • 2 яйця.

  • 20 г цукру.

  • 10 г ваніліну.

  • 500 мл молока.

У сотейнику змішайте молоко (мигдалеве або кокосове), тапіоку та цукор (можна замінити на стевію). На середньому вогні доведіть суміш до кипіння, постійно помішуючи. Коли суміш почне закипати, зменшіть вогонь до мінімуму та варіть 15-20 хв, не припиняючи помішувати, інакше суміш швидко пристане до дна і буде підгорати. Готовність тапіоки можна визначити за зовнішнім виглядом: гранули з білих повинні стати прозорими та збільшитись у розмірі.

Білки відділіть від жовтків, жовтки - розітріть в однорідну масу за допомогою вінчика або вилки. Постійно помішуючи, додавайте по 1 ст.л. гарячої суміші тапіоки у жовтки. Якщо додати у жовтки одразу всю масу, вони згорнуться. Таким чином змішайте з жовтками половину маси тапіоки.

Перекладіть суміш тапіоки з жовтками у сотейник з іншою частиною маси, перемішайте, поверніть на плиту та на слабкому вогні доведіть до бажаної густини (близько 2-4 хв).

Подавайте пудинг гарячим або в охолодженому вигляді, при бажанні додайте фрукти чи ягоди.

Пудинг з тапіоки



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.