Корисні властивості кавуна

Який спосіб можна назвати найшвидшим і найдієвішим, коли хочеться відчути літо? Може промайнути думка про морське узбережжя, але не так просто організувати відпочинок у стислі терміни. Як ще можна проникнутися атмосферою спекотного дня? Купити кавун. Смак цього плоду є свіжим та неповторним. Та наскільки корисним є кавун?

Розібратися у цьому питанні вже взявся не один дієтолог, у тому числі й Ізабель Сміт. Вона консультує не лише зірок з червоної доріжки, а й очільників компаній, що входять до списку Fortune 500.

Скибочки і половинка кавуна

Від кавуна важко потовстіти

Кавун не зашкодить фігурі. Цукру у плоді міститься менше, ніж у яблуках, яким так часто перекушують усі, хто веде підрахунок калорій: 5-10 г цукру у 100 г ягоди проти 11 у яблуках. Одна склянка нарізаного на кубики кавуна містить всього 45 ккал - це половина того, що можна отримати в аналогічній порції чорниці (85 ккал), яблука (95 ккал) або банана (105 ккал). До того ж, відчуття ситості від споживання кавуна настає швидше.

Кактус із кавуна

Кавун багатий на лікопін

У плоді міститься лікопін (саме завдяки цьому він має свій червоний відтінок) - антиоксидант, який допомагає запобігти розвитку ракових захворювань. Звісно, не можна думати про кавун як про панацею у такій ситуації, але якщо можна щось корисне (що, до речі, не потребує серйозних фінансових та часових затрат), то чому б не скористатися таким шансом.

Дитина їсть кавун

Кавун містить вітамін С

Ми звикли вважати цитрусові основним джерелом вітаміну С. Втім, кавун приємно здивує: у стандартному трикутному шматочку кавуна міститься 23 мг вітаміну С - близько 30% від рекомендованої добової дози.

Кавуни

Кавун корисно їсти перед тренуванням

Ізабель Сміт вважає кавун найкращим рішенням перед тренуванням. Ягода забезпечує організм необхідною кількістю рідини і при цьому не створює дискомфорту та болі в області живота, оскільки містить оптимальну кількість клітковини.

Скибочки кавуна

Кавун корисний після тренування

Після тренування кавун може бути корисним, оскільки м’язам потрібно поповнити запаси глікогену за рахунок правильних вуглеводів. Окрім того, плід містить магній та амінокислоту L-цитрулін, які допомагають м’язам швидше відновитися.

Скибочки кавуна з лаймом та базиліком

Кавун може замінити воду

Усі ми вже знаємо, що бажано пити 1,5-2 л води на добу (зокрема влітку), але багато хто не може дотримуватися цих рекомендацій, оскільки просто не любить смак води. Звісно, 20% від цієї норми людина отримує з їжею, та все ж цього недостатньо. У нагоді може стати кавун, який на 92% складається з води і, який, власне можна не лише з’їсти, а й випити. 

 

Скибка кавуна у руці

Готуємо страви з кавуном

Якщо раптом їсти нарізаний на кубики чи скибочки плід набридло, спробуйте пару нових рецептів. Страви з кавуна можуть стати гарним варіантом для легкої літньої вечері чи перекусу, коли не хочеться наїдатися. І взагалі, у якій формі і з якими намірами ви б не їли кавун - отримуйте задоволення. До того ж це корисно.

Кавуновий лимонад

  • 150 г м’якоті кавуна без кісточок.

  • 1 ст.л. лимонного соку.

  • 1-2 ст.л. сиропу топінамбура чи агави.

  • 70 мл газованої мінеральної води.

Змішайте у блендері всі інгредієнти. Перелийте у високу склянку та прикрасьте листочками м’яти.

Кавуновий лимонад

Кавуновий десерт

  • 4 склянки кип’ятку.

  • 30 г желатину.

  • 4 склянки холодної води.

  • 4 склянки кавуна, нарізаного на шматочки (при бажанні можна додати інші фрукти та ягоди).

  • Шкірка кавуна для подачі.

Змішайте кип’яток з желатином та перемішуйте протягом 3 хвилин. Додайте холодну воду. Охолодіть близько 45 хвилин, щоб суміш трохи загусла.

Додайте нарізаний кавун та інші фрукти і перемішайте. Перелийте суміш у шкірку кавуна та поставте на 3 години у холодильник.

Кавуновий десерт

Кавуновий сорбет

  • 250 мл замороженого нарізаного на кубики кавуна.

  • 120 мл меленого льоду.

  • 2 ст.л. соку лайма.

  • 1-3 ч.л. рідкого підсолоджувача (сироп агави, мед чи кленовий сироп).

  • Цедра 1 лайма.

  • 2-5 ст.л. води.

Попередньо заморожені кубики кавуна розморозьте протягом 5-10 хвилин перед приготування.

Викладіть у блендер кавун, лід, сік лайма, підсолоджувач, 0,5 ч.л. цедри лайма і воду. Перемішайте і додайте ще трохи води або сиропу, якщо потрібно.

Викладіть суміш у невеликі келихи, посипте цедрою лайма та подавайте.

Кавуновий сорбет



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.