Корисні властивості ягід

Людство з давніх-давен споживає у їжу дари природи - ягоди. Відносно недавно ягоди знову стали надзвичайно актуальними. Дослідження показали, що ягоди є не лише смачними, а й низькокалорійними та неймовірно корисними. Давайте ще раз нагадаємо собі, у чому ж полягає основна користь ягід для організму.

Ягідні культури містять пектини, які беруть участь у синтезі потрібних для злагодженої роботи організму речовин, нормалізують рівень холестерину, захищають від негативного впливу радіації, покращують обмін речовин. Ягоди перестали бути сезонними ласощами, тепер їх можна споживати протягом цілого року. Втім, питання, які ягоди є найбільш корисними - вирощені та зібрані власноруч або придбані в магазині, свіжі або заморожені, вітчизняні чи іноземні - досі актуальне. У будь-якому випадку ягоди та приготовані з них напої і десерти (натуральні) приносять організму більше користі, ніж шкоди.

Ягоди

Зі всіх видів смородини найкориснішими є ягоди чорної, оскільки містять найбільше макро- та мікроелементів, а також вітамінів С, P і K. Смородина є корисною при виразці шлунку, гастриті зі зниженою кислотністю, атеросклерозі, хворобах нирок, порушеннях обміну речовин. У період вірусних захворювань корисно споживати свіжі ягоди чи варення з чорної смородини для зміцнення імунітету.

Плоди червоної смородини можна використовувати як жарознижувальний, легкий проносний та протиалергічний засіб. Відвари та морси, а також свіжі ягоди підвищують апетит і швидко втамовують спрагу.

Смородина

Шипшина - ще одна популярна ягода серед засобів народної медицини. Стиглі та сушені плоди шипшини містять кислоти, калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо, вітаміни групи A, B, PP, C. Раніше робили настоянки та відвари з плодів шипшини як засіб проти цинги. Чай та інші натуральні напої з шипшини підвищують стійкість організму до інфекцій та отруєнь.

Шипшина

Ароматна пурпурова малина стане прикрасою для будь-якого десерту, а приємним бонусом - її багатий склад. У плодах малини містяться вітаміни C, B1, B12, PP, мідь, залізо, калій, клітковина, пектини. Ягоди містять саліцилову кислоту, яка має виражену жарознижувальну дію. Завдяки впливу фітонцидів малина знищує спори грибків та стафілококів.

Усім відомо, що при застудних захворюваннях добре допомагає малинове варення. Ягода створює потогінний ефект, який сприяє зниженню підвищеної температури.

Малина

Корисні властивості ягід полуниці та лісової суниці допоможуть при профілактиці та лікуванні проблем із зором. Червоні ягоди містять вітаміни групи B, C, каротин, фолієву кислоту, клітковину, пектини, органічні кислоти, залізо, йод, калій, фосфор, кальцій, марганець.

Полуниця

Північна ягода чорниця багата на незамінні для повноцінної життєдіяльності людини речовини - молочну, лимонну, хінну, щавлеву та інші кислоти, а також мікроелементи. Як і всі ягоди, чорниця входить до списку дієтичних продуктів. У 100 г плодів міститься всього 44 ккал, за це її люблять і часто додають у смузі та легкі десерти.

Окрім того, чорниця є потужним антиоксидантом, споживання ягоди допомагає зберегти гостроту зору, зміцнює серцево-судинну систему, допомагає протистояти інфекційним захворюванням.

Чорниця

Восени достигає кизил. Із цієї трохи менш популярної, але не менш цілющої ягоди готують варення, желе, лікер, мармелад і джем, компот. Кизил багатий на органічні кислоти, азотисті, дубильні та пектинові речовини, флавоноїди, вітаміни A, P, C. За вмістом аскорбінової кислоти кизил не поступається чорній смородині.

Свіжі ягоди та напої з кизилу рекомендують споживати для профілактики в період епідемій. Плоди кизилу також допомагають при проблемах травного тракту, порушеннях травлення, при поганому апетиті та нетравленні шлунку.

Кизил

Що стосується іноземних ягід - позиції лідера тримають ягоди годжі. Ці ягоди споживають у їжу тільки в сушеному вигляді, свіжі можуть викликати отруєння. Ягоди годжі відрізняються від інших плодів вмістом полісахаридів, які володіють високою біологічною активністю, а також вираженими протимікробною, антитоксичною та противірусною діями.

Сушені ягоди годжі - природний енергетик, ці плоди збільшують потенціал організму, нормалізують його роботу та активують захисні функції. Регулярне споживання ягід здатне позбавити від симптомів тривожності, стресу, депресії, нормалізують емоційний стан та покращує якість сну. Ягоди годжі також часто згадуються в дієтичному раціоні харчування. Вони прискорюють метаболізм, виводять з організму продукти розпаду і токсини, знищують вільні радикали, знижують апетит та чинять антицелюлітну дію.

Ягоди годжі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.