Користь і шкода квасу

Дуже доречно у літню спеку випити прохолодного квасу: він освіжає та бадьорить. А що ще нам відомо про квас? Яка його користь, чи може бути напій шкідливим? Як вибирати квас і чи правда, що його не можна пити за кермом? Давайте сьогодні дізнаємося більше про квас.

Хлібний квас

Історія квасу

  • Квас - слов’янський напій, відомий вже тисячі років. Про квас згадується у давніх літописах, а його рецепти передаються з покоління в покоління. Кожна область або поселення мали свої фірмові рецепти цього напою. Як гадаєте, з чого роблять квас? Із хліба - так, але не зовсім, адже квас готували практично з будь-яких доступних продуктів.

  • Був буряковий та горобиновий квас, малиновий, полуничний, барбарисовий, тощо. Для приготування напою використовували і яблука та груші, смородину та брусницю, та й це ще не все. Може бути густий квас, з м’ятою та корицею, квас для окрошки, імбирний, білий або червоний, квас з листя смородини і навіть з ісландського моху.

  • Один з рецептів квасу полягає у варінні напою із двох сортів солоду з додаванням дріжджів гречаного борошна, розбавлених в особливій пропорції з водою.

  • Солодкий сорт квасу з медом та родзинками в давнину вважався ознакою достатку - це був напій заможних, а бідні селяни пили простий буряковий або хлібний квас.

  • Найпопулярніший і основний сьогодні рецепт квасу - хлібний. Його роблять і промислово, і вдома.

Приготування бурякового квасу

Корисні властивості квасу

Завдяки своєму складу квас чудово втамовує спрагу і насичує у спеку, підвищує активність та додає сил, стимулює процеси травлення, внаслідок чого покращується апетит. Також, квас здатний допомагати у травленні жирних і м’ясних страв, відновлює баланс рідини та солей в організмі.

Квас містить достатньо мікроелементів і вітамінів, зокрема вітаміни групи B. За рахунок утворення органічних кислот при бродінні, квас може стимулювати кислотність шлунку, позаяк він є корисним при атрофічних гастритах зі зниженням травної секреції. У квасі міститься багато вітаміну С, і в давнину напій застосовували як ліки від цинги та загального виснаження.

Через утворення у процесі бродіння молочної кислоти та деяких інших кислот, квас при потраплянні у кишківник чинить на нього дію, схожу до кефіру та простокваші: знищує шкідливу мікрофлору і підтримує корисну. Таким чином, квас допомагає у профілактиці кишкових розладів та дисбактеріозу.

Темний та білий квас

Шкідливі властивості квасу

Попри всі позитивні боки квасу, має він і негативні якості. Через підвищений вміст активних молочної та фруктових кислот, напій не слід споживати людям з гіперацидним гастритом та виразковою хворобою навіть у стадії ремісії. У такому випадку квас може спровокувати загострення і викликати печію.

Протипоказаний квас людям з онкологією та проблемами з печінкою і жовчними шляхами, камінням у жовчному міхурі. Обережно споживати напій слід при захворюваннях нирок і сечокам’яній хворобі. Квас викликає бродіння у кишечнику та може спричинити дискомфорт у травленні тих, хто має захворювання кишківника, коліт та ентерит.

Квас не можна пити алергікам при реакції на дріжджі, злаки, зокрема вівсянку, при целіакії і реакції на алкоголь. Хоч спирту у квасі міститься зовсім мало, слід бути обережними при споживанні напою.

Не слід захоплюватися квасом за кермом - можуть виникнути непорозуміння з державними органами, особливо при споживанні домашніх напоїв.

Пляшка і склянки з квасом

Чи можна пити квас вагітним і дітям

Під час вагітності, лактації та дітям віком до 3-5 років пити квас не рекомендовано, або ж його споживання слід суворо обмежити - не більше 1 склянки домашнього напою на добу. А він магазинних пляшкових концентратів слід відмовитись взагалі. У деяких сортах квасу вміст алкоголю є підвищеним до 1,5% і 2 л такого квасу будуть рівносильними пляшці пива.

Звісно, є сорти квасу, отримані без спиртового бродіння, але вони можуть викликати здуття і діарею, що при вагітності та в дитячому віці також є небажаним. Окрім того, квас може викликати затримку рідини в організмі та набряки.

Жінка п'є квас

Як вибирати квас

Квас на розлив

Не всі господині вміють і хочуть готувати квас, сьогодні таким займаються швидше одиниці. У літню пору квас часто пропонують на розлив у магазинах, кафе або різних торгових точках. При купівлі такого квасу слід розуміти, що питання про так звану живість напою є дуже важливим. Якщо це буде концентрат - смак і користь такого квасу будуть сумнівними.

Перш за все, перевіряйте дату розливу напою та наявність необхідних сертифікатів. Термін зберігання наповненої бочки - не більше 3 діб, і квас у ній повинен бути холодним, інакше це не живий напій, а швидше солодкий напій з розведеного порошку, або ж він уже протермінований.

Квас у пляшках

Такий квас можна назвати тільки умовно натуральним продуктом. При купівлі напою зверніть увагу на наступне:

  • Справжній квас може бути мутним і мати осад на дні пляшки.

  • Справжній квас не зберігається довго, напій має короткий термін придатності.

  • Уважно вивчайте склад квасу: там повинні бути цукор, дріжджі, солод, вода.

  • На етикетці шукайте позначку, що напій отримано методом бродіння.

  • Вас повинно насторожити, що напій з газами, або на пляшці вказано, що напій виготовлено з квасних концентратів. При виготовленні живого квасу концентрати не використовують. Чим більше у складі інгредієнтів, що починаються з Е, тим далі від корисного продукту знаходиться напій. Користь такого квасу взагалі можна поставити під сумнів.

Бочка з квасом

Як приготувати хлібний квас вдома

Щоб отримати найбільшу користь від квасу, можна спробувати приготувати напій власноруч вдома.

  • 8 л води.

  • 60 г свіжих дріжджів.

  • 1 склянка цукру.

  • 500-700 г житнього хліба.

  • Родзинки.

Хліб наріжте на скибочки, висушіть до коричневого кольору в духовці (чим темнішими будуть сухарі, тим темнішим буде квас). Сушіть хліб на максимальній температурі, але не пересмажте, інакше квас буде гірким.

Скип’ятіть воду у великій каструлі, вимкніть вогонь, додайте цукор і сухарі. Охолодіть, поки вода не стане ледь теплою. Відберіть трохи води, розведіть дріжджі і додайте суміш назад у каструлю, перемішайте.

Обгорніть каструлю марлею або тканиною, залишіть квас бродити на 1,5 доби. Після закінчення терміну квас процідіть, при бажанні додайте ще цукру. Розлийте квас у банки, додайте по жмені родзинок у кожну (вони додатково газують напій). Банки накрийте тарілками та поставте на добу у холодильник. Перелийте квас у нові банки через сито, не допускаючи потрапляння осаду, додайте родзинки знову. Зберігайте квас у холодильнику.

Приготування хлібного квасу



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.