Користь і шкода мате

Уся Південна Америка закохана у мате - терпкий та ароматний напій. Більшість аборигенів не розстаються зі своїми вишуканими калебасами навіть у офісах, а в сумці у них часто можна знайти термос з гарячою водою. Саме з гарячою, оскільки кип’ятком мате не запарюють.

Давайте ближче познайомимось з національною гордістю мексиканців, бразильців, болівійців та аргентинців, а заодно і з’ясуємо, наскільки корисним є цей напій для європейців.

До речі, твердження про те, що корінні мешканці закохані у свій мате - не перебільшення.

Мате

Що таке мате і як його пити

Мате - з наголосом на перший склад - саме так прийнято називати цей напій  у Південній Америці. Хоча, мате - це не самоназва, а один з сортів гарбузів, із яких робиться калебас. Втім, назва прижилася і на батьківщині мате, і в нас, позаяк немає сенсу заглиблюватися в етимологію.

Калебас

Сировина для мате

У нас мате з’явилося не так давно, тому не всі добре знайомі з цим напоєм, і часто його називають чаєм. Однак, насправді до чайного дерева він не має жодного відношення. Його виготовляють з листя та молодих паростків падуба парагвайського - вічнозеленого куща (у дикій природі  - дерева висотою до 15 метрів), що росте на території Аргентини, Бразилії, Парагваю та Уругваю.

Під час виробництва мате сировину не піддають ніякій особливій обробці та ферментації, а просто сушать, подрібнюють та насипають у посуд для зберігання. Відмінність від чаю полягає також у тому, що заварка з падуба характеризується особливою економічністю - одну порцію можна заливати водою 4-5 разів. Вважається, що мате розкривається тільки після 2 заварювання, а потім стає ще смачнішим та насиченішим.

Правда, багатьом європейцям цей напій здається занадто гірким, а в класичному варіанті додавати у нього цукор або інші підсолоджувачі не прийнято.

Сухий і заварений мате

Спосіб приготування мате

Заварюється мате так: у калебас (посуд із гарбуза) насипають на ⅓ заварки і трохи змочують її водою, температура якої не повинна перевищувати 80 градусів. Потім акуратно вставляють у трохи розбухлу падубну масу бомбилью (трубочку з ситечком на одному кінці і соломинкою на іншому) так, що вона доторкнулася до денця. Потім акуратно перегортають посуд, щільно притискаючи долоню до горлечка, вдаряють по дну пальцями, повертають калебас у початкове положення і доливають воду майже догори.

Заварку мате не слід залишати у калебасі більше, ніж на 2 години, оскільки починають виділятися шкідливі речовини. Позаяк, якщо ви не плануєте пити цей напій протягом всього цього часу, то після того, як закінчите так зване чаювання, викиньте листя і ретельно промийте посуд водою. Наліт, що утворюється на стінках калебаса, також потрібно регулярно видаляти.

Приготування мате

Культура споживання мате

Слід пам’ятати і про те, що існує своя культура пиття мате. Наприклад, активне помішування цього напою бомбильєю вважається моветоном. Окрім того, не прийнято відмовляти тим, хто просить вас поділитися вже завареним мате (відсьорбнути з вашого калебаса). До речі, саме тому на батьківщині цього напою соломинки, зазвичай, виготовлені зі срібла або покриті ним, оскільки цей метал має здатність вбивати мікроби.

Якщо ж місцевий мешканець однієї з країн, де популярним є мате, пропонує вам свій калебас, знайте - це ознака великої поваги, а не лише прояв гостинності. У аборигенів Південної Америки навіть є звичай - збираються ті, хто ставиться один до одного з повагою, і по колу п’ють мате з одного калебаса, супроводжуючи це своєрідними ритуалами.

До речі, великим прихильником мате був Че Гевара.

Європейцям споживання мате здається гарним обрядом, і мало хто задумується про те, що насправді міститься у калебасі з цим екзотичним напоєм. Давайте більше дізнаємося про користь і шкоду мате.

Чоловік ділиться калебасом з мате

Користь мате

У мате міститься величезна кількість вітамінів і мікроелементів - згідно з деякими даними, близько 200. Найчастіше у джерелах зустрічаються наступні: теобромін, теофілін, танін, рутин, вітаміни A, B1, B2, C, E, P, мідь, магній, калій, залізо, натрій, марганець, нікотинова, пантотенова та інші кислоти.

Дехто вважає, що мате захищає від застудних захворювань, допомагає впоратися з безсонням, позбавляє від депресивних станів і стабілізує нервову систему. Приписують йому і такі корисні властивості як зменшення больових відчуттів при різних захворюваннях, зниження апетиту та лікування авітамінозу.

Однак єдина властивість, якою справді та безперечно володіє напій з листя падуба - потужний тонізуючий ефект. Це пов’язано з тим, що його основна активна речовина - кофеїн, причому в мате його набагато більше, ніж у звичній для нас каві. До речі, саме тому мате в принципі не може бути седативним (снодійним) засобом.

Римський папа п'є мате

Шкода і протипоказання мате

Мате зовсім не такий безпечний, як може здатися на перший погляд, точніше, як нас намагаються переконати. Насправді це один з найбільш підступних напоїв, і він має багато протипоказань. Особливо якщо ви не звикли до мате змалку, тобто у вас немає до напою генетичної адаптації.

Попри те, що часто можна почути про мате, як про напій, що покращує пам’ять, це не так. Його надмірне споживання приводить до короткочасних провалів та вимкненню свідомості, після чого дуже важко відновити у пам’яті події, які відбувалися у цей момент. До речі, індійці Мезоамерики цінували мате ще й за незначний галюциногенний ефект.

Негативно впливає мате і на людей з серцево-судинними захворюваннями. Якщо у вас підвищений тиск, стенокардія, аритмія і подібні хвороби, то цей напій краще не споживати, інакше ви просто провокуєте гіпертонічний криз або інфаркт.

Протипоказаний мате і тим, хто має якісь проблеми з психікою. Навіть декілька ковтків цього напою змушують серце битися десь під горлом, руки холонуть, підступає паніка. Річ у поєднанні особливих збуджуючих речовин, що містяться у листі падуба. Позаяк, не слід пити мате і з похмілля - результат може вийти непередбачуваним.

Не можна споживати цей напій дітям до 12 років, а краще - до 15-16, поки нервова система не сформована повністю. Окрім того, неоднозначну користь має він і для вагітних та молодих мам - знову ж таки через негативний вплив на психіку плоду та новонародженого.

Мате

Мате протипоказаний людям із захворюваннями нирок та шлунку. Концентрований напій роз’їдає і без того хворий орган, провокуючи виникнення виразок і рух каміння.

До того ж існують дані, що мате може сприяти розвитку ракових клітин, тобто провокувати виникнення злоякісних пухлин. Частіше всього прихильники мате страждають на рак стравоходу, шлунку, легень та сечового міхура. Правда, це стосується тих, хто п’є цей напій щодня у в дуже великих кількостях.

Тим, хто мріє пити мате і худнути, слід пам’ятати: наявні у ньому речовини справді пригнічують відчуття голоду, але не підтримують організм. Більше того, він роз’їдає стінки шлунку, особливо коли у ньому нічого, крім напою, немає. Позаяк, замість омріяної стрункості ви можете отримати гастрит або навіть виразку. Тому не слід вірити заявам, які обіцяють за допомогою мате позбутись від зайвої ваги.

Окрім того, до міфів можна віднести і твердження, що мате не викликає звикання. Мабуть, нас повинен насторожити той факт, що багато південноамериканців дійсно протягом всього дня не розстаються зі своїми калебасами. Ми також любимо чай і каву, але нам на думку не спадає носити термос і через кожні 5 хвилин смакувати напоєм.

Пити чи не пити мате кожний вирішує, звісно, сам. Однак, якщо не хочете опинитися в групі ризику та отримати небажані наслідки, краще обмежитися 1 калебасом на добу, наприклад, замість звичної кави зранку. Тонізує мате і правда чудово.

Мате, що парує



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.