Вегетаріанство і вагітність

Вагітність здатна похитнути навіть найбільш жорсткі вегетаріанські принципи, адже здоровя майбуньої дитини важливіше за все. Давайте спробуємо розібратися в особливостях вегетаріанства під час вагітності.

Мати-вегетаріанка

Мінуси вегетаріанства під час вагітності

Їсти чи не їсти мясо та продукти тваринного походження — особиста справа кожного. Але коли мова заходить про здоровя майбутньої дитини, необхідно покластися не тільки на власну інтуіцію, а й на наукові факти. А факти такі: вагітні жінки, що дотримуються суворої вегетаріанської дієти (не тільки без мяса та птиці, а також без яєць і молочних продуктів), не отримують достатню кількість вітаміну В12, фолієвої кислоти (вітамін В9) та заліза — ці необхідні організму компоненти містяться в основному у продуктах тваринного походження.

Вітамін В12 відповідає за нормальний процес поділу клітин, розвитку органів та тканин, у тому числі, кісткових. Його дефіцит негативно впливає на здоровя матері та розвиток плоду.

Численні дослідження підтвердили, що нестача фолієвої кислоти ще до зачаття — одна з основних причин виникнення дефектів формування нервової трубки плоду, які тягнуть за собою вроджені пороки розвитку. Тоді як споживання цієї кислоти на стадії планування вагітності знижує ризик аномалії на 70%.

За відсутності необхідних доз заліза утворюється недостатня кількість червоних кровяних клітин. Результат — залізодефіцитна анемія. Цей стан небезпечний зниженням імунітету під час вагітності та лактації, гіпоксією, а також підвищеним ризиком кровотеч під час пологів.

Вагітна жінка їсть салат

Плюси вегетаріанства під час вагітності

Тим не менш, Британський інститут харчування, Американська академія педіатрів, Асоціації дієтологів Канади та Австралії плюс аналогічні організації Німеччини, Швейцарії, Нової Зеландії визнають вегетаріанство повноцінною дієтою для вагітних жінок та годуючих мам. Головна умова — така дієта повинна бути правильно збалансована і враховувати усі потреби організму. Тому виключення становлять веганство, сироїдіння та макробіотика (під забороною молочні продукти, а також багато фруктів та овочів).

Якщо у вегетаріанському раціоні вагітних жінок присутні усі необхідні вітаміни та мікроелементи, особливо, вказані вище залізо, фолієва кислота та вітамін В12, така дієта може вважатись безпечною для матері і її майбутньої дитини. Втім, звісно, таке харчування повинен розробляти лікар при регулярному контролі аналізів. Можливо, меню до вагітності не відповідало усім вимогам і його знадобиться розширити за рахунок продуктів харчування та вітамінно-мінеральних комплексів.

Жінка купує яблука

Джерела вітамінів та мінералів для вегетаріанців

Основна проблема вегетаріанства — нестача протеїнів. А під час вагітності їх потреба зростає на 30%. Шукайте та знайдете білок у цільнозернових крупах, бобах, тофу, горіхах і насінні. Проте, у рослинних джерелах білка відсутній холестерол — речовина, що виликає закупорення судин.

Багаті джерела вітаміну В12 — яєчний жовток, морська капуста та інші водорості, а також ферментована соя (місо-паста та темпе), дріжджовий екстракт та напої з вівса.

Фолієва кислота міститься у зелені, усіх зелених листових та інших овочах (буряк, морква, гарбуз, огірки), фруктах (банани, абрикоси, апельсини, диня) плюс гриби і бобові.

Серед “залізних” продуктів відмітимо гречку, зелені листові овочі, бобові, сухофрукти, буряк, яблука, грецькі горіхи та фундук, пшеницю та пшеничні висівки. А ще кількість заліза збільшується, якщо готувати на чавунній пательні. Скоротіть споживання чаю і кави: ці напої містять полфеноли, які затрудняють поглинання заліза з овочів.

Веганський врап

Щоб цей мінерал краще засвоювався, не забудьте про вітамін С. Замість апельсинів, які можуть викликати алергію під час вагітності, налягайте на броколі, чорну смородину, шипшину.

Кальцій та вітамін D необхідні для розвитку кісток та зубів дитини. Вагітним жінкам слід включити у меню яйця, тофу, зелень, броколі, бобові, соняшникове насіння, кунжут, мигдаль, збагачене кальцієм молоко (коров’яче або соєве). Вибирайте молочні та кисломолочні продукти зі зниженою жирністю, у них кальцію більше. Вітамін D акож синтезується під впливом сонця — достатньо 20 хвилин.

Омега-3 поліненасичені жирні кислоти приймають участь у розвитку мозку та зорових органів плоду. Якщо ваші принципи забороняють споживання риби — основне джерело ненасичених жирних кислот — обовязково їжте грецькі горіхи та насіння льону, водорості, гарбуз-сквош, рапсову олію, папайю. Харчові добавки з рибячим жиром цілком можливо замінити екстрактом водоростів: саме з них жирна риба отримує свою дозу омега-3.

Якщо ви їсте яйця та молочні продукти, проблем з рівнем йоду виникнути не повинно. Але невелика кількість йодованої солі (замість, а не разом зі звичайною) не буде зайвою. 

Вітамінно-мінеральні комплекси призначають усім вагітним жінкам. Обовязково розкажіть гінекологу про свою дієту, щоб він підібрав для вас підходящі добавки та вніс усі необхідні корективи у меню. У цьому випадку вегетаріантсво буде вважатися безпечною та корисною дієтою для матері і дитини.

Жінка їсть салат

А про дієту для вагітних жінок, що не дотримуються вегетаріанства, читайте тут - https://harchi.info/diet/diyeta-dlya-vagitnyh-na-vsi-trymestry.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.