Як вибирати і готувати матча

Протягом останніх декількох років чай матча з’явився практично у всіх кав'ярнях та ресторанах, зелений порошок став настільки популярним, що з’явилися монопроекти, де матча додають у всі страви. Такий ажіотаж зумовлений не лише появою дійсно смачних напоїв, а й корисними властивостями чаю: у ньому міститься багато антиоксидантів, до того ж матча надовго заряджає енергією (ефект від чаю є м’якшим, ніж від кофеїну, позаяк матча частіше надають перевагу адепти здорового способу життя). Давайте з’ясуємо, як правильно вибрати матча і які нюанси слід враховувати у приготуванні чаю або лате.

Матча

Вибираємо чай матча

Перше, на що слід звернути увагу при покупці чаю матча у порошку - ціна. Занадто дешева вартість - ознака того, що перед вами звичайний кулінарний сорт (при цьому за кулінарну матча іноді видають дешеві китайські порошки). Окрім того, справжня матча відрізняється за кольором, запахом і смаком. Хороший матча-порошок пахне солодко, дуже свіжо, в ароматі немає нот сіна або водоростей. На смак (з водою) чай не повинен бути гірким або мати присмак піску, повинен бути смак з приємною терпкістю, солодкавістю у післясмаку, хороші сорти часто мають горіховий або ягідний післясмак. При збиванні повинна утворюватися хороша щільна піна і колір повинен бути яскраво-зеленим, навіть попри присутність молока. У смаку не повинно бути гіркоти та терпкості, тільки приємний чайний смак, часто з горіховими нотами.

Донати з матча

Готуємо чай матча

У Японії п’ють матча з водою, збиваючи матча і воду (температура води повинна бути не вище 85 градусів Цельсію) вінчиком.

  • 2 г матча.

  • 100 мл води (80 градусів).

Матча просійте через сито, потім додайте воду і W-подібними рухами збивати бамбуковим вінчиком протягом хвилини. Якщо немає вінчика, можна скористатися електричним капучінатором, але збивати напій у високій склянці, щоб не забруднитися. Якщо смак занадто яскравий, то можна додати 200 мл води, щоб зробити дещо подібне на версію американо.

Приготування матча

Готуємо матча-лате

  • 2 г матча.

  • 20 мл води.

  • 200 мл кокосового молока.

Матча і воду перемішайте до однорідної консистенції. Молоко підігрійте до 80 градусів і збийте до утворення піни, додайте матча з водою. Якщо хочеться холодну версію напою, то спочатку додайте у склянку лід, а потім вплийте молоко та зверху тонкою цівкою додайте воду з матча.

Матча-лате



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.