Японські млинці дораякі - новий фуд-тренд

Навіть якщо ви ніколи не були в Японії, ви напевне бачили, як у японських мультфільмах або кіно герої їдять круглі пиріжки з темною начинкою. Це і є дораякі - найпопулярніший десерт у Японії.

Міні-дораякі

20 липня 2020 року в Токіо почнуться Літні Олімпійські ігри. А це значить, що найближчим часом цікавість до всього японського зросте у декілька разів, у тому числі і до кухні Японії. Але якщо суші та локшина давно увійшли в наше життя, то японські десерти за рідкими винятками приживаються у нас не дуже добре. Сьогодні знайти дораякі в Україні непросто, а ось у Європі та США цей десерт вже набирає популярності. Відомі фуді та гастрокритики одноголосно запевняють - цього літа найпопулярнішою випічкою будуть дораякі. І нічого дивного у цьому немає - адже більш ніжних та повітряних панкейків ви не знайдете.

Від звичайних панкейків японські відрізняються не лише формою і золотавим медовим кольором, а й повітряною текстурою.

Дораякі у розрізі

За легендою з’явилися ці ніжні млинці завдяки самураю, який ліпив їх прямо на гонзі, звідси і назва дораякі, дослівно - смажений гонг. Млинці з’єднують солодкою бобовою пастою анко, яка продається вже готовою. Але традиційну начинку можна замінити чим завгодно - джемом, вершками, заварним кремом, морозивом або нутеллою. А можна і взагалі обійтися без начинки - ніжні млинці надзвичайно смакують і без неї. Іноді для різноманіття у тісто для панкейків додають чай матча або какао.

Секрет надзвичайно повітряної випічки - у складі. Окрім цукру у рецепті є мед. Хоча часто дораякі готують тільки з медом, без цукру.

Дораякі і чай

Особливих кулінарних талантів для приготування цього десерту не потрібно. Позаяк спробуйте спекти млинці вдома за наступним рецептом.

На 6-8 дораякі потрібно:

  • 2 яйця.

  • 80 г цукру.

  • 1 ст.л. рідкого меду.

  • ½ ч.л. соди.

  • 50 мл води + 1-3 ч.л.

  • 130 г борошна.

Для начинки:

  • 150 г анко (солодка бобова паста, продається готовою у супермаркетах).

  • 50 мл збитих вершків.

  • ½ ст.л. цукру.

Інгредієнти для дораякі

Збиваємо вершки, додаємо цукор і продовжуємо збивати до крутих піків. Додаємо анко та перемішуємо.

Розбиваємо яйця, трохи збиваємо вінчиком. Додаємо цукор і мед. Збиваємо суміш близько 3 хвилин. Розчиняємо соду у 50 мл води, додаємо у суміш. Додаємо просіяне борошно та розмішуємо тісто. Накриваємо миску харчовою плівкою та залишаємо на 30 хвилин.

Тісто повинно легко стікати з вінчика, для цього можна додати 1-3 ст.л. води, розмішати. Пательню трохи змазауємо олією. Вона повинна прогрітися рівномірно. Наливаємо тісто так, щоб вийшов млинець близько 7 см в діаметрі. Даємо йому розтектися.

Як тільки на поверхні млинця з’являються бульбашки, одразу перегортаємо та смажимо ще близько 20 секунд.

Викладаємо начинку на середину млинця, зверху накриваємо іншим. НАчинку можна замінити на будь-яку улюблену. Дораякі готові.

Дораякі

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.