Корисні властивості куркуми

Незалежно від того, використовуєте ви її для приготування гострих страв, чи для того, щоб приготувати пряне лате, куркума додає яскравого кольору та смаку. Однак, ця спеція має не лише смакові та ароматичні переваги, а й є корисною для здоров’я. Давайте дізнаємося більше.

Куркума

Підвищення поживності інших продуктів

Якщо ви хочете отримати максимальну користь від помаранчевих овочів, наприклад, гарбуза та моркви, додайте куркуму до своїх рецептів.

Використання куркуми може допомогти зберегти бета-каротин у певних продуктах. Наприклад, одне з досліджень показало, що бета-каротин у моркві та гарбузі краще зберігається, коли овочі готують за рецептами, що містять куркуму.

Смажені яйця з куркумою

Зменшення вмісту шкідливих хімікатів у продуктах харчування

Якщо ви хочете зробити м’ясо, смажене на грилі, трохи кориснішим, додайте невелику кількість куркуми у маринад, перш ніж відправити його готуватись.

Приготування м’яса на грилі може приводити до утворення гетероциклічних амінів з білкових речовин. Вони також відомі тим, що становлять потенційний ризик для здоров’я.

Куркума допомагає запобігти утворенню цих сполук при при смаженні м’яса. Найкращих результатів можна досягти, додаючи 1-2 ч.л. спеції приблизно на 120 г м’яса.

Гарбузовий суп з куркумою та імбирем

Зменшення запалення

Однією з основних переваг куркуми є її потужні протизапальні властивості.

Спеція найбільш відома тим, що зменшує запалення в організмі. Щоб активувати цей протизапальний механізм, куркуму слід поєднувати з чорним перцем.

Мета-аналіз показав, що куркумін, який міститься у спеції, є безпечним та ефективним засобом боротьби із запаленням.

Рис з куркумою

Зміцнення імунітету

Якщо ви відчуваєте, що легко підхоплюєте будь-який нежить, подумайте про те, щоб зробити куркуму регулярною частиною свого раціону.

Згідно з деякими дослідженнями, куркумін, що міститься у спеції, може мати противірусну дію. Згідно із дослідженням, опублікованим у Food Chemistry, куркумін навіть продемонстрував значну ефективність у боротьбі з вірусом грипу.

Сальса з куркуми

Зменшення симптомів сезонної алергії

Коли природа повертається до життя, ви починаєте шморгати носом і чхати? Ще однією перевагою куркуми  є її здатність полегшувати життя алергікам. Деякі попередні дослідження показують, що куркумін, який міститься у спеції, може полегшити симптоми сезонної алергії: чхання, свербіж, нежить і закладеність носа.

Згідно із дослідженням, опублікованим в Annals of Allergy, Asthma & Immunology, у людей з алергічним ринітом, які отримували добавки з куркуміном, покращилось дихання через ніс.

Каррі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.