Корисні властивості спецій

Відмова від фастфуду та доданого цукру, складання різноманітного меню, уважне читання етикеток - важливі, але не єдині принципи здорового харчування. Такі на перший погляд незначні складові щоденного раціону, як спеції, відіграють вагому роль не тільки у смаку страв, а й у нашому самопочутті.

Вони здатні зміцнити імунітет, підвищити антиоксидантний статус організму і навіть зменшити запальні процеси, які непомітно протікають у тілі людини. Ще в 19  столітті Пауль Ерліх, лауреат Нобелівської премії з медицини, назвав запалення “підступним супутником людини”. Це природна відповідь нашого організму на негативний вплив ззовні, але, набуваючи постійного характеру, запалення стає джерелом серйозних проблем зі здоров’ям.

Позаяк важливо будь-які патологічні процеси тримати під контролем і припиняти у потрібний момент. На щастя, впоратися з цим можуть допомогти не дороговартісні медичні препарати, а прості та натуральні засоби, які не важко додати до свого раціону на постійній основі.

Різні спеції

Імбир

У давнину спеції були предметом розкоші. Західні монархи прагли їх не менше, ніж дорогоцінних каменів та золота. Справа не в тому, що приправи робили звичні страви смачнішими, а у їх здатності знезаражувати їжу, що було дуже цінним в умовах підвищеної антисанітарії минулих століть. Властивість імбиру вбивати бактерії не втрачає своєї актуальності і сьогодні.

Одну з найпопулярніших страв японської кухні - суші, їдять з імбирем не лише тому, що він очищує рецептори та допомагає більш яскраво сприймати нові смаки, а й тому, що він знезаражує страви з сирою рибою. Окрім кулінарії, імбир здавна застосовується і в медичних цілях. У давньокитайських, індійських та персидських трактатах описується, як за допомогою цієї спеції лікували застуду, мігрень, нудоту, інфекційні захворювання і навіть артрит.

Аналіз 109 досліджень підтвердив, що імбир справді містить групу активних сполук, які володіють потужними протизапальними властивостями. Більше того: американські вчені довели, що регулярне споживання імбиру знижує запальні процеси в суглобах та збільшує їх рухливість.

Імбир

Часник

У фольклорі білорусів, болгарів та хорватів говориться, що ця рослина - найкращий оберіг від вроків, нечистих духів, та й просто злих людей. А головка часнику, з’їдена в день, захищає від “тисячі хвороб та недомагань”. Цілющі властивості продукту були відомі й на Русі: мало хто їв юшку без цибулі чи часнику. Часникова кашиця була першим засобом при застуді, сильному кашлі та зубному болю.

Цікаво, що вивчення впливу цієї спеції на здоров’я зубів триває і досі. Наприклад, є підстави вважати, що екстракт часнику допомагає зняти запалення ясен. Сучасні дослідження також підтверджують позитивний вплив приправи на лікування інфекційних захворювань та тривалого кашлю. До того ж, складна біохімія цієї рослини сприяє підвищенню рівня антиоксидантів в організмі, що зумовлює імуностимулюючий та протизапальний ефект.

Часник

Розмарин

Яніс Кові, засновник бренду органічних засобів з догляду за шкірою Kosmatology, стверджує, що розмарин протягом століть використовувався у кулінарії та народній медицині народів Середземномор’я. І це не дивно. Ароматна спеція містить розмаринову кислоту - потужну протизапальну та антиоксидантну речовину. Саме завдяки їй рослина знижує маркери запалення при таких захворюваннях, як атопічний дерматит, остеоартрит, астма і захворювання ясен.

Середземноморська дієта, яку багато нутриціологів вважають однієї з найбільш збалансованих та корисних, також рекомендує додавати розмарин у якості приправи до страв з овочів, риби та м’яса. Звісно, мешканці цього сонячного регіону споживають багато й інших протизапальних продуктів: горіхи, овочі, морепродукти, оливкову олію. Однак, спеції займають у їх раціоні не останнє місце.

Розмарин

Чорний перець

Відомий у всьому світі як “король спецій, спочатку він застосовувався саме як ліки (від астми, діареї та проблем зі шлунком). Співпраця людини з перцем триває не одне тисячоліття: ще давньогрецький лікар Діоскорид рекомендував цю пряність своїм пацієнтам в якості жарознижувального, сечогінного та протизастудного засобу.

Чорний перець справді має багатий фітохімічний склад, здатний пригнічувати запальні процеси та забезпечувати антиканцерогенний ефект. Ефірні олії, олеорезини, та алкалоїди, що містяться у приправі, підвищують засвоєння поживних речовин і покращують роботу травного тракту. А піперин, що відповідає за пекучий смак перцю, сприяє збереженню здоров’я мозку.

Чорний перець

Кардамон

Одна зі спецій, яка зустрічається у найбільш ранніх медичних трактатах. Ще в Давньому Єгипті порошок кардамону використовували для лікування легенів та профілактики проблем з травленням. А в аюрведі ця пряність взагалі вважається однією з найбільш потужних, оскільки врівноважує 3 доші та покращує настрій. Послідовники аюрведи вважають, що кардамон збільшує життєву силу та стійкість духу.

Сучасні дослідники не дуже активно вивчають зв’язок між кардамоном і твердим характером, проте виявили “підвищення імунних здатностей та антикосидантного статусу організму” у людей, які додали приправу до свого раціону на постійній основі. Окрім того, регулярне споживання кардамону знижує запальні маркери у жінок з зайвою вагою і переддіабетом, а також при жировій хворобі печінки.

Кардамон

Куркума

Ця золота спеція протягом століть використовувалася в індійській народній медицині для лікування ран, інфекцій, застуди і захворювань печінки. Великий потенціал куркуми в якості лікарського засобу визнає і сучасна наука. Список активних компонентів цієї прянощі є досить широким, але найбільш видатним є антиоксидант куркумін, що володіє потужними протизапальними властивостями. Сьогодні його високо цінують не лише послідовники аюрведи, а й виробники косметики.

Дослідження за участі людей з остеоартритом показали, що споживання куркуми або добавок з куркуміном забезпечує полегшення болю, аналогічне до використання звичайних нестероїдних препаратів: ібупрофену та диклофенаку. Однак, куркумін у цьому випадку є більш екологічним та безпечним. На жаль, він погано засвоюється організмом людини, позаяк рекомендовано споживати його у поєднанні з чорним перцем. Ця приправа значно збільшує абсорбцію куркуміну.

Куркума

Кориця

Солодкаво-терпкий аромат кориці зігріває, дарує спокій та гармонію. Саме він забезпечив спеції перше місце у списку натуральних засобів від осінньої депресії та зимових холодів. Однак, кориця - дещо більше, ніж ароматна приправа. Аналіз досліджень за участі майже 1 000 людей показав, що споживання кориці у кількості 1,5-4 г щодня значно знижує біомаркери запалення і окислювального стресу.

Попри цілющі властивості прянощі, корицею не варто захоплюватися, не слід споживати більше 1 ч.л. на добу. Спеція містить кумарин, який у великій кількості може негативно впливати на здоров’я печінки. Людям, які страждають на захворювання травного тракту, нирок та гіпертонії, потрібно бути обережними при споживанні будь-яких спецій. Багато з приправ містять оксалати, які подразнюють шлунок, а великі кількості прянощів можуть підвищувати артеріальний тиск.

Кориця

При розумному підході та помірному споживанні спеції можуть стати чудовою підтримкою імунної системи людини. Тим паче, їх споживання не потребує жодних особливих знань чи складної підготовки. Більшість спецій є універсальними та підходять як до гарячих страв, так і до десертів чи зігріваючих напоїв.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.