Корисні властивості гарбуза

Гарбуз користується особливою популярністю восени, і він дуже добре підкреслює та доповнює смак сезонних страв. Цей солодкавий фрукт з легким горіховим присмаком додає насиченості супам, кашам, запіканкам і десертам. Гарбуз є не лише смачним, а й містить багато антиоксидантів та мікроелементів, які будуть корисними для організму. А що може бути краще, як не лише смачна, а й корисна їжа?

Окрім високого вмісту клітковини, вітамінів А, С, Е, плід також може похвалитися багатьма важливими мінералами, що відіграють важливу роль для підтримки здоров’я. Давайте дізнаємося більше про деякі з численних переваг, які можна очікувати від яскравого гарбуза.

Різні гарбузи

Ситість і схуднення

1 склянка нарізаного на кубики гарбуза містить близько 3 г ситної клітковини і тільки 63 ккал з менше, ніж 1 г жиру. Це робить овоч дуже гарним варіантом для схуднення.

Гарбуз містить деяку кількість розчинної клітковини, яка знижує апетит та зменшує споживання калорій. Дослідження у The Journal of Nutrition виявило, що на кожен грам додаткових харчових волокон у раціоні жінок їх вага зменшувалася на 250 г. Інше дослідження в журналі Eating Behaviors показало, що жінки, які споживали більше клітковини, втратили більше ваги, ніж ті, хто цього не робив.

Омлет з гарбузом та тофу

Здоров’я очей

Помаранчеві фрукти та овочі, зокрема гарбуз, містять багато бета-каротину — провітаміну, який в організмі перетворюється на вітамін A. Окрім того, 1 склянка гарбуза, містить 745 мг вітаміну A, що становить 83% від рекомендованої добової норми для чоловіків і 106% для жінок.

Вітамін A є важливим для здоров’я очей — він необхідний для живлення певних частин ока, щоб запобігти сухості, захищати рогівку та підтримувати зір в умовах поганого освітлення.

Майте на увазі, що вітамін A є жиророзчинним, а це означає, що для того, щоб отримати його максимальну кількість, слід доповнювати овочі та фрукти джерелом корисних жирів. Наприклад, додайте трохи оливкової олії при запіканні чи смаженні гарбуза, або додайте до салату з гарбузом мигдаль чи інші горіхи.

Лазанья з гарбузом

Підтримка імунітету

Рекомендована добова норма аскорбінової кислоти становить 90 мг. Тим часом 1 склянка вареного гарбуза містить 30 мг або 33% вітаміну С.

Аскорбінова кислота відіграє важливу роль в імунній функції і допомагає запобігти та полегшити симптоми респіраторних і системних інфекцій.

Запіканка з гарбуза

Зміцнення кісток

Гарбуз містить багато магнію, марганцю та калію — трьох мінералів, які значною мірою сприяють здоров’ю кісток.

У той час як магній сприяє підвищенню мінеральної щільності кісток, а калій зменшує втрату кальцію у кістках, марганець допомагає підтримувати процес побудови кісткової тканини. Це означає, що гарбуз може допомогти зміцнити та захистити кістки, тим самим зменшуючи ризик розвитку остеопорозу.

Оладки з гарбуза

Зменшення ризику раку

Антиоксиданти можуть захистити клітини від пошкодження вільними радикалами, а також зменшити запалення, таким чином захищаючи від певних видів раку та інших хронічних захворювань. На щастя, гарбуз, містить їх дуже багато, зокрема, вітаміни A і C, а також бета-каротин.

Дослідження 2020 року показало, що бета-каротин сприяє зв’язку між клітинами, що може зупинити ріст ракових клітин. Інші дослідження пов’язують споживання цього нутрієнту з меншим ризиком раку легенів та смерті від раку.

Запечені шматочки гарбуза

Стабілізація артеріального тиску

Гарбуз містить більше калію, ніж банан. Чому це важливо? Калій допомагає тримати тиск у нормі. Це відбувається за рахунок розслаблення стінок кровоносних судин, а також видалення надлишку солі з організму.

Ряд дослідження пов’язують недостатнє споживання калію з підвищенням артеріального тиску. Огляд 2020 року в Журналі Американської кардіологічної асоціації виявив зв’язок між добавками калію та зниженням тиску у дорослих з гіпертонією.

Каррі з гарбузом і нутом

Здоров’я серця

Гарбуз насичений каротиноїдами — це не лише бета-каротин, а й лютеїн та зеаксантин, і всі вони підтримують здоров’я серця. Одне з досліджень показало, що коли люди додають порцію помаранчевого овочу до свого щоденного раціону, їх ризик серцевих захворювань знижується на 23%.

Запечений фарширований гарбуз

Підтримка когнітивних функцій

Говорячи про каротиноїди, слід згадати, що ці рослинні пігменти також допомагають захистити наш мозок. Згідно з дослідженням у British Journal of Nutrition, дієта, багато на каротиноїди, пов’язана з покращенням запам’ятовування, плавності мовлення та зорової уваги у людей поважного віку.

Не кажучи вже про те, що гарбуз містить багато вітаміну E, який може знизити ризик розвитку певних вікових захворювань, наприклад, хвороби Альцгеймера.

Ньоки з гарбуза



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.