Корисні властивості мікрозелені

Мікрозелень стала відома вже давно, але нещодавно почала здобувати все більшу популярність як начинка до салатів, супів чи смачний додаток до улюблених тостів і яєшні. Багато хто думає, що мікрогрін і паростки — це одне й те ж, і хоча ці продукти є близькими, це не зовсім так.

Мікрозелень є більш розвиненою, ніж паростки, але не зовсім зеленою. Цю зелень збирають, як тільки на ній починають рости листочки, зазвичай через 7-21 днів після проростання насіння.

Багато різних видів рослин можуть давати мікрогрін, одними з найпопулярніших є редис, броколі, рукола та соняшник.

Ця крихітна зелень має не лише чудовий смак, а й багато переваг для здоров’я. Конкретні переваги часто відрізняються залежно від виду насіння, з якого походить мікрозелень, але всі види мають протизапальні, протиракові та антибактеріальні властивості. Давайте дізнаємося більше.

Салат з мікрозеленню

Рослинні сполуки

Основною перевагою споживання крихітної зелені є високий рівень антиоксидантів. Вони допомагають боротися з хворобами, захищаючи клітини організму. Дослідження показують, що мікрогрін містить більше антиоксидантних поліфенолів, ніж більшість овочів.

Кількість антиоксидантів часто залежить від типу насіння. Згідно з даними Frontiers in Nutrition, мікрозелень броколі має вищий рівень багатьох антиоксидантів та мінералів, ніж її дорослі представники.

Мікрозелень

Калій

Багато видів мікрогріну містять велику кількість калію, що допоможе задовольнити рекомендовану добову норму.

Одна склянка зелені забезпечує 10-11% потреби в цьому мікроелементі. Більшість людей не споживають достатню кількість калію у щоденному меню, позаяк додавання мікрозелені до салату чи омлету може допомогти збагатити раціон.

Салат з авокадо, персиками і мікрозеленню

Пребіотики

Багато овочів містять пребіотики, які є  необхідними для здоров’я кишківника. Це ще одна причина додати мікрогрін до своїх страв.

У багатьох видах мікрозелені міститься безліч пребіотиків, які сприяють росту здорових бактерій у кишківнику. Найкращий спосіб отримати побільше цих поживних речовин — їсти зелень сирою як добавку до тостів чи салатів.

Хлібці з інжиром та мікроезеленню

Рослинні пігменти

Багато рослин містять природні пігменти, які не лише надають їм яскравого забарвлення, а й мають користь для здоров’я. Наприклад, каротиноїди надають таким овочам, як морква чи болгарський перець, помаранчевого і червоного кольору, і, як відомо, вони підтримують здоров’я очей, серцево-судинної системи та навіть допомагають зменшити ризик деяких видів раку.

Згідно зі звітом у Foods, мікрозелень містить багато рослинних пігментів, таких як каротиноїди, а також інших — хлорофіли та антоціани, усі вони є корисними.

Салат з бобових і мікрозелені

Сліди металів

Хоч мікрогрін в основному є корисною для здоров’я, є одна річ, про яку слід знати. Деякі види зелені можуть містити сліди металів і потенційно велику кількість нітратів.

Це залежить від місця вирощування рослин: порослі бур’янами сільськогосподарські угіддя, ділянки поблизу доріг чи стежок та інші місця з інтенсивним рухом людей та машин, які часто мають грунт з високим вмістом нітратів.

Це не повинно бути небезпекою при помірному споживанні мікрозелені, але за можливості краще поцікавитись, де вона була вирощена.

Сендвічі з мікрозеленню



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.