Корисні властивості авокадо

Популярність авокадо значно зросла останнім часом. Що й казати, якщо у сніданковому меню майже кожної кав’ярні можна знайти авокадо тост. Деякі люди стають просто одержимими цим плодом.

Надмірне захоплення ще нікому не йшло на користь, втім, є багато переваг регулярного споживання авокадо. Давайте дізнаємося, що ми отримаємо, якщо додамо плід до свого раціону.

Авокадо

Схуднення

Авокадо містить багато клітковини та корисних мононенасичених жирів, як ті, що містяться в оливковій олії. Вони дають відчуття насичення. Половина плоду містить 10 г мононенасичених жирів і 5 г клітковини.

Дорослі з надмірною вагою, які додавали половину авокадо до свого обіду, повідомляли про збільшення задоволення від їжі на 26% і зменшення бажання їсти на 40% протягом 3 годин після їжі, порівняно з тими, хто не їв авокадо — про це свідчать результати дослідження у Nutrition Journal. Тільки пам’ятайте, що додавання плоду до обіду збільшує калорійність їжі на 112 ккал.

Салат з авокадо

Більше овочів та фруктів у раціоні

Дослідження 2013 року виявило, що люди які регулярно їдять авокадо, зазвичай споживають значно більше овочів, фруктів, харчових волокон, мононенасичених жирів, вітамінів E і K, а також менше доданих цукрів, ніж ті, хто не споживає авокадо. Звісно, один плід не може замінити повноцінний раціон, але може стати смачною та корисною його частиною.

Авокадо тости

Зниження ризику розвитку метаболічного синдрому

Метаболічний синдром — група кардіометаболічних проблем зі здоров’ям (завелика окружність талії, високий рівень тригліцеридів і цукру у крові, високий тиск, низький рівень так званого хорошого холестерину), які з часом можуть привести до розвитку діабету, захворювань серця, раку, хвороб нирок, артриту і навіть шизофренії.

Велике дослідження за участі понад 17 000 дорослих показало, що ризик розвитку метаболічного синдрому був на 50% нижчим у тих, хто регулярно їсть авокадо, порівняно з тими, хто не споживає плід.

Приготування гуакамоле

Контроль апетиту

Як ми вже згадували, учасники одного з досліджень, які з’їдали половину авокадо на обід, повідомляли про зменшення бажання їсти на 40% протягом кількох годин після споживання їжі. Порція гуакамоле у 2 ст.л. містить лише 60 ккал, але забезпечує набагато більшу ситість, не кажучи вже про смак.

Морозиво з авокадо

Зниження артеріального тиску

Напевно, ви колись чули, що калій регулює рідину в організмі, що може допомогти зменшити негативний вплив солі, яку ми отримуємо з їжі, зокрема, на підвищення тиску. Одним із найвідоміших джерел корисного мінералу є банани. Втім, 1 склянка нарізаного на кубики авокадо містить 728 мг калію, що на 300 мг більше, ніж міститься у середньому банані.

Калій не лише сприяє виведенню натрію з організму, а й розслабляє стінки кровоносних судин, що ще ефективніше знижує тиск. Люди, які не їдять достатньо продуктів, багатих на калій, мають більшу ймовірність розвитку високого тиску і навіть інсульту.

Боули з авокадо

Зниження рівня так званого поганого холестерину

Всього 1 плід на день може захистити вас від необхідності візиту до кардіолога. Дослідження, проведене вченими з Департаменту наук про харчування університету штату Пенсільванія, пов’язує споживання 1 авокадо на день зі зниженням рівня ліпопротеїдів низької щільності (так званого поганого холестерину), і зокрема найбільш дрібними та щільними їх частинками, які є особливо шкідливими для серця. 

Коли 45 дорослим з ожирінням або зайвою вагою були призначені 3 подібні дієти для зниження рівня холестерину протягом 5 тижнів, дослідники виявили, що тільки дієта зі вмістом авокадо, знижувала рівень поганого холестерину. Ліпопротеїди низької щільності наявні в нашому організмі у вигляді частинок різного розміру. Усі вони є поганими, але маленькі щільні частинки є особливо шкідливими. Основним висновком дослідження було те, що люди, які споживали авокадо, мали менше таких частинок. Також, вони отримували більше лютеїну — біологічно активної речовини, яка захищає холестерин від окислення.

Гуакамоле та начос

Рослинні стерини

Авокадо може похвалитися багатим вмістом рослинних сполук, які мають позитивний вплив на здоров’я серця. Згідно з дослідженнями плід містить майже у 20 разів більше жиророзчинних фітостеринів, ніж інші фрукти. Відомо, що фітостерини знижують рівень поганого холестерину.

Кесадилья з авокадо

Зниження ризику діабету 2 типу

Авокадо може бути ефективним для запобігання діабету 2 типу. Поки що дослідження проводилися тільки на тваринах, але вчені виявили, що молекула жиру під назвою авокатин B (AvoB), яка міститься лише в авокадо, може пригнічувати клітинні процеси, що викликають діабет. Миші, які отримували лікування, показали більшу чутливість до інсуліну, а це означає, що їх організм міг поглинати та спалювати глюкозу у крові та покращувати свою реакцію на інсулін — зазначають автори дослідження. Хоч ефективність плоду для людей стосовно профілактики діабету поки не вивчена, попередніх причин достатньо, щоб вважати авокадо корисною частиною раціону.

Авокадо на грилі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.