Корисні властивості моринги

Кожного року Національний інститут охорони здоров’я США вибирає найбільш загадкову та маловивчену рослину, яка має потенціал допомогти людству. У 2008 році такою рослиною була названа моринга, що стало поштовхом до багатьох досліджень.

Давайте дізнаємося, що дізналася сучасна наука про традиційний аюрведичний суперфуд за останні роки.

Порошок і листя моринги

Адаптоген з Індонезійського півострова

Моринга олійна (Moringa Oleifera) - це дерево висотою від 5 до 10 метрів з довгими стручками-плодами, які чимось нагадують барабанні палички. У дикому вигляді воно зустрічається в лісах Індонезійського півострова, тоді як плантації окультуреної моринги розкидані по всьому світу: у Пакистані, Індонезії, на Тайвані, в Африці та Південній Америці.

Невибагливе дерево росте майже на будь-якій землі, хоча більше полюбляє піщаники та суглинки. Завдяки такій особливості моринга стає справжнім порятунком для регіонів, які страждають від неродючих грунтів, недоїдання і, зокрема, дефіциту білка. А саме його моринга містить дуже багато.

У країнах Індокитаю рослину використовують з давніх часів. Тут вона має репутацію чудодійного засобу. який здатний зцілювати практично від будь-яких хвороб. Порошок моринги можна купити майже в будь-якій аптеці Таїланду та Індії. Активно використовують морингу і в кулінарії: високий вміст білка дозволяє їй гарно вписуватися у канву аюрведичного вегетаріанства.

Моринга в кулінарії

Майже всі частини моринги є їстівними: молоде листя і стеблини, квіти, недостиглі плоди або насіннєві стручки і навіть насіння та коріння. Але найбільш поживним є листя та ніжні молоді стручки, багаті на білок, вітаміни групи B, C, E, провітамін A (у вигляді бета-каротину), калій, магній, кальцій та залізо.

У кулінарії їх використовують за тією ж технологією, що й інші трави: варять, сушать і подрібнюють в порошок, який потім додають у супи та соуси. А іноді дрібно нарізають та подають в якості гарніру. Опинившись у Таїланді, обов’язково спробуйте традиційний кисло-пряний риб’ячий суп каенг сом зі стручками моринги. На Філіппінах листя моринги додають у вісайський риб’ячий суп. А в Беніні порошок моринги кладуть у хліб, щоб збільшити вміст білка, заліза та кальцію.

В Індії та Бангладеші морингу додають у каррі - для цього нестиглі стручки варять у кокосовому молоці та спеціях. А молоді, тонкі плоди коротко нарізають і тушкують. Їх смак нагадує спаржу з відтінком свіжих солодкавих бобів. Корені також використовують: на смак вони схожі на корінь хрону та додаються у страви як гостра приправа.

Моринга

Народна медицина vs сучасні дослідження

Цілющі властивості моринги вперше були описані у давніх трактатах аюрведи. Тоді всі частини дерева - від коріння до квітів входили в рецепти ліків і косметичних засобів. Наприклад, листя використовувати при гіпертонії та діабеті, а часом і для лікування малярії та черевного тифу.

Вибір лікарських засобів у ті часи був невеликим, але сучасна наука переконана: додавання моринги до раціону є актуальним і сьогодні. Адже рослина є багатим джерелом біологічно активних інгредієнтів. Окрім вітамінів та каротиноїдів, у ній містяться антиоксиданти, дубильні речовини, сапоніни. Вчені нарахували у моринзі понад 30 сполук, потенційно корисних для нашого організму.

Важливий нюанс: фітосклад моринги не завжди однаковий. Концентрація біоактивних речовин у різних частинах рослини може істотно відрізнятися. Також, на кількість вітамінів впливає місце зростання, сезон збирання та метод екстракції.

Деякі з чудодійних властивостей моринги сьогодні є науково доведеними, а деякі ще потребують додаткового вивчення.

Каррі та інші страви з морингою

Моринга володіє антимікробною і протигрибковою діями

Народна медицина

В Індокитаї морингу використовують для лікування поверхневих ран, запалень і грибка на шкірі, нігтях та слизових.

Сучасна наука

Ефективність такого підходу підтверджує серія експериментів. Екстракти моринги справді мають виражену антимікробну дію. Водяний екстракт кореня містить активний антибіотик птеригоспермін, потужний антибактеріальний та антигрибковий компонент. Водорозчинний лектин з екстракту насіння пригнічує ріст багатьох видів патологічних бактерій. Цей перелік можна продовжувати ще - майже будь-яка частина рослини, перероблена відповідно до давніх рекомендацій аюрведи, забезпечує місцеву знезаражувальну дію.

Моринга має протизапальні властивості

Народна медицина

Послідовники аюрведи успішно лікують морингою запалення сечовивідних шляхів.

Сучасна наука

Клінічні дослідження за участі добровольців підтверджують, що екстакт кори цього дерева і справді допомагає зняти симптоми інфекції сечовивідних шляхів. Що стосується інших захворювань - в експериментах in vitro (експерименти, які проводяться у пробірці, поза живим організмом) доведено, що екстракт насіння моринги може значно знижувати рівень запальних цитокінів (маркерів інтенсивності запалення).

Вводити морингу у терапію медики не поспішають - необхідні додаткові дослідження, у тому числі із застосуванням препаратів, виготовлених за єдиним стандартом. А ось для зниження рівня хронічного запалення, з яким все частіше зустрічаються мешканці великих міст, додавання порошку моринги у їжу може бути корисним.

Лате з морингою

Моринга має антиоксидантну дію

Народна медицина

Споживання моринги практикують для підтримки здоров’я серцево судинної системи і лікування алергічних захворювань.

Сучасна наука

Вчені виявили, що у сушеному листі та екстракті моринги міститься багато антиоксидантів, зокрема, флавоноїдів. Вони присутні у досить високих концентраціях і можуть мати терапевтичний ефект. Спиртовий екстракт листя містить ще й рутин (вітамін P).

Відомо, що ці речовини сприяють зміцненню стінок кровоносних судин, підвищують еластичність еритроцитів і таким чином позитивно впливають на склад і консистенцію крові. Найкращий судинно-протекторний ефект вітамін P забезпечує у поєднанні з вітаміном С, якого у моринзі також багато.

Інші лабораторні експерименти показали, що флаваноїд кверцетин здатний захистити мозок, серце та інші органи від пошкоджень, викликаних ішемією та токсинами. А ще моринга може допомогти печінці та ниркам відновитися після отруєння. Антиоксидантні властивості моринги відкриваються їй шлях і до косметології.

Моринга підтримує баланс глюкози у крові

Народна медицина

В аюрведі листя моринги використовують при діабеті.

Сучасна наука

Вчені говорять: водяний екстракт листя цієї чудо-рослини покращує чутливість до інсуліну та може зменшити ускладнення, викликані діабетом. Недавні експерименти на тваринах показали, що споживання екстракту або порошку моринги протягом 6 тижнів допомагає відновити функції нирок та підшлункової залози, пригнічені при діабеті. Але для підтвердження цих ефектів необхідні додаткові дослідження на людях.

Корисні цукерки з морингою 

Останнім часом вчені все частіше відмічають що моринга олійна - перспективна рослина, яку можна використовувати як адаптоген: для покращення пам’яті, а також для лікування розладів нервової системи. Не меншу увагу приділяють і потенціалу моринги у регуляції процесу аутофагії (самоочищення клітин організму).

Загалом, біомеханізми цього чудо-дерева ще потребують більше детального вивчення, але вже зараз можна сказати про її користь для загального здоров’я людини. Звісно, у поєднанні зі збалансованою дієтою та здоровим способом життя, адже ніякі пігулки чи біодобавки не можуть цього замінити.

Боул з морингою та малиною



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.