Основні принципи харчування по аюрведі

Сучасні принципи здорового способу життя базуються на 2 постулатах. Перший з них говорить, що організм - це комплексна система, у якій кожний елемент впливає на інші. У питаннях здоров’я фізична активність, харчування, сон, ментальний стан є однаково важливими.

Другий нагадує, що хвороби краще попередити, ніж лікувати. Позаяк, важливо достатньо рухатися, не забувати про вітаміни, стежити за станом свого організму і регулярно проходити чекапи.

Ці принципи - не нові. Народна індійська медицина практикувала цей підхід ще 5 тисячоліть тому. “Досконале здоров’я опирається на ідеальну загальну рівновагу. Усе, що ми їмо, говоримо, думаємо, бачимо та відчуваємо, впливає на рівновагу”, - пише Діпак Чопра, американський лікар та популяризатор аюрведи.

Не дарма першою в його списку є саме їжа, адже це один з основних елементів здорового способу життя. Причому східна медицина вважає важливим не тільки вибір продуктів, а й те, як саме ми їх їмо.

Боул з кіноа, авокадо, кукурудзою і тофу

Три прийоми їжі

Аюрведа рекомендує харчуватися 3 рази на добу, причому найбільш ситний прийом їжі залишити на обід. Щоб зрозуміти сенс цих правил, слід дізнатися більше про процес травлення. Давня індійська філософія говорить, що він триває близько 6 годин і проходить через 3 стадії.

У перший час людина відчуває себе ситою та спокійною. Потім, коли продукти засвоюються та насичують клітини організму, вона стає більш енергійною. У наступні години повертається легкість і знов прокидається апетит. За правильне проходження цих етапів відповідає агні - так званий “вогонь травлення”, а з наукової точки зору - шлунковий сік і комплекс ферментів, які є найбільш активним якраз посеред дня.

Перекушуючи у проміжках між сніданком, обідом та вечерею, ви збиваєте агні, тим самим позбавляючи себе можливості повноцінно пройти 3 основних етапи засвоєння їжі. Що відбувається з погано перетравленою їжею? Аюрведа вважає, що вона стає амою - токсичною речовиною, яка є причиною багатьох захворювань.

Сучасна наука не використовує саме ці терміни, але погоджується з такими висновками. Вчені з Італії, Іспанії та США довели, що саме режим харчування не частіше 3 разів на добу знижує запалення в організмі, підвищує стресостійкість, а також допомагає уникнути ожиріння та діабету 2 типу.

Різні індійські страви

Шість смаків

Коли аюрведа говорить про збалансоване, здорове харчування, вона має на увазі не підрахунок калорій, білків, жирів та вуглеводів. Мова йде про наявність у кожному прийомі їжі 6 смаків: солодкого, кислого, гіркого, солоного, гострого та в’яжучого. Вважається, що кожний з них дарує особливу енергію та наділяє нас силою. Здавалося б, поєднати всі смаки в одній тарілці неможливо. Не будете ж заїдати кашу тістечком. Однак, прагнути різноманіття важливо, а додати недостаючі смаки можна менш очевидними та більш здоровими способами.

  • Солодкий смак дає енергію та заземлює. Необхідною людині солодкавістю, на думку аюрведи, володіють не лише продукти з високим вмістом цукру, а й фрукти, горіхи, молочні продукти, крупи і навіть м’ясо.

  • Кислий смак сприяє травленню. Його можна знайти у цитрусових, кисломолочних та ферментованих продуктах.

  • Солоний смак регулює водно-сольовий баланс. Втім, важливо обирати сіль без добавок E535 і E536.

  • Гострий смак містить антиоксиданти, а також покращує процес травлення. Знайти його можна у багатьох знайомих приправах: цибуля, імбир, чорний перець, лавровий лист, базилік, тощо.

  • Гіркий смак чинить цілющий вплив на організм та володіє протизапальним ефектом. Куркума, кмин, часник і темна зелень - те, що потрібно.

  • В’яжучий смак виводить надлишок рідини, а також позитивно впливає на процес травлення, оскільки продукти з цієї групи містять велику кількість клітковини. Сюди можна віднести овочі та деякі фрукти (груші, сливи, яблука), бобові, гриби, фундук і пекан.

Різні індійські страви

Три доші

Доша є базовим поняттям в аюрведичній медицині. Саме приналежність до тієї чи іншої доші визначає схему харчування. Вважається, що кожна людина складається з 5 елементів: води, землі, вогню, повітря та ефіру. Однак пропорції цих елементів у кожної людини є індивідуальними. Хтось отримав більше вогню, тож його доша - пітта. Хтось - води та землі, у такому випадку домінує капха. А хтось - ефіру та повітря, що означає першість доші вата.

Пропорції основних елементів закладаються ще при формуванні ембріону. Але неправильний режим дня, відсутність фізичних навантажень або погане харчування здатні порушити початкове співвідношення дош і викликати дисбаланс в організмі. Слід відмітити, що аюрведа не ділить продукти на корисні та шкідливі. Вона переконана: що є ліками для одного, може стати отрутою для іншого. Позаяк, необхідно складати свій раціон, опираючись на домінуючу дошу.

Як її визначити? Іноді буває досить просто: достатньо помітити у себе основні ознаки однієї з 3 дош. Наприклад, вати худорляві, мають суху шкіру та холодні руки. Для них характерними є легка хода, висока емоційність та неспокійний сон. Капхи легко набирають зайву вагу, сплять міцно і довго. Вони повільні, незворушні та дружелюбні.

Пітти швидко набирають вагу і так само швидко худнуть, важко переносять спеку. Можуть бути впертими та категоричними, але не бояться складнощів, мають вольовий характер. Якщо ці ознаки виражені у вас не дуже явно, можна пройти спеціальні тести: ваш тип може бути на перетині 2, або й усіх 3, дош.

Рис, овочі, хумус

Вата

Для збереження балансу струнким, тонким ватам необхідно споживати теплі, насичені жирами продукти. Якщо ви визначили вату як домінуючу дошу, складаючи меню, додайте у нього якомога більше обробленої їжі.

  • Фрукти (стиглі): яблуко, банан, манго, диня, слива, грейпфрут, лимон, лайм, апельсин, ківі, ананас - є з чого вибирати.

  • Овочі (краще надавати перевагу вареним): буряк, морква, капуста, гарбуз, спаржа, перець чилі.

  • Бобові: зелена квасоля, горох, нут і сочевиця.

  • Крупи: асортимент є не таким великим - ватам підходять кіноа, рис, пшениця, амарант.

  • Приправи: доступні будь-які.

  • Напої: заварюйте трав’яні чаї з лавандою, шипшиною, м’ятою, шавлією. У стоп-листі напої з ожиною, гібіскусом та кульбабою.

Приготування їжі з овочів

Капха

Неспішні капхи, навпаки, потребують легких страв.

  • Фрути та ягоди: груша, хурма, яблуко, гранат, вишня і журавлина. Слід бути обережними з полуницею та їсти її в обмежених кількостях.

  • Овочі: брюссельська, білокачанна та цвітна капусти, буряк, морква, кукурудза, баклажан, картопля, помідор, артишок, ріпа.

  • Бобові: будь-які.

  • Крупи: гречка, вівсяні висівки, кукурудзяна, просо, полента, кускус і рис.

  • Приправи: обмежень немає, але не слід забувати, що не варто захоплюватися сіллю.

  • Напої: чаї з ромашкою, ароматним жасмином, мелісою, пекучою кропивою, гібіскусом, м’ятою і лавандою.

Приготування їжі з овочів

Пітта

Вогняним піттам підійдуть прохолодні (але не холодні), в’яжучі продукти. Якщо ви визначили себе як пітту, обережно ставтесь до деяких спецій.

  • Фрукти (не кислі): яблуко, груша, інжир, манго, диня, кавун.

  • Овочі: обмежень практично немає - буряк, морква, цукіні, пастернак, брюссельська, цвітна і білокачанна капусти, селера, редис, гриби.

  • Крупи: амарант, ячмінь, кускус, полба, кіноа, рис і пшениця.

  • Приправи: кориця, коріандр, кмин, шафран, кріп, куркума, м’ята, фенхель. А ось від пекучих спецій на кшталт часнику, імбиру та перцю краще відмовитися.

  • Напої: чаї з деревієм, м’ятою, кульбабою, фенхелем, лемонграсом, малиною, полуницею та ожиною.

Боул з кіноа та овочами



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.