Що таке тулсі і в чому її користь

У кулінарії застосовується близько 70 видів базиліку. Лише на перший погляд пряна трава ділиться на зелену та фіолетову. Насправді ж все набагато важче та цікавіше.

Одні сорти використовуються як приправи, інші - як їстівні прикраси для страв. З деяких можна робити десерти або заварювати чаї. Ті, що для чаю, часто використовуються і як лікувальний засіб. Втім, навіть серед такого різноманіття спецій є свій король. Або, швидше, кардинал - ocimum sanctum (священний базилік), більше відомий як тулсі.

Листя тулсі

Що таке тулсі

Тулсі (туласі) або базилік тонколистий - не просто пряна приправа, а один з найпотужніших (і при цьому найбільш доступних) адаптогенів. Він вважався священною травою індуїстів, згадувався у Ригведі, використовувався у релігійних обрядах і вважався засобом чи не від усіх хвороб.

Цей сорт базиліку росте не тільки у себе на батьківщині в Індії, а й в інших теплих країнах, і навіть в теплицях помірних широт. Втім, його часто плутають з базиліком духмяним, м’ятнолистим та евгенольним. Ці види приправи також є смачними і, напевне, корисними, але наразі ще недостатньо вивченими. А ось тулсі протягом останніх пару десятиліть знаходиться під пильною увагою вчених.

Як на око відрізнити тулсі від своїх родичів? Типовий поділ за кольором тут не допоможе. Священний базилік буває і зеленим, і фіолетовим. Характерною зовнішньою ознакою є шорсткість. Листочки та стеблини тулсі покриті ворсинками, а в духмяного базиліку вони є гладкими. І анісовий запах, властивий більшості видам базиліку, у священного відсутній.

Вода з тулсі

Корисні властивості тулсі

Полегшення адаптації

При хронічному недосипанні, зміні часових поясів, розумових та емоційних перевантаженнях відвар священного базиліку допомагає залишатися в тонусі та зберігати працездатність. Насамперед завдяки своїм антиоксидантним та кардіопротекторним властивостям. Ця трава запобігає спазмам та розширенням судин - внаслідок чого всі органи та системи організму, попри підвищенні навантаження, продовжують функціонувати у звичному режимі.

Вирощування базиліку у горщику

Покращення пам’яті

Власне, це властивість всіх адаптогенів: вони впливають на центральну нервову систему. Однак, досліди на тваринах показали, що екстракт священного базиліку може застосовуватися і для профілактики інсульту, інфаркту та атеросклерозу, оскільки ця трава - потужний антикоагулянт.

Соус з базиліку

Полегшення симптомів ГРВІ

Актикоагулянтні властивості священного базиліку натякають на те, що його можна розглядати як ефективний засіб для профілактики ускладнень інфекційних хвороб. Наприклад, наразі відомо, що тромбоз - один з найбільш частих та небезпечних наслідків covid-19. Позаяк, при лікуванні часто призначаються антикоагулянти.

Втім, тулсі застосовували ще до початку пандемії - для профілактики і лікування будь-яких ГРВІ та грипу. Річ у тім, що приправа володіє антибактеріальною та противірусною властивостями. Дослідження показали, що відвар листя тулсі може бути корисним і при споживанні всередину, і для полоскання горла.

Заморожування базиліку

Зниження рівня глюкози у крові

Регулярне споживання священного базиліку можна розглядати як профілактику цукрового діабету. Як показали експерименти, ця спеція підвищує чутливість клітин до інсуліну та водночас посилює розхід глюкози скелетними м’язами. А це значить, що чай з базиліку може бути корисним перед силовими тренуваннями - напій сприяє спалюванню жиру та росту м’язової маси.

Лимонад з базиліком

Протипоказання

Із тулсі потрібно бути обережними при плануванні вагітності, оскільки трава пригнічує сперматогенез. І під час вагітності зловживання базиліком є небажаним: його антикоагулянтні властивості можуть викликати кровотечі, а зміна гормонального фону створює ризик викидня у першому триместрі. Це не значить, що базилік взагалі не можна споживати. У кількостях, які використовують для приправ, спеція є цілком безпечною. А ось чаї та біодобавки - не для вагітних.

Тулсі у горнятку

Як споживати тулсі

Як і будь-який базилік, священний добре підходить в якості ароматної приправи - як до м’яса, так і до полуничного десерту. Але якщо ви хочете досягти лікувального ефекту від трави, то краще використовувати її у формі чаю, настоянок або приймати в капсулах.

Чай, олія, сушене листя і капсули тулсі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.